Talianske lasagne

renfri - fotkarenfri, 27. októbra 2009

Tento recept je uz odskusany. Vzdy ich robim do velkeho pekaca a zjedia sa hned v ten den co som ich varila. Odporucam vyskusat Zobraziť celý popisTento recept je uz odskusany. Vzdy ich robim do velkeho pekaca a zjedia sa hned v ten den co som ich varila. Odporucam vyskusat :)

Suroviny

500 g
250 g
4 PL
1 PL
1
2
50 g
50 g
600 ml
125 g
1/2 KL
1 balenie




Postup

  1. 1

    Na oleji opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu a cesnak. Pridáme mleté mäso - orestujeme, po zatiahnutí pridať paradajky, kečup, víno, bazalku, soľ a mleté čierne korenie. Variť 20 - 25 minút.

  2. 2

    Necháme rozpustit maslo, pridáme múku a chvíľu opražíme. Zalejeme mliekom a za stáleho miešania necháme zovrieť. Odstavíme z plamena a primiešame muškátový oriešok a nastrúhaný syr.

  3. 3

    Je lepšie keď si lasagnove platy namočíme do veľmi teplej aby kusok odmäkli a lepšie sa ukladali do zapekacej nádoby. Dno zapekacej nádoby si potrieme trochou oleja, po celom dne poukladáme platy cesta, na ne navrstvíme časť bolonskej omáčky a na to bešamel. Takto by nam mali vzniknut 4 poschodia, pricom na vrchu maju byt platy cesta na ktoré rozotrieme zvyšok syrového bešamelu. Počet poschodí závisi od velkosti zapekacej misy. Zapekáme pri 200°C zrhruba 30 - 35 min. Dobrú chuť :)

Diskusia k receptu

nyja
To cesto na lasagne mi pripadá dosť drahé. Chcela by som si ho urobiť sama. Skúsila som raz a cesto som vysušila, aby bolo ako z obchodu. Podľa receptu sa cesto nemá ani predvárať, ani namáčať. Ja som dala trocha predvariť, ale v hotovom jedle bolo to cesto trocha tvrdé. Z čerstvého cesta som to ešte neskúšala, lebo sa bojím, že to bude mazľavé. Vy ste neskúšali z domáceho cesta?
renfri
Je pravda ze cesto je kusok drahsie. Ja som ho prvy raz kupovala a stalo do 9O korun a viem ze som z jedneho balicka robila lasagne dva razy. Moja kamoska zase robi cesto na lasagne z klasickeho cesta na domace rezance ale bez vysusenia a ze vraj su super. Ja som domace cesto este neskusala robit a ak hej tak by som ich robila z cesta ako na ravioli. A ako som napisala do postupu, ja tie kupenske namacam do velmi teplej az vriacej vody ale NEVARIM a nechavam ich vo vode kym nezmaknu a este sa mi nestalo ze by boli hotove lasagne mazlave. Ale uz sa chystam vyskusat aj domace cesto - bude to lacnejsie a nebudem ho musiet namacat. Tak, hadam som kusok pomohla :)
sefkucharik
kto by chcel pravé talianske lasagne bolognese alebo lasagne vegetal podľa tých najtajnejších talianskych receptov, tak dajte vediet, pošlem recept :)
lucia111
Tie lasagnove pláty sa nemusia predvariť? Stačí ak sa namočia do horúcej vody? Ďakujem
renfri
ano stacia ked sa namocia do velmi horucej vody
bajti
ja zase lasagnove platky vzdy uvarim, ale nie prilis do makka, a vobec sa mi nezda ze lasagne su potom mazlave....
5ulka
ja vždy robím cesto na lasagne doma, a zatiaľ sa nik nesťažoval =)) spravím cesto ako na domáce rezance (polohrubá múka + voda + ak chcete vaječné, tak 1 vajíčko), cesto nechám v chladničke, kým si pripravím ostatné ingrediencie......vyvaľkám natenko a nakrájam presne na veľkosť zapekacej misy......a trochu to obvarím. V hrnci by to bol asi problém, mám takú fintu - do obyčajného plechu na pečenie dám osolenú vodu, položím ho na 2 zapnuté horáky a keď je voda vriaca, šupnem tam pláty, ale fakt len na PÁR sekúnd, najviac tak minútku, nevarím.....a najlpepšie sa z toho pekáča pláty vyberajú plochou naberačkou, alebo ako sa to volá =))
blakl
ja som kupovala tesco-cesto na lasagne,a osvedcilo sa :)a nie je drahe!no uz neviem presne kolko stalo.Kuknite tam :)
renfri
nesuhlasim, tiez som ho kupila a platy sa mi lamali, posledne som kupovala cesto v kauflande znacku Gustoso, je to 500g balenie a tusim stalo 1,50, myslim ze sa oplati a je vyborne
blakl
sak ked su tvrde tak sa lamu,ako kazde a ked sa predvaria troska,tak sa nelamu,tiez ako kazde ine,neviem co si s nimi robila Ty?!
morenajea
musím pochváliť tento recept. Doma sa ujal a robím ho pravidelne.
Všetkým moc chutí.
renfri
som velmi rada ze som sa aspon niektomu trafila do chuti a ze vam doma chutia :D
adulka111000
recept na tieto lasagne je veĺmi úžasný
doma každému chutí
a je veľmi výborný aj s domácim cestom
robila som ich len dvakrát aj to s tým domácim cestom...
lucylee
ja mám podobný recept, len dávam zmes hovädzieho a bravčového, to je lepšie a do bolonskej omáčky dávam ešte bylinky ako klinček, celý alebo drvený, kto má ako rád, okrem bazalky aj oregáno, tymián, zmes provensálskych byliniek a namiesto kečupu paradajkový pretlak. Do bešamelu dávam viac syru, aspoň 250-300 gramov, bešamel je potom lepší a chutnejší. Lasagne vždy varím a až potom prekladám s mäsom a bešamelom.
helca103
sú úžasné práve som ich dopiekla ale dala som viac cenaku lebo u nás je cesnak velmi oblubený a ani kupene cesto netreba predvárat,pekne zmäkne pri pečení ak je dostakok štavy v tom dusenom mäsku.
marika33
aj ja by som rada vyskušala ,len to cesto na lasagne da sa niekde kupit?
26bodiek
úžasné....ideme sa zadrhnúť a ešte týždeň si oblizujeme prsty..:)
marauder
Mal som šťastie, jesť skutočne výborné, originál lasagne v Taliansku a Nemecku.... A, viac-menej trápne kópie v "akože" Talianskych reštauráciách v Európe, USA! Podľahol som tlaku dieťaťa, na zapekané cestoviny pripravil niečo podobné, v systéme lasagne: cestovina, mleté mäso na "bologneský spôsob", bešamelová omáčka, tvrdý syr, x druhov korenia, oregano musí byť.....Formou aj chuťou to pripomínalo lasagne, ale bolo to iné a hlavne chutné..... Fantázia, variabilita, dostupné suroviny.... ;-))
homarik
Kedze som tento recept vyskusala prvykrat, chybalo mi tam upozornenie, ze je to porcia len pre troch, lebo zarucene kazdy chce este duplu... :))
eskoda
Poučená z minula, robím dvojitú dávku, aby sa každému ušlo. Deti teto jedlo zbožňujú a mne to chutí tiež. Super :)
kutulin
dnes som tento recept skúšala a musím pochváliť, výborné lasagne :)
kukina
nazvat tieto lasagne "tradicne talianske" by som nenazvala...:-( pretoze ako som tento recept precitala mojmu priatelovi talianskeho povodu, tak ho skoro islo porazit, ked pocul, ze tam ide kecup!!!....ja by som ich nazvala skor "tradicne slovenske"...tradicne slovensky je, ze slovac dava vsade kecup miesto rajcinoveho pretlaku, ale rajcin a nazvu to, ze talianska omacka...dokonca aj v restauracii...:-((
renfri
takze ja nedavam ,,pretlak" ale ,,lupane paradajky" a kečup v pôvodnom receptu nebol, ale mne to viac chuti s kecupom navyse kecup je podla chuti takze kto chce nech ho prida a kto nie tak nie, inak este nejake nezrovnalosti :)
morenajea
kečup nahrádzam domácim pretlakom plus nejaké 2-3 čerstvé rajčiny pokrájané (netreba ani šúpať)
matilka2
ja lasagne ani nepredvaram a su uplne perfektnéééééééé aj bez toho.... :)
lindusik192
výborný recept, namiesto bravčového mäsa som dala sójový granulát a celá rodina si nevedela takéto lasagne vynachváliť :)
kuko75
poradte mi...ako mam urobit cesto na lasagne?idem to robit po prvy krat..dakujem
hates
ešte som nerobila chcem to vyskúšať cesto lasane mam kupené tak zajtra vyskušam a uvidime dufam že budu chutiť
aleana
ja tiež prispejem svojou skúsenosťou. Minulý týždeň som robila lasagne prvýkrát a nevedela som či ich mám predvariť alebo nie, lecov receptoch som sa stretla s obidvoma postupmi. Tak som urobila kompromis-polovicu platov som predvarila a polovicu nechala tak a dala som ich do 2 rôznych nádob. A výsledok? Boli skoro úplne rovnaké,teda tie predvarené boli o vlások mäkšie,teda aspoň sa mi zdalo:). Čiže ak nepredvaríte,nestane sa chyba. Akurát na vrch by som dala tie predvarené,aby boli mäkšie,lebo tie sa viac pripečú.
tiginko
@aleana ja lasagne nikdy nepredváram, a mám ich akurát. Svojho času som sa dočítala, že predvárať by sa mali tie, ktoré nebudú ležať v dostatočnom množstve tekutín a nechceme ich dlho piecť. Ak robím s bešamelom, musím ho urobiť redší. Alebo použijem len paradajkovú omáčku s rozmiešanou trochou škrobovej múčky. Inak ten nápad v recepte, že ich aspoň namočiť do horúcej vody, aby sa s nimi lepšie manipulovalo, sa mi celkom páči.
weruska971
ďakujem za recept...vynikajuci :) ujal sa a dnes idem robit po druhy krat :)
andul
Úplne najlepsi recept ... Oblizujem sa až za ušami :)) robím ich pravidelne a uz žiadne iné asi nebudem robiť :) ďakujem
martina1985
Ja nikdy nepredvaram lasagne, platky sa spravia v tej bolonskej omacke a besameli same v tej rure, nebyvaju tvrde, a podla mna co sa cestovin vseobecne tyka, lepsie troska tvrdsie..
Inak tradicna bolonska omacka (ci na spagety, alebo na lasagne) obsahuje CISTE hovadze maso (nie bravcove ani mix..ja osobne kupujem cerstve od masiara, ktore mi pred ocami pomelie), podlieva sa vinom a vari sa niekolko hodin, vtedy je najelspia, uplne top ked odlezi do dalsieho dna - ale kto ma na to cas ze jo. A este sa tam pridava mrkva na zaciatku a urcite NIE KECUUUUUP bleeeach - nekazte jedla polotovarmi ludia!!
renfri
martina1985 - predvaram preto lebo sa mi s nimi lepsie pracuje pri ukladani do misy, maso davam take lebo cistu hovadzinu mi doma nechcu, jednoducho musim urobit tak ako mi zjedia zbytocne budem robit podla toho ako sa ma ked mi to nebudu jest takze tak ale kazdy si urobi podla svojej chuti a netreba sa prisne drzat toho co som uviedla




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia