Sýta hrachová polievka z vývaru z údeného mäsa

mariamka - fotkamariamka, 4. apríla 2013
Sýta hrachová polievka z vývaru z údeného mäsa
Foto: mariamka

Ja ako dobrá gazdinka si vždy, keď varím (vlastne parím) údené mäsko, tento chutný vývar odložím pre ďalšie použitie. Väčšinou ho používam ako podklad Zobraziť celý popisJa ako dobrá gazdinka si vždy, keď varím (vlastne parím) údené mäsko, tento chutný vývar odložím pre ďalšie použitie. Väčšinou ho používam ako podklad pre kapustnicu, tento krát som vyskúšala túto hrachovú verziu.

4
porcie
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

cca 1  l
3  strúčky
1  ks
1  ks
1  ks
1 ks
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Ak stihneme, hrach vopred namočíme, skrátime tak dobu prípravy. Ja som sa rozhodla variť túto polievku v poslednej chvíli včera večer, takže som do studeného vývaru dala suchý, asi pol balenia. Priliala som vodu (cca 2 dl), pridala som 2 nasekané strúčiky cesnaku a 1 menšiu cibuľu pokrájanú nadrobno a nechala variť, kým hrach zmäkol.

  2. 2

    Pridala som pokrájanú 1 mrkvu, 1 petržlen a kúsok zeleru. Ako tak otváram chladničku, usmiala sa na mňa fajná domáca klobáska a priam sa pýtala do hrnca, tak som ju tiež pokrájala na kolieska a pridala do polievky, pekne nám rozvonia a zvýrazní chute. Mohli by sa pridať aj zemiaky, ale ja už som to mala tak husté, že som ich nedala. Priliala som vodu, čo sa stihla odpariť, zelerovú vňať, mleté čierne korenie a sladkú papriku. Nechala som všetko variť do zmäknutia zeleniny.

  3. 3

    Keďže zatiaľ som nesolila, ochutnala som a štipku dosolila. Celkom na záver, už po odstavení, som vhodila 1 strúčik cesnaku posekaný na drobučko a pomrvila majoránku. Kto má rád pikantné, pridá si podľa chuti chilli alebo feferónku do taniera, resp. pri varení do hrnca, ja musím rešpektovať, že u nás nie všetci môžu. Prajem dobrú chuť, verím, že Vás zasýti :)

Diskusia k receptu

mariamka
dakujem pekne @izabbella929 ste mila :) ja varim vecsinou takto chlapsky :), kedze mam manzela a dvoch dospelych synov co su este mame na krku :)
orchidea
Takto podobne aj ja varím túto hrachovú polievku a ako píšeš je ozaj chutná...
angast
výborná chlapská polievka , ale ja si prosím troška čili. Ja ho tam
musím mať aj do fazule ho dávam. Údená voda je vďačný materiál .
Kapustnica , hrachová, fazuľová - samé chlapské dobroty.
Výborný recept. Chlapi majú s teba radosť.
mariamka
Mr. @angast k vam mam respekt :) vazim si vas komentar, ja milujem stiplave a dala by som ho vsade keby som mohla, ked mam anginu varim si feferonkovy caj - pomaha :) ,, ale moj drahy uz ma ponekud haklive creva, takze musim robit takyto kompromis , dakujem ze vas recept zaujal
afataga
ja ti sice polievku nepochvalim, lebo nemam rada udene, ale s tym feferonkovym cajom si u mna zabodovala, nabuduce skus chilli caj a potom daj vediet ak prezijes :-)
mariamka
@afataga teraz si ma zaskocila :), stipu obe len vraj jedno stipe raz a druhe 2x resp. aj 3x ked si utries nieco ine :) len ktore je ktore??
mariamka
@afataga ,, len k tomu co varim,, neznamena, ked to varim ze to aj jem, jednak sa trosku krotim a vecsinou sa mi ani neujde :) a uz mam proste nacvicene tieto chlapske chute, ja si dam v pohode mozarellu alebo cottage s rajcinou pokvapkanu olivovym olejom
afataga
no kazdeho je viac druhov, ale najznamejsie feferonky su take gulate zelene a cervene, chilli su tiez rozne, ale su podlhovaste a roznej velkosti a stiplavosti, su cervene, ale ked chces aby ta stipalo 3 dni, daj si habanero :-) na nete isto najdes vela informacii
mariamka
moj starsi syn sa dal na dake slachtitelstvo, zrusil mi pekne nastajlovanu parapetu v kuchyni a napikiroval tam nejake semienka, asi to Habanero.. uz mu pekne klicia, hodim fotku ked cvaknem.. som myslela asi ten rozdiel ze chilli stipu iba raz (pri konzumacii), kym feferonky aj druhy .. :)
angast
najhoršie sú guľaté feferonky, pretože majú nestraviteľnú šupu a
preto štípu 2x. Ostatné väčšinou len v ústach. Habanero z tých dostupnejších pekelných papričiek je oheň a síra v celom hornom trakte , ale dolu je už kapsaicin vstrebaný, takže nespôsobuje to , čo feferonky. Kapsaicin podporuje metabolizmus- odbúravanie tuku, podporuje krvný obeh a má mnoho iných liečivých vlastností
mariamka
dakujem @afataga pozriem, mimochodom uz asi dva roky mam v sufliku dake papricky co mi priniesla kolegyna z dovolenky z Mexika, este som sa ich neodvazila pouzit ani vlastne neviem ktore z toho rebrika to su :) zistim.. dakujem a prijemny vecer
mariamka
slovenske gulate zavaram s uhorkami :) ked uz mam takych znalcov "na linke", mozem sa spytat, z coho je tobasco?
margaretka28
Tak konečne polievka jak sa patrí, pošlem ti aj môjho na ňu, lebo ja mám krúpkovo-zeleninovú a môj muž sa bojí, že ho chcem otráviť:-)
mariamka
vy ste taki mili :) ja som po ld dna patrala ci tu uz takyto recept nahodou nie je aby nebolo zle, ze duplikujem, no.. ja som identicky nenasla a keby aj, vravi sa "opakovanie je matka mudrosti" :) dakujem @margaretka28 Vy vasej polovicke evidentne dbate o zdravie, dajte mu privonat klobasu a bude efekt dokonaly :)
margaretka28
@mariamka , ja varievam aj zdravo aj hriešne, aby to bolo v rovnováhe, len ten môj povedal, že on zaživa do neba prísť nechce a že zelenina a ešte krúpky to je naňho moc zdravé.:-)
angast
@mariamka
ohľadom toho tabasca - používajú sa čili papriky do 5000 SCU
čiže asi ako feferonky , zmiešajú sa so soľou a octom a v starých sudoch od whisky zrejú asi 3 roky. Preto sú aj drahšie a vyplatí sa urobiť si niečo podobné radšej doma viď rcp @kimlo
mariamka
dakujem @elysa :) priznam hrach som doposial prilis nevarila, kedze som stale pocuvala o nejakej "atom kasi" :) zainteresovani budu vediet :) ale pomaly lamem lady, mate pravdu je vyborna, vlastne bola :)
mariamka
@2010 ano videla som ju, a mate ju paradnu, kludne by som menila :) ak sa vam zda moja ako plagiat, tak sa ospravedlnujem, ale pri vasej som len ocami prebehla suroviny a postup, je predsa len trochu iny, hlavne narocnejsi, ja ani neviem co je creme fraiche :) dala som tento recept teraz. kedze mi prisiel po Velkej Noci aktualny
mijaita
Mne se libi napad uzeny vyvar + hrach + klobasa. Libi se mi @mariamka i @2010 (temer totozne). Z meho pohledu uz bych tam nic vic nepridala. Cesnek treba ano. Nekdy je mene chuti dohromady lepsi, nez deset ruznych.
Neni to kritika receptu, je to pouze muj prispevek do diskuze. Recept me inspiroval, mam vyvar zavareny a pekne silny, od Velikonoc. Tak uz vim, jakou polevku z nej udelam :-)
2010
@mariamka , vobec nie, len ohladom tych chilli davaju lepsiu chut jedlam ktore sa dlhsie pripravuju ked sa pridaju susene.
mariamka
@2010 tak mi odlahlo :), dakujem, aj za vecnu pripomienku, to je samozrejme, ja zvyknem aj tak robit ze odoberiem z hotovej polievky do poharika v nom necham luhovat kusok susenej chilli, potom si uz kazdy podla chuti cvrkne do taniera, tiez to ma grady
staja
Tak toto áno, ďalšia inšpirácia, ukladám, vyskúšam.
afataga
preco tento recept nevidno v receptoch??? alebo iba ja ho pre oci nevidim?
lusinkab
:-) tak ta mi vonia az sem ..... musi byt vynikajuca,ked raz bude udene masko tak vyskusam :-)
pusta
@mariamka , neodolala som, je v kk, najbližšie robím presne podľa teba.
zabudla som povedať, že si ju veľmi zrozumiteľne napísala a krásne slovne podala, s perfektnným fotom a prezentáciou :-)
dorisa
jáááj......polievočka, ako vyšitá....údené mäsko, hrach...úžasná kombinácia
frezia
Robis hrachovu polievku ako ja.Varila som ju vcera s udenymi rebierkami. Ta tvoja vyzera velmi dobre,necudujem sa,ze sa hned zjedla.
mariamka
taketo reakcie najviac potesia .. dakujem @frezia ja obdivujem zas vase recepty.. a iste nieco vase sprobujem..
ivan14
V Kolíně má řezník "uzená žebírka" za 10-20 Kč kilo. Píšu to v uvozovkách, protože maso na nich skoro nenajdete. Ale vývar je skvělý, a masa se naškrábe aspoň na pár plněných bramborových knedlíků. Z vývaru dělám zelňačku a teď, po inspiraci, zkusím i hrachovku. :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia