Syrový koláč

Syrový koláč s glazovaným hroznom

Autor receptu: redakcia

6
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 165-180 °C

Postup

  1. Preosiatu múku zmiešame s maslom, pridáme vajce a soľ. Vypracujeme cesto a necháme v chladničke postáť.
  2. Smotanu a syry roztopíme vo vodnom kúpeli, pridáme žĺtky a dochutíme korením a strúhaným muškátovým orieškom.
  3. Cesto rozvaľkáme na kruh s priemerom 20 cm, vložíme do formy a popicháme vidličkou. Na cesto rozložíme papier na pečenie a zaťažíme surovou ryžou alebo hrachom. Pečieme 15 minút pri 165 °C.
  4. Z predpečeného cesta odstránime papier so záťažou a vylejeme syrovú zmes. Dopekáme pri 180 °C približne 15 minút.
  5. Na panvičke zohrejeme maslo, pridáme cukor a umyté prekrojené bobule hrozna. Chvíľu prehrejeme na panvici a odstavíme z ohňa.
  6. Polníček umyjeme a osušíme. Hotovú tortu posypeme hroznom a dozdobíme polníčkom. Podľa chuti môžeme pokvapkať tekvicovým olejom.