Sypaný hrnčekový jablčník fotorecept

tinca - fotkatinca, 6. septembra 2016
Sypaný hrnčekový jablčník (fotorecept)
Foto: tinca

Recept ktosi pridal na fcb, tak som neodolala ho vyskúšať. Ja mám tiež rcp na sypaný koláčik,ale trošku iný. Vraj ho aj včera piekli Zobraziť celý popisRecept ktosi pridal na fcb, tak som neodolala ho vyskúšať. Ja mám tiež rcp na sypaný koláčik,ale trošku iný. Vraj ho aj včera piekli v Domácom klube, ale nevidela som to, lebo práve som ho aj ja piekla. S výsledkom som veľmi spokojná.

20 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

1 šálka
1 šálka
1 šálka
1 bal.
100 - 150 g (Hera)
Jablková plnka:
1000 g
2 bal.
1 bal.
2 - 3 PL
Na vysypanie plechu:




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny.

    Sypaný hrnčekový jablčník (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misky si pripravíme všetky sypké ingrediencie /krupicu,múku, cukor a prášok do pečiva/. Múku a cukor preosejeme. Zmes dobre premiešame. Rozdelíme si ju na tri časti, ja som použila rovnaké hrnčeky. Stredná vrstva musí byť s najväčším obsahom a spodná a vrchná menšia preto, aby koláč nebol suchý. Viď obrázok. Použitý objem šálky - 2,5 dl. Recept je na veľkosť plechu 20 x 30 cm, ja som trošku ubrala zo surovín,lebo som mala plech 20 x 25. Dôležité je, aby všetky sypké suroviny boli v rovnakom množstve!

    Sypaný hrnčekový jablčník (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Jablká ošúpeme a postrúhame na hrubom strúhadle. Pridáme trstinový,vanilkový a škoricový cukor a trošku citrónovej kôry. Zamiešame a rozdelíme na 2 rovnaké polovice. Rada navyše: Nežmýkame ich, použijeme aj so šťavou, čo pustia.

    Sypaný hrnčekový jablčník (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Plech vymažeme tukom a vysypeme polohrubou múkou. Začneme vrstviť, ako prvá príde menšia časť sypkej hmoty. Ja som si pomohla sitkom s väčšími okami čo vyberám halušky, aby bola vrstva rovnomerná. Na to ide prvá polovica jablkovej plnky, potom väčšia vrstva sypkej hmoty, znovu druhá polovica jablkovej plnky a na to ešte posledná menšia časť sypkej hmoty. Jednotlivé vrstvy môžete uhladiť opakom polievkovej lyžice. Na koniec na vrch postrúhame tuk, ja som použila Heru, ale môže byť aj maslo. Tuk si predtým dajte na 1/2 hod. do mrazničky, bude sa vám lepšie strúhať.

    Sypaný hrnčekový jablčník (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri 180 °C cca 40 minút. Asi v tretine pečenia koláč jemne popicháme, aby sa tuk dostal do všetkých vrstiev.

    Sypaný hrnčekový jablčník (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Necháme vychladnúť. Pred servírovaním posypeme práškovým cukrom. Koláčik je šťavnatý a dobre sa krája. Želám dobrú chuť! Na budúce chcem vyskúšať jednu plnku jablkovú a jednu tvarohovú s tým, že použijem menej jabĺk a tvarohová plnka musí byť redšia ako obvykle.

    Sypaný hrnčekový jablčník (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

luss44
tak toto je šikovná rýchlovka, podobný robievam pod názvom Lenivý jablčník, len na záver ho zalievam zálievkou mlieko, vajcia a Zl.klas, navrch plátky masla. Nabudúce vyskúšam aj Tvoju poschodovú verziu, lebo ja dávam sypkú zmes len dole a hore, no a s tvarohom je to tiež dobrý nápad. Dnes máme doma Tvoje jablčkové pité, zas a znova, je naj :)
evanaaa
No, ani s takýmto by som nepohrdla, stačil yb jeden-dva kúsky......a chcem sa spátať ( ja hlúpa), ak sa píše v recepte - krupica, je to detská krupička, alebo....? Včera som si totiž na FB zdieľala jeden recept a aj v ňom je krupica a neviem aká. A či by to zmenilo štruktúru, ak by sa dala iná, než tam má ísť.
2x hubata a ruzi
hubata
Mňa by to tiež zaujímalo s tou krupicou, ako píše @Evanaaa : minule som doma nemala detskú krupicu, keďže už také mini deti nemám - len obyčajnú hrubú krupicu - a dala som ju do sypaného koláča. A bolo to dosť cítiť pod zubami, lebo pečením samozrejme napuchne. Asi lepšia by bola detská krupica, tá je predsa len o voľačo jemnejšia. No ale zjedol sa i tak, takže v prípade núdze je jedlá i hrubá krupica.
bebabeba
Včera som ho vyskúšala a bol skvelý! Asi ho budem musieť robiť častejšie
1x tinca
tinca
@evanaaa @hubat á dievčence, ide tam detská krupica. Neviem ako mi to ušlo, že som napísala len krupica. Postarám sa,aby sa to opravilo,ďakujem za pripomienku
redakcia
@Tinca (12.9.2016 17:02)

Vo Vašom recepte sme už krupicu opravili na detskú krupicu.
kristinamia
Tento koláč je úplne fantastický, už som ho robila dva krát a ešte veľa krát urobím, chutí mne, mužovi a aj dcére, ktorá je veľmi vyberava. Zaujímalo by ma, či ste už skúšali tu kombináciu tvarohovo-jablkovu, chcela by som ho skúsiť.
tinca
@kristinamia ja som s tvarohom neskúšala, lebo ho nemám moc v obľube,ale vyskúšaj nič s tým nepokazíš.ale daj jemne hrudkový.Potom podaj správu ako sa vydaril.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia