Sviečková z bravčového karé

katarina22 - bez fotkykatarina22, 22. novembra 2015

Sviečková...nepravá...taká moja :) Večer som si z mrazničky vytiahla bravčové karé, keď sa mi rozmrazilo, nakrájala som si ho a tuho rozmýšľala , čo Zobraziť celý popisSviečková...nepravá...taká moja :) Večer som si z mrazničky vytiahla bravčové karé, keď sa mi rozmrazilo, nakrájala som si ho a tuho rozmýšľala , čo budem variť. Napadla mi sviečková, hoci nemám hovädzie a ani sviečkovicu, recept je chutný aj s bravčovým mäskom. :)

120 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,2-1,4 kg
2 ks
50 g
6 ks
3 ks
1 ks
200 ml
200 ml
Knedľa:
500 g
250 ml
1 ČL
 štipka
1 ks
21 g




Postup

  1. 1

    Do hrnca som si dala olej, do rozohriateho oleja som pridala pokrájanú cibuľu. Ak je väščia, dávam jednu, ak nie, dám kľudne aj tri, pretože mi cibuľa v jedle nevadí, ba priam ju považujem za základ každého mäsového jedla a svoju kuchyňu si bez nej neviem predstaviť.

    Sviečková z bravčového karé - obrázok 1
  2. 2

    Cibuľku som si chvíľu opražila a poukladala som na ňu mäsko, ktoré som prešpikovala slaninkou. Nezjedzte ma zato všetci v komentároch, že som mäso nerobila vcelku, ale že som ho mala nakrájané, vôbec to neubralo na chuti receptu . :)

    Sviečková z bravčového karé - obrázok 2
  3. 3

    Keď som mala mäso pekne opražené z oboch strán, vybrala som si ho na tanier .

    Sviečková z bravčového karé - obrázok 3
  4. 4

    Zeleninu som si nakrájala a dala k výpeku, do hrnca k cibuli a chvíľu som ju nechala dusiť. Nezabudnite si ju osoliť. V recepte mám napísané korenie. Každý si to môže dochutiť podľa svojej chuti, ja som si raz vyskúšala kúpiť originál korenie Sviečková a dnes som sa ho rozhodla vyskúšať. V tomto korení je samozrejme - čierne korenie, nové korenie, bobkový list. je to veľmi praktické, vybrať všetko korenie pred mixovaním zeleniny naraz v jednom sáčku.

    Sviečková z bravčového karé - obrázok 4
  5. 5

    Keď som mala zeleninu dobre podusenú, pridala som vývar z bravčových kosti. Keďže som ho už nemala veľa, doliala som to trošičku aj vodou. To, že som mala vývar bola úplná náhoda, inak by som to zaliala vodou. Vývar však dodá perfektnú chuť. Na vrch som poukladala mäso, ktoré som si predtým osmahla.

    Sviečková z bravčového karé - obrázok 5
  6. 6

    Aby som využila čas, pripravila som si domáci knedlík. Z pol kocky droždia, mlieka a cukru som si pripravila kvások. Áno, zase si pomáham, hitparádkou a nemôžem si ju ani vynachváliť. Používa ju aj moja mamka. Vedľa do misky rýchlokysky som si dala múku, vajce a soľ. Kvások som vliala so múky a vypracovala cesto.

    Sviečková z bravčového karé - obrázok 6
  7. 7

    vypracované cesto som pomúčila a nechala vykysnúť.

    Sviečková z bravčového karé - obrázok 7
  8. 8

    Cesto som po vykysnutí rozdelila na dve polovice a dala na parák, nad vriacu vodu, aby sa mi knedľa krásne naparila. Dôležité je knedľu neodkývať, aby nám neklesla. Na parák nedávam ani gázu, ani utierku... A napriek tomu sa mi knedľa nikdy o parák neprilepila.

    Sviečková z bravčového karé - obrázok 8
  9. 9

    Knedľa bola veľmi chutná a podľa mňa aj pre oko pekná. :)

    Sviečková z bravčového karé - obrázok 9
  10. 10

    Keď už bolo mäso hotové, vybrala som ho z hrnca, takisto som vybrala sáčok s korením a zeleninu s vývarom rozmixovala.

    Sviečková z bravčového karé - obrázok 10
  11. 11

    Do omáčky som pridala kyslú smotanu, rozmiešala a nechala prevariť asi 1-2 minútky. Následne som pridala aj šľahačkovú smotanu, omáčka je po nej lahodne jemná. Nechala prevariť a do hrnca som naspäť vložila mäso, aby bolo teplé.

    Sviečková z bravčového karé - obrázok 11
  12. 12

    Dobrú chuť !

    Sviečková z bravčového karé - obrázok 12

Diskusia k receptu

56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Robila som už ja z bravčového mäsa "sviečkovú" podobne ako ty máš recept, len ja dávam iba sladkú smotanu a troška horčice plnotučnej a vyberám pred mixovaním len bobkový list, ostatné korenie rozmixujem spolu so zeleninou. Ja si pri parení knedle dávam na paráčikovú mriežku papier na pečenie. Ďakujem za pripomenutie už sme dávno nemali, a potvrdzujem, že je toto jedlo chutné aj z bravčového mäsa, moja švagriná dokonca robí aj z morčacích pŕs.
tiginko
z vykostených morčacích stehien, bez slaninky a v tlakom hrnci je to raz-dva rýchlovka s výbornou chuťou, odporúčam pre zaneprázdnených
mares
Aj ja to robím z bravčového mäsa a je to veru tiež dobré. Na tanieri k tomu pridám za lyžicu černicového alebo ríbezlového kompótu. Mňamka a u nás je to jedlo číslo jeden, hlavne keď prídu synovci z Prahy- teto Mařes udělej svíčkovou. Teta urobí ešte domácu knedlu a hostina sa môže začať. Si šikulka. Pekný deň.
grandma
Určite výborné ale nenazvala by som to sviečková, podľa mňa bravčové na smotane resp. bravčové na smotane na spôsob sviečkovej.
kimlo
Ja by som ten názov nechal ako sviečková, lebo názov sa týka aj českej omáčky ktorá sa pripravuje z koreňovej zeleniny a smotany.
slavkabis
@kimlo ale tá omáčka sa nevolá sviečková, názov jedla je odvodený od mäsa ☺
to je podobné ako keď niekto podáva tiramisu a nerobil z mascarpone ale pomazákového masla.....
kukulienka71
K receptu: si mladá, šikovná, nech ťa neopustí chuť variť. Časom budeš aj náročnejšia, som si istá. Cesto vypracuj dôkladnejšie, aby bolo nadýchanejšie.
V našich končinách tak obľúbené jedlo sa dá pripraviť naozaj z akéhokoľvek mäsa, ktoré nám chutí a je dostupnejšie, či rýchlejšie hotové. Aj keď karé na dlhšie dusenie práve nie je vhodné. Mäso, zelenina, smotana a knedle sú proste kombinácia, ktorá ľuďom chutí. Budú si tak nazývať jedlá v bežnej reči vždy;-) Kdežto jedlo "Sviečková na smotane" si vyžaduje suroviny a spôsob prípravy čo najviac podobný originálu, aby sa to tak mohlo volať. Pozrite, aký skvost som našla:  books.google.cz/books?id=7xsEAAAAYAAJ&printsec=fron...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia