Syrové pečivo

marienka44 - fotkamarienka44, 30. decembra 2013

Pri listovaní starých časopisov som našla tento recept vo vlaňajšej silvestrovskej Báječnej Žene. Recept je všeobecne známy jednoduchým pomerom surovín. Dnes som ho upiekla Zobraziť celý popisPri listovaní starých časopisov som našla tento recept vo vlaňajšej silvestrovskej Báječnej Žene. Recept je všeobecne známy jednoduchým pomerom surovín. Dnes som ho upiekla k zajtrajšej oslave Silvestra 2013.

30 minút
príprava
10 minút
na 180-200 °C

Suroviny

150 g
150 g
150 g (margarín)
1 ks
štipka bez fosfátov (vínny kameň)
podľa chuti
1 ks na potretie
Na posypanie:
 a pod.




Postup

  1. 1

    Zmäknuté maslo alebo palmarín, preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom s vínnym kameňom, na jemno postrúhaný syr (oštiepok), žĺtok a soľ spracujeme na hladké cesto. Odložíme ho na 30 minút do chladničky.

  2. 2

    Na pomúčenej doske ho rozvaľkáme nie veľmi na tenko, asi na 1,5 cm vysoko. Vykrojíme rôzne tvary a poukladáme na plech vyložený s pečiacim papierom. Tvary sa pečením zmenšia do šírky a narastú do výšky. Pred pečením sa doporučuje celý plech dať ešte do chladu.

  3. 3

    Tesne pred pečením povrch potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme rôznymi semiačkami, posolíme. V mojom prípade sú to arašidové oriešky v strede a okolo sezam. Upečieme vo vyhriatej rúre na 180-200 °C do ružova.

    Syrové pečivo - obrázok 3

Diskusia k receptu

zdezda
Aj mne sa paci tvoj receptik, veseleho Silvestra ti prajem, Marienka :-)
marienka44
Ďakujem za priaznivé ohlasy na recept. @Jozka2 , prečo sa tešíš z môjho receptu? Ja priebežne uverejňujem recepty, vrámci voľného času.
@Violetacamorova , nie sú to pagáčiky, skôr také slané keksíky. :-)
Všetkým prajem hlavne veľa zdravia v novom roku, aby sa Vám všetko vydarilo podľa Vašich predstáv, s úsmevom privítajme nastávajúci nový rok !
aroooo
Marienka, ten PDP s vínnym kameňom nie je obyčajný pr.do pečiva? ako sa to presne volá, nestretla som sa s tým ešte, nie je to Salajka? Pečivko vyzerá prudko jedlé / koľko cca ks s akým priemerom?/ Prajem všetko dobré v r.2014
marienka44
@Aroooo ,vedľa na Vareche beží reklama na spomínaý PDP spolu so súťažou. Prečítaj si aj na Googli niečo o tom, keď zadáš: kypriaci prášok s vínnym kameňom. Tu je skopírovaný článok z Varechy, umiestnený vpravo pri každom recepte:
Kypriaci prášok s vínnym kameňom + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Mladý lekárnik Dr. August Oetker začal písať príbeh kypriaceho prášku pred viac ako 100 rokmi.
Nepocítala som keksíky na kusy, ale ich bolo asi 1,5 plechu z danej dávky.
marienka44
Bio-Weinstein- Backpulver bez fosfatov a glutamatu som kúpila v Nemecku teraz v decembri od firmy Lucullus, nie od Dr. Oetkera. Jeden sáček obsahuje 18 g a v balení sú 3 sáčky. Som s ním spokojná.
karolka
Vyskúšala som Tvoj recept, na Silvestra som pečivo upiekla (PdP som dala obyčajný), na Nový rok som ponúkla návšteve, len sa tak za ním zaprášilo, veľmi im chutilo.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia