Ťahanovský orechový koláč

goodish - bez fotkygoodish, 11. januára 2015
Ťahanovský orechový koláč
Foto: goodish

Vždy keď som navštívil moju rodinu na východe moja teta z Močidlan robila tento koláčik. Rád si spomínam na prázdniny s mojim starým otcom Zobraziť celý popisVždy keď som navštívil moju rodinu na východe moja teta z Močidlan robila tento koláčik. Rád si spomínam na prázdniny s mojim starým otcom a voňu horúceho leta a zrejúceho obilia.

25 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
350 g
200 g
2 ks
100 g
1 ks
2 PL (alebo jogurt)
Plnka:
50 g
250 g
220 g
2 dcl
150 g
4 ks
 (najlepšie ríbezľový)
2 cl
Poleva:
250 g
z 1  citróna
2 PL




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny na cesto spracujeme na vláčne cesto a rozdelíme na dve časti. Dáme hladiť do chladničky. Jednu časť roz­vaľkáme, uložíme do vy­masteného a pomučeného plechu a natrieme lekvárom.

  2. 2

    Vymiešame všetky suroviny okrem bielkov a lekváru, maslo s práškovým cuk­rom, pridáme žĺtky, mlieko, pomleté orechy postupne múku a tuhý sneh z bielkov a nakoniec rum. Cesto vylejeme na lekvárom natretý plát na plechu a naň uložíme druhú rozvaľkanú časť lineckého cesta. Cesto popicháme a pečieme 15-20min. pri 180°C (el.rúra)

  3. 3

    Suroviny na polevu vymiešame do hladka a vychladnutý koláč polejeme citró­novou polevou. Obrázok je bez polevy - už som nestihol...

Diskusia k receptu

ela77
už som síce oznámkovala 5 hviezdičkami aj som ešte pred dočítaním recept uložila do svojej KK, lebo mám rada všetko orechové, ale nesedí mi postup v bode 2 a suroviny na plnku. Do plnky idú podľa popisu v bode 2./aj žĺtky a tie chýbaju v surovinách na plnku., Podľa počtu bielkov, predpokladám, že by tam mali byť 4 žĺtky.?? Treba asi opraviť, alebo prípadne doplniť v reakcii na komentáre. Inak to vyzerá zaujímavé, že plnka nie sú iba samé orechy, ale je to vlastne orechové cesto.
1x hubata
skillet
Bolo by dobré upraviť. Aj tak ho ukladám a pri najbližšej príležitosti upečiem, ďakujem :-)
marianne
Tiez som orechovy zavislak,velmi sa mi kolac paci.Risknem ho s tymi 4 zltkami ako @ella77 pise a potom z bielok sneh..musi byt vyborny
1x alda
pivonka
Tiež mám ten názor, ako @mata3636 , ale dúfam, že ho @goodish potvrdí, alebo vyvráti. Orechové zákusky milujem a polevu by som tiež nedávala aj keď by som stihla. Samozrejme kk.


staja
Vyzerá veľmi zaujímavo, hlavne preto, že je orechový. Ukladám, vyskúšam, určite zredukujem množstvo cukru - 600 g sa mi zdá priveľa.
hubata
Mne sa práve páči tento orechový koláč aj s tou citrónovou plnkou, skvele spolu ladia. Ukladám do KK, orechové milujeme (rozmýšľam: ktoré my vlastne nemilujeme?). Vďaka.
1x elef
evanaaa
@goodish zabudol do surovín na druhé, orechové cesto, dať tie dve žĺtka a taktiež trochu doplietol postup, správne je v tom tlačenom recepte a nie, ako napísal, že si vymiešame všety suroviny okrem bielkov a ......a tak došlo k nedorozumeniu, ale našťastie to @majinab zachránila :-)
elef
vcera som ho piekla,je vyborny:)kto ma rad orechove,pride si na svoje:)
aandulka
V receptoch zo života sa to tuším volá Parádne linecké rezy, ale sú skutočne parádne. Ja som tiež orechová, ukladám KK,5*




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia