Svieži šalát z miešanej zeleniny

martamm - fotkamartamm, 12. januára 2014
Svieži šalát z miešanej zeleniny
Foto: martamm

Preferujem zdravú výživu a snažím sa konzumovať čo najviac zeleniny. Veľmi mi pomáhajú rôzne šaláty, ktoré si pripravujem vo väčšom množstve a mám ich Zobraziť celý popisPreferujem zdravú výživu a snažím sa konzumovať čo najviac zeleniny. Veľmi mi pomáhajú rôzne šaláty, ktoré si pripravujem vo väčšom množstve a mám ich k dispozícii kedykoľvek v chladničke. Potom stačí pridať nejakú bielkovinu (losos, šunka, syr,kuracie, či iné mäso, cottage ap.) a sacharid (cestoviny, bulgur, pohánku, zemiaky, kus kus, ryžu natural) a rýchly obed, či večera je na svete. Pridávam recept na šalát, ktorý som si dnes pripravila.

8
porcií
20 minút
príprava

Suroviny

1 hlavička
5 ks
1 ks
1/2 ks
1 ks
1/4 kg
1 PL
1 PL (alebo čerstvá)
2-3 PL
1 hrsť (rôzne druhy)




Postup

  1. 1

    Pór nakrájame na kolieska a ešte posekáme, ľadový šalát nakrájame na kúsky (môžeme aj natrhať),rajčiny na štvrťky, fenikel na rezančeky, mrkvu a zeler nastrúhame na hrubom strúhadle, mne poslúžil robot.

  2. 2

    Zeleninu postupne vkladáme do veľkej misy, pridáme orechy, mätu piepornú, olivový olej a citrónovú šťavu, zamiešame. Nesolíme !!! - zelenina vydrží dlho chrumkavá. Môžeme podávať ako prílohu, alebo s pridaním vyššie spomínaných ingrediencií ako hlavné jedlo. Olivový olej môžeme zameniť za akýkoľvek za studena lisovaný olej, mne sa osvedčil orechový, aj sezamový.

Diskusia k receptu

medovnicek
ja mám takéto šaláty veľmi rada, okrem toho mám nevestu, ktorá sa zdravo stravuje, takže recept si ukladám, určite sa mi zíde
aszabka
Tiež som fanúšikom šalátovej stravy, hoci to nie je lacná záležitosť..dávam prednosť jedlám, ktoré neprešli tepelnou úpravou..tak, ako píšeš..plus bielkoviny, sacharidy a zdravé tuky..a pritom je tu toľko skvelých receptov na klasické domáce pokrmy, že mi až zrak občas prechádza..zdravie si veľmi cením, hoci človek už sám nevie, čo je zdravé a čo nie, mení sa to ako ročné obdobie :) zvolila som si rovnakú cestu, ako ty..chválim ťa..
staja
Oslovil ma tento recept, také si robievam, aj keď nie do zásoby. Skúsim.
martinis
@martamm jednoduchý základný šalát, taký je fajn mať v chladničke, pozdáva sa mi :-)
@aszabka páči sa mi Tvoj prístup, len ma trocha prekvapilo Tvoje tvrdenie, že "šalátová strava" nie je lacná záležitosť ... je síce pravdou, že dobré syry a oleje niečo stoja, ale nepredpokladám, žeby celková cena za výdatnú porciu šalátu prekročila cenu za porciu nejakého bežného jedla ... ale nikdy som to priamo neporovnával, takže ťažko povedať.
martamm
Martinis, súhlasím s Tebou, cena šalátu podľa mńa naozaj nepresahuje cenu bežných jedál
anina6
za tvoj šalátik ti dávam 5*, aj ja ich mám veľmi rada. a ešte ked sú z mojej zeleniny, ktorú vypestujem. teraz však určite vyskúšam aj z kupovanej.
aszabka
@martinis , @martamm je to vec pohľadu a zvykov v stravovaní, jem zeleninu pred každým jedlom 4-5 krát denne, keďže síce zasýti, ale rýchlo i vytrávi..v lete je to jednoduchšie, záhrada, trhy a iné lacné možnosti..dnes som kúpila kilo mrkvy, 3 ks kalerábu, 1 kg rajčín, hlávku ľadového šalátu a 1/2 kg paprík..účet 6,43..no ak ješ šalát raz za deň, tak máš pravdu ty, nie ja :) každopádne je to zdravé a punktum..
pipnat
súhlasím s @aszabka , tiez jem veľakrát za deň zeleninu, nakúpim - zdá sa, že je plná chladnička, ale hneď je fuč....ak niekto nejedáva zeleninu často, tak áno, potom je to lacná záležitosť....:)
martamm
pipnat, tiež konzumujem zeleninu minimálne 3x denne, je pravda, že nie je v obchodoch lacná, ale ktoré zdravé potraviny sú lacné? Žiaľ taká je doba. Človek by si mohol kúpiť niečo lacnejšie a možno sýtejšie, ale neskôr by minul peniaze na lieky a poplatky u lekára
paploska
@martamm skvelý ľahký šalát :-) ľadový šalát je správne šťavnatý a aj v zime dodá veľa vitamínov :-) skúsim tvoju kombináciu, ja ho zvyčajne dopĺňam paradajkami (ale nie v zime :-) ), redkvičkou, vajíčkom a olivovým olejom.
2010
Je to smutne ale vsade na svete je to rovnake stravovat sa zdravo je ovela drahsie, jeden z dovodov je ze vacsina jedla je surova a treba kupovat kvalitne suroviny, neda sa zosvindlovat kupenin lacnej kapusty navalit tam muku a vegetu a dusit na kolomaz a mame mnamku.
2010
Stojim pod Manderlakom v lekarni v rade pre lieky pre mamu a predo mnou obezna cervena ufuchcana dochodkina, no kupovala plnu igelitku liekov ( jasne ze vysoky tlak , srdce v kybli )... a idem do Teska cez ulicu a co nevidim mila pani nakupovala bociky v akcii :-) celu cestu domov 4km do kopca cez Slavin s ruksakom do Horskeho Parku som sa musel chechtat to je asi ta ista co nadava na slovenske zdravotnictvo kolko musi cakat pred ordinaciou a kolko jej ostava z dochodku. Cheers
martamm
2010, veru sme si strojcami svojho zdravotného stavu, len mnohí si to nepriznajú. Ťažko presvedčíš starú pani, aby zmenila svoje stravovacie návyky a spôsob života. Moja mama je taká istá, síce bôčik doma neuvidí, lebo nakupujem ja, ale sladkosti si kúpi aj sama v neďalekom obchode, jedla spotrebuje minimálna dvakrát viac, ako ja a samozrejme hýbať sa nevládze, sedí celé dni, je to ako začarovaný kruh.
marianne
pekne si ho zmajstrovala,dokazem ho misu zjest sama...co nakrajas,to mas...:-)
2010
2000 kalories, myslim ze vacsina ludi nema ani sajnu co to pisem a ze len tak malo treba k zivotu denne aby clovek nepriberal, ked sedi na zadku v kancelarii , nehovorim o chudnuti.
(kusok torty a biela kava s cukrom = 500 )
safran
@martamm Nikdy mi nenapadlo dať do šalátu čerstvý ligurček, vyskúšam hneď dnes :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia