Sviečkovicová pyramída s jablkovým čatní

Autor receptu: redakcia

4
porcie
45 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Na panvici speníme med, vložíme doň všetko ovocie aj so zázvorom, nakrájané na malé kocky, pridáme jednu hviezdičku badiánu a ružové korenie. Všetko spolu premiešame a zalejeme portským vínom. Na miernom ohni všetko povaríme, aby ovocie zmäklo a odparila sa prebytočná voda. Ovocie by malo byť vláčne, ale nemalo by plávať vo vlastnej šťave.
  2. Sviečkovú nakrájame na plátky a osolíme. Vložíme do zapekacej misy striedavo s ovocím (3 vrstvy mäsa a 2 vrstvy ovocia). Takto pripravené dáme do rúry predhriatej asi na 180 °C a zapekáme približne 10 minút.
  3. Encián nastrúhame a zalejeme smotanou na varenie. Za stáleho miešania necháme rozpustiť. Vzniknutú omáčku prepasírujeme cez sitko, aby v nej neboli hrudky. Nakoniec prilejeme orechový likér, pridáme štipku ružového korenia a podľa potreby aj soľ. Chvíľku povaríme a podávame s varenými zemiakmi s maslom a pažítkou.