Tajine z kozľacieho mäsa so sušenými marhuľami, slivkami a medom (fotorecept)

Autor receptu: slavka2012

Pri tomto výraznom, korenistom zimnom jedle typickom pre Severnú Afriku som sa inšpirovala receptami z kuchárskej knihy Tajines et autres saveurs d’Orient od D. Basana. Jeho lahodná, i keď pre nás trochu nezvyčajná kombinácia slanej, nasládlej a pikantnej chuti je odmenou za pomerne prácnu a zdĺhavú prípravu.

4
porcie
30 minút
príprava
120 minút
na 100 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si ingrediencie.
  2. Mäso nakrájame na väčšie kúsky, zázvor a cesnak nadrobno posekáme, cibuľu pokrájame, z granátového jablka vyberieme zrniečka, odkôstkované sušené slivky a marhule namočíme do vlažnej vody.
  3. V hlinenej nádobe na prípravu tajinu zohrejeme olej, pridáme mandle, ked začnú hnednúť,
  4. pridáme korenia, po 2 minútach nadrobno posekany cesnak a zázvor, chvíľku opekáme a napokon prisypeme cibuľu a trošku Harissy.
  5. Keď cibuľka spriesvitnie, pridame pokrájané mäso a opekáme, kým nezmení farbu. Nakoniec pridáme kosť z mäsa (namiesto vývaru), paličku škorice a granátové jablko.
  6. Premiešame, podlejeme vodou tak, aby bolo mäso ponorené, prikryjeme a na miernom ohni necháme hodinu dusiť.
  7. Neodkrývame.
  8. Po hodine dusenia pridáme namočené slivky a marhule, premiešame, opäť prikryjeme a dusíme ešte ďalších 20 minút.
  9. Po 20 minútach pridáme 1-2 ČL medu, dobre premiešane a ešte 10 minút podusime. Na konci dusenia má byť šťava hustá, výraznej chuti s karamelovou príchuťou. Hotové jedlo posypeme posekanou koriandrovou vňaťou a podávame
  10. S marockým pomarančovým šalátom
  11. a kuskusom, pripraveným podľa návodu na obale.