Sviečková na smotane

olinecka - fotkaolinecka, 4. mája 2014
Sviečková na smotane
Foto: olinecka

Dnešny obed, varim sviečkovu veľmi rada .

6-7
porcií
20 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,5 kg alebo hrubu hovädzinu
podľa potreby na opečenie
2 ks
1 ks
1/2 ks
250-300 ml
 na ochutenie
3 ks
4 ks
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti na zatrepku




Postup

  1. 1

    Prichystame si zeleninu,,ktoru nakrajame na väčšie kusy.

  2. 2

    Mäso si oplachneme nechame odkvapkať a osušime papierovym obruskom.Olej rozpalime v hlbšej mise pridame mäso ,ktore opečieme zo všetkych stran.Potom pridame koreňovu zeleninu ,ktoru sme nakrajali na väčšie kusy.

  3. 3

    Pridame nove korenie,bobkovy list, vegetu podlejeme vodou teplou.Mäso dusime pod prikryvkou asi 1,5 hodiny.Hotove mäso vyberieme a dame do misy zvlašť,ktore pokrajame na platky. .Medzitym povyberame uvarenu zeleninu,ktoru si rozmixjeme do hladka,dame ju do vyvaru kde sa dusilo mäso.V smotane si rozhabarkujeme muku a zahustime omačku,dochutime soľou,octom a lyžičkou cukru.Podavame s knedľou.

Diskusia k receptu

yogicek
@olinecka
Bezpochyby je sviečková veľmi dobré a vďačné jedlo. Chcem sa ale opýtať na čo tam dávaš vegetu, keď je tam zelenina a z čoho si urobila vývar do ktorého dáš rozmixovanú zeleninu, keď tam nie je voda. Pekný deň.
olinecka
yogicek@vegetu tam davam namiesto soli,len preto a vyvar tam je .Keďže sme mäso podliali ,aby sa dusila zelenina aj mäso.Takže mäso podlejene pridame zeleninu voda podľa potreby .Prajem pekny dnik.
1x leea
yogicek
@olinecka
Asi si ma nepochopila. Ja to viem, že si tú vodu tam dala. V surovinách aj v postupe Ti chýba voda alebo vývar na podliatie. Tie rcp. čítajú aj začiatočníci, tak to píš aj pre nich.
chutimi
Tiez sa pripajam k nazoru, ze vegeta tam nema co hladat! Je to draha sol s hnusnym zlozenim. Navyse, pouzit pravu hov. svieckovu na toto jedlo je dooost skoda.
pusta
škodda pravej sviečkovej, ak všetko ostatné nezodpovedá príprave tejto vynikajúcej českej klasiky, ani v príprave mäsa, ani v postupe omáčky.
nadia56
@Olinecka , len si ty aj nabuduce navar ako chuti tebe a tvojej rodine, podla svojho receptu, ved kazdy mame ine chute a ine postupy,
zjest kvalitne maso na sposob svieckovej nie je nic zle, nic nie je skoda, co si dame na tanier,
a k tej vegete, ved v recepte je napisane - vegeta podla chuti - a ked niekto nema chut, tak si ju tam jednoducho neda, ziadny problem,
pekny den ti zelam a nech sa ti vo vareni dari:-)

olinecka
Chcela som Vam iba ukázať ,aku sviečkovu varim škoda ,že som Vam nevyhovela.Ale nič bola perfektna a zelenina tam musi byť aj kalerab aj zeler.
mataliptak
Ja osobne robim svieckovu presne tak isto ako ty akurat dam este jednu celu cibulu , ktoru ale pred mixovanim vyberiem ... omacka je vynikajuca ....
evanaaa
Robím skoro tak, ale aj tak mám trochu rozdielny spôsob prípravy. Ten kaleráb vidím a čítam prvý raz, ozaj by tam nemal byť, je to už iná chuť, ale asi ste tak doma zvyknutí.....Inak, na sviečkovicu je tu dosť receptov na porovnanie.........
cajca
Tiez nedavam kalerab, ale mäso prešpikujem slaninkou a tiežho opečiem na vypeku zo slaninky, pridavam tiež trochu horcice. Potom je vynikajuca

edko
Chutny recept. Nedaj sa odradit frflosmi :) varenie je o variaciach a neexistuje nic take ako jeden spravny recept. Ja som pouzil cenovo prijatelnejsi rostenec, domacu "vegetu" (viac zeleninovej chuti nic nepokazi) a zeleninu som si oprazil okreme, nasledne do jej vypeku slo na zatiahnutie maso. Z finalneho "vyvaru" som si salku odlozil na dochucovanie inych pokrmov (namiesto zel/hovadzieho bujonu).
heilig
ja používam namiesto smotany čerstvé kravské mlieko je to chutnejšie než smotana ale milion ludí milion chutí... recept ok
garanco
Sviečkovú mám rada, varím ju iba občas podľa receptu mojej mamy, no chuť, ktorá mi ostala ako spomienka na jej omáčku, neviem dosiahnút ( aj keď mojim "spolustolovníkom" chutí ).
Ako hovoríš, každý má svoje vychytávky, svoje chute, tak nech Tvojim blízkym chutí!
Pozdravujem na Spiš!!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia