Cheesecake

Takmer cheesecake - jahodový (fotorecept)

Autor receptu: stanci11

S mamou sme mali chuť na nejaký ľahší dezert ku káve a povedali sme si, že cheesecake už dlho nebol, tak prečo nie. Z časopisu Pošli recept som mala inšpiráciu na jahodovú verziu, ale keďže na Horných Kysuciach nie je úplne ľahké zohnať všetky suroviny, museli sme experimentovať. A náhodou to dopadlo fantasticky, určite vyskúšajte, neobanujete ;)

12
porcií
30 minút
príprava
100 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Pred prípravou som si vybrala maslo, aby dostatočne zmäklo. Potom som si nachystala všetky suroviny na cesto, do ktorých som pridala maslo nakrájané na menšie kúsky.
  2. Zo surovín so vypracovala drobivé cesto - treba na tom riadne ručne-stručne zapracovať, aby sa maslo rovnomerne premiešalo so zbytkom, ale nečakajte nejakú spojitú hmotu. Mama stále vravela, nech vypracujem masu, čo drží pokope, tak aha guľa (ale životnosť nič moc :D)
  3. Cesto som preniesla do formy vyloženej papierom na pečenie a riadne utlačila na spodok (kto nebude mať guľu, cesto presype samozrejme, a fungovať to bude tak či tak).
  4. Takýto poklad pod plnku som predpiekla cca 12 min na 160 °C. Ale odporúčam kontrolovať farbu - keď povrch zozlatne je to hotovo.
  5. Kým sa pieklo cesto tak som vyšľahala jemný tvaroh, krémový syr, vajíčka, cukor, vanilkový extrakt a Solamyl do hladkej plnky. V originálnom recepte bola ricotta a keďže nebola, tvaroh zaskočil - a zaskočil dobre. Taktiež origoš recept uvádzal dvojnásobok cukru, ale ozaj bohate stačí tých 130 g.
  6. Mdzitým mi mama na sporáku som rozohriala 400 g jahôd s trochou cukru a po miernom vychladnutí vymixovala na hrubšie pyré.
  7. No a potom nasledovalo vrstvenie, na predpečený korpus som naliala polovicu tvarohovej hmoty...
  8. ...a na ňu som lyžicou rozložila polovicu jahodovej hmoty. Jahodouvú zmes som jemne prešla druhým koncom lyžice, nech sa zľahka premieša so spodnou vrstvou.
  9. Potom som zopakovala postup... čiže zase tvarohová vrstva a na ňu zbytok jahodovej. A opäť som vytvorila akýsi abstraktný kliky-hák na vrchu :)
  10. Podľa receptu sa má celý cheesecake piecť na 160 °C hodinku. Naša trrúba je, ako hovorí ocino, stavaná na mäso a všetko ostatné upaľuje. Takže my sme s mamou po prvých 20 min znížili teplotu na 90 °C a povrch prikryli papierom na pečenie, a takto sme dopekali ďalších 60 min. Aj tak sa nám kraje málinko chytili, ozaj neviem čím to je... V každom prípade, pečenie sme stopli keď sa stred cheesecaku ešte málinko triasol, ale okrajová hmota už vyzerala pevne. Nechali sme ho schladiť na rošte v otvorenej trúbe.
  11. A že trošku chytilo kraje? Nevadí, to sa schová, troška oškrabká...ale tá chuť tohto cheesecaku?! Úplne božská! Tak samé dobré veci, skoro pol kila domácich jahôd, vanilkový tón, no to priam volá "daj si ma" :)