Tabouleh z Maroka s couscous fotorecept

pusta - fotkapusta, 30. júla 2014
Tabouleh z Maroka s couscous (fotorecept)
Foto: pusta

Tabouleh je populárny ľahký osviežujúci šalát v arabských krajinách, veľmi obľúbený v Maroku, Libanone, Palestíne a iných krajinách, pripravuje sa z bulguru alebo couscous Zobraziť celý popisTabouleh je populárny ľahký osviežujúci šalát v arabských krajinách, veľmi obľúbený v Maroku, Libanone, Palestíne a iných krajinách, pripravuje sa z bulguru alebo couscous so zeleninou a množstvom zelených vňatí, ochucuje sa citrónovou šťavou a koreninami, je rýchlo hotový a veľmi chutný. Podáva sa ako šalát, príloha i samostatné jedlo. Tento recept bol na ChefParade, pochádza z Maroka.

4
porcie
20 minút
príprava

Suroviny

1 šálka á 250 ml
1/2 ks
2 ks
1 ks
1 hrsť
1 zväzok
z 1 citróna
podľa chuti
podľa chuti
2 - 3 PL
1,5 šálky á 250 ml




Postup

  1. 1

    Pokrájala som na kocky červenú cibuľu,

    Tabouleh z Maroka s couscous (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...červenú papriku,

    Tabouleh z Maroka s couscous (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...paradajky, ktoré som zbavila jadierok,...

    Tabouleh z Maroka s couscous (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...a listy piepornej na malé kúsky.

    Tabouleh z Maroka s couscous (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do pohára som odmerala potrebné množstvo couscous,...

    Tabouleh z Maroka s couscous (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...nasypala som ho do misy,...

    Tabouleh z Maroka s couscous (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...zalliala 1,5 šálkou horúcej vody, misu som prikryla alobalom a dookola utesnila, aby sa couscous dobre napučal, nechala som stáť asi 20 minút.

    Tabouleh z Maroka s couscous (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zatiaľ som posekala na drobno petržlenovú vňať.

    Tabouleh z Maroka s couscous (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    K napučanému couscous som pridala soľ, rímsku rascu,...

    Tabouleh z Maroka s couscous (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...papriku, cibuľu,...

    Tabouleh z Maroka s couscous (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...paradajky,...

    Tabouleh z Maroka s couscous (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...mätu piepornú,...

    Tabouleh z Maroka s couscous (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...petržlenovú vňať,...

    Tabouleh z Maroka s couscous (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ...pripravila som citrónovú šťavu,...

    Tabouleh z Maroka s couscous (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ..ktorú som priliala ku couscous aj s olivovým olejom, ktorý šalát zjemní i ochutí...

    Tabouleh z Maroka s couscous (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    ...premiešala a "načechrala" pomocou vidličky.

    Tabouleh z Maroka s couscous (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Podávala som v mise, z ktorej si každý nabral sám podľa vlastnej chuti na tanier, mali sme tento šalát ako ľahký obed.

    Tabouleh z Maroka s couscous (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Záber zblízka: dobre vidno, ako couscous napučal, je ľahký a nadýchaný, ľahko stráviteľný, plný vitamínov, má veľmi osviežujúcu príjemnú chuť po mäte, citrónovej šťave a petržlenovej vňati, býva rôzne korenený s rôznou zeleninou, podľa krajiny, v ktorej sa podáva ako šalát, príloha k hlavnému jedlu alebo ako samostatné jedlo na obed či večeru. Tabouleh je veľmi obľúbeným jedlom v Maroku, Libanone, Sýrii, Palestíne a inde, pripravuje sa z bulguru alebo couscous s rôznou zeleninou a s veľkým množstvom vňate, podáva sa vlažný alebo vychladený, ktorý je po prepojení chutí ešte lepší.

    Tabouleh z Maroka s couscous (fotorecept) - obrázok 18

Diskusia k receptu

pusta
@mijaita , oponovať môžeš. :-)
tento recept som spravila podľa ChefParade,ako bol tam a uviedla som to v úvode..ja som pridala len navyše mätu piepornú, inak som sa držala ich receptu. viem, že napr. v Libanone sa pridáva práve uhorka a strašne, strašne veľa petržlenovej vňate.
pozrela som si aj viac receptov, kde som našla aj uhorku a to nie hadovku, ale šalátovú, dokonca aj iné suroviny, každý z nich sa v niečom odlišuje, obsahujú aj cibuľu.
viem,že aj na Labužnik.cz je viac receptov a sú odlišné :-)
na nete tiež nájdeš rôzne.
podotýkam, že to nie je môj recept.
záleží na tom, či je z Libanonu, či z Palestíny...odinakiaľ.
však pridaj ten svoj recept, budem len rada. :-)
dakujem za tvoj príspevok.
pusta
@mijaita , práve preto som napísala, odkiaľ recept je a názov som ponechala, opakujem, recept nie je môj.
ja viem, že sú aj iné predpisy na prípravu.
echt to nie je ani v arabských krajinách, skoro všade nejaký iný variant, kto už lenn dokáže povedať, ktorý je ten ECHT?
pusta
@mijaita , ešte som videla recept na Tabouleh okrem couscus alebo bulguru navyše kombinovaný s cícerom - čiže je ich mnoho, je to zrejme vplyvom rozvíjajúcej sa a meniacej sa gastronómie a navzájom sa trendy ovplyvňujú.
pusta
@mijaita , ak sa na to dívaš takto, potom aj tvoj recept bude klen kópia čohosi, nejakého zdroja, ktorý poznáš a pridáš.
pusta
@mijaita , však pridaj ten svoj "originál" z Maroka na Tabouleh a nemusí to byť Tabouleh, ako ho poznajú ako ten pravý práve iní :-)
bude to len tvoja variácia a snaha.
nielen to, čo považuješ ty za Tabouleh, je to pravé Tabouleh.
videla som už aj zo Sýrie a tiež ho majú za pravý originál.
netvrdila by som, že je to snaha o čosi... zdroj som dala.
tiež to bude len akýsi tvoj tebe známy variant.
tiež mávam.
brambora
sranda, ze prave vy @pusta obhajujete neoriginaly. :D vy, co mate vsetko z osvedcenych knih a vacsinu co pridate je podla vas original a tvrdite to... a kazdemu kazete citat kucharsku literaturu lebo vy ste vsade boli a vsetko videli a viete ako sa to robi... poznate vsetky kuchyne sveta :D poznate original svieckovu, poznate original slepy gulas, original stroganof a vadilo vam ked si to niekto tak nazval pokial to malo o jednu koreninu viac ci menej. preto je mi divne, ze zrazu vy si mozte nazyvat couscous takym originalnym nazvom, lebo zrejme kuskus je pre vas malo zvucne, musite byt originalna...
nunki
No,co sa tyka Tabbouleh,ten ma mnozstvo variacii, za jeho rodisko sa zvykne oznacovat Libanon,tam ho robia s uhorkou a davaju vela petrzlenovej vnate,aj maty,aj koriander sa zvykne davat...Pokial viem,tak v marockom sa objavuje paprikova pasta harissa,aj hrozienka a mandle, do izraelskeho a palestinskeho pridavaju aj melasu z granatoveho jablka.Arabsky svet je velmi roznorody a preto sa domnievam,ze kazda jeho koncina aj v ramci jedneho statu ma svoj postup a je trufale hovorit o nejakom cisto originalnom recepte,lebo,ked pojdete do jednej oblasti,tam vam povedia,ze ich je pravy,ked do druhej,budu vam tvrdit to iste...naozaj tabbouleh ma mnozstvo variacii,takze zbytocny rozruch okolo toho. Ja ho napr. robim podla receptu jedneho Libanonca, cize okrem bulguru,pridavam aj uhorku,paradajku,cibulu, ochucujem len solou,ciernym korenim,koriandrom a citronovou stavou...niekedy tam pridam aj farebnu papriku,ale mam to drobnejsie nakrajane ako ty,ale to uz je vec kazdeho...
pusta
@nunki , je to presne tak, ako píšeš.
práve preto je veľmi odvážne tvrdiť, že ten alebo onen recept na Tabouleh je jediný originál :-)
osobne som nikde netvrdila, že recept, ktorý som pridala, je jediný, pravý "originál, len jedna varianta z tých mnohých a aj zdroj som uviedla.
áno, mohla som aj drobnejšie krájať tú papriku.
videla som však už Tabouleh aj so šalotkou.
každá arabská krajina má svoj charakteristický recept a ten sa ešte môže líšiť aj dom od domu.
a čo sa týka Libanonu a Tabouleh, šalátová uhorka je tam typická. Libanon vôbec je uhorkou povestný a jeho recepty sa prenášajú často aj do Francie, nie nadarmo obe kuchyne sa považujú za najlepšie kuchyne sveta,
Tabouleh je typický najmä pre štáty severnej Afriky, ale je známy nielen tam, je to vynikajúce jedlo ako šalát, príloha či hlavný chod, úžasne chutný, ľahký a osviežujúci, ideálny práve v horúčavách.
ako píšeš, práve Maroko je okrem Tabouleh vyhlásené svojimi paprikami a pastou Harisa, známou a obľúbenou aj v Tunise, a inde
čítala som o Tabouleh aj o pridávaní hrozienok, mandlí, granátového jablka, o melase som nevedela. áno, arabský svet je veľmi rozmanitý a pestrý vo svojej kuchyni - súhlasím s tebou a čo sa Tabouleh týka, má skutočne veľa variant :-)
dakujem za tvoj prínosný komentár v diskusii.
nunki
Ja som sa prihlasila vcera a je to moj jediny nick,ale ak ma niekto kristalovu gulu a k tomu ciernu macku,ze vie predikovat,ze ten alebo onen ma 300 nickov,tak no comment...Vcera som pridala jeden komentar k Tatranke a dnes ,ked som zapla,tak sa v ponuke ukazal prave recept na Tabbouleh a pre zvedavost som si ho kukla,lebo tento salat robim aj ja,bol trosku iny a ked som si precitala dole diskusiu,musela som zareagovat...pokial viem,mile damy,tak je prinosnejsie sa vyjadrit k receptu ako hned niekoho podozrievat,ze obhajuje toho alebo toho...ja som reagovala len na recept,kde som poukazala,ze ma mnozstvo variacii, nevyjadrila som sa v nikoho neprospech...a je naozaj pod moju uroven niekoho ohovarat a vyjadrovat sa posmesne a zaujato...naozaj ako nejake trhovnicky,ktore sa dohaduju,cie paradajky su lepsie...Mne je sum a fuk,ci je to marocky, libanonsky a neviem aky ...jednoducho ma mnozstvo variacii a to jedine som tym chcela povedat...
pusta
@nunki , prve pre tvoju objektivitu a preto, že si sa vyjadrila len k rexceptu, ako takému, si oba tvoje komntáre cením ešte viac a dakujem.
vôbec som nevedela, kedy si sa len včera zaregistrovala, ale kedže to už viem, pekne ťa vítam na vareche, nech ti to dobre varí a nech sa ti darí vo všetkom čo najlepšie.
väčšina varecháčov je veľmi slušná a milá, preto sa nedaj znechutiť !
pusta
@nunki , práve pre tvoju objektivitu a preto, že si sa vyjadrila len k receptu ako takému, si oba tvoje komentáre cením ešte viac a dakujem.
vôbec som nevedela, kedy si sa len včera zaregistrovala, ale kedže to už viem, pekne ťa vítam na vareche, nech ti to dobre varí a nech sa ti darí vo všetkom čo najlepšie.
väčšina varecháčov je veľmi slušná a milá, preto sa nedaj znechutiť !
pusta
@all názov Tabouleh mám správne napísaný,.
správne tvary písania sú:
Z Wikipédie slobodnej encyklopédie

TabboulehCookbook: Tabbouleh Tabbouleh
Tabbouleh ( arabsky : تبولة tabūlah , tiež Tabouleh alebo karta (b) Ouli )
redakcia
@pusta , nemáme problém s inými témami v komentároch pod receptami. Navyše keby sme mali vymazávať všetky komentáre pod receptami, ktoré sa netýkajú toho konkrétneho receptu, nerobili by sme nič iné.
Pri tomto recepte sme dospeli k záveru, že téma počtu registrácií a pod. už je skôr obťažujúca ako vtipná. Zúčastnení boli o 22:04 hod. upozornení, všetky ďalšie komentáre netýkajúce sa priamo témy tohto receptu budú vymazané.
radulienka
Panebože, toľko komentárov o ničom, dve stránky dozadu pridala @erika651 recept kuskusový šalát a jediný komentár bol odo mňa. Milujem kuskus i bulgur a robievam si rôzne šalátiky s mnohými obmenami, aj naša kapustnica s i plnená paprika sa varí na tisíce spôsobov. Tento tabouleh či tabbouleh určite vyskúšam a pridávam 5* za recept a škoda že sa nedajú pridávať hviezdičky za usilovnosť @pusty a jej výdrž odolávať napádajúcim varecháčom. @pusta , krásny recept, fandím ti naďalej a čakám na ďalšie tvoje recepty...
pusta
@redakcia , dakujem vám za odpoved.
to je síce pravda, že by ste s tým mali veľa práce. :-(
lenže sami ste to pred časom napísali.
len citujem vás:
@redakcia , člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 21. júla 2014 o 13:38
Všetky komentáre a reakcie na ne, boli odstránené, nakoľko nesúviseli s receptom. Každý ďalší komentár podobného charakteru bude odstránený.
vydra
Toto dielo sa dá dať do kategórie veľa roboty a surovín pre nič. Ako samostatné jedlo nenasýti,ako prílohu, či šalát si to neviem predstaviť. Možno je to tým, že všetky suroviny sú nakydané na misu. U autorky chýba cit pre krásu a súlad. Myslí si, že ju budú ospevovať novozaložení varecháči, má všetko vyhraté.
slavka2012
@vydra , toto jedlo sa zvycajne podava spolu s mnohymi inymi, napriklad v ramci mezze, ktore sa moze skaldat aj z osmich chodov (bamia, humus, baklazan, tabbouleh, kuracie kridelka, masove a spenatove pirohy, masove gulky, atd,), takze vsetko spolu riadne zasyti. Ja ho obcas robim ku grilovacke ako prilohu zo suroveho drobneho kuskusu, ktory napuci v citronovej stave, davam vela maty, petrzlenovej a koriandrovej vnate a nadrobno pokrajane rajciny.
jozka2
vydra,toto jedlo je velmi chutne a mozes ho jest ako lahky obed,v arabskom svete, tak ako pise slavka,medzi inym je jednou z pochutin na arabskych stoloch,my ho mnohokrat jeme ako lahky obed/vlasne ja a moje kamaratky/,desiata ak sa mi zvysi.Ja ho robim na drobne kusky pokrajane a najradsej mam so sekanym bulgurom,teraz ho budem robit s quinoa koli lepku,vrele ti odporucam vyskusat,urcite neolutujes,pre nas na Slovensku je to cosi nove I ked vsetky suroviny k tomu su dostupne.
jozka2
@vydra ,Ked som sa pozerala na misu,nie je to tam nakydane,ak tu zeleninu pokrajas este na drobnejsie tak by som povedala,ze by to vyzeralo skor na fotke nakydane,,ale je to aspon pre mna velka dobrota,skus a daj vediet,mozes to davat I ako prilohu k jahnacine ku vsetkemu.
2010
V Maroku som nebol takze nemozem komentovat, ale aj ked bezne nesuhlasim s @pustou v tomto pripade ano, recepty na tabbouleh su neuveritelne odlisne a v emiratoch je to v podstate salat skoro uplne z petrzlenovej vnate. Tu je mezze z lepsej restiky: Tabbouleh,
Tarama, Hummus, Zaalouk


jarunka
Toto som robila pre navstevu minuly tyzden. Chutilo vsetkym. Dve suroviny som vynechala a dve ine pridala. Na pohlad vyzeral ako tento tu :-)
pusta
@jarunka , či som ťa len dávno nevidela, vitaj :-)
no vidíš, ako krásne sa dá tento úžasný šalát varírovať.
verím, že na pohľad, vyzeral ako tento tu.
dakujem za pochvalu.
1x pusta
jarunka
Ahoj @pusta , na varechu som nechodila,bola som zanepraznena, len som sem tam nakukla, ale stale mam rada tuto stranku :-)
cemer
Čo je to varírovať tento šalát? Nepoznám to slovo.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia