Sviečková na smotane / fotorecept/

babkamt - fotkababkamt, 28. júna 2012
Sviečková na smotane / fotorecept/
Foto: babkamt

Vnučka mala v stredu narodeniny. Rozmýšľala som , čo dobré jej uvarím. Rozhodla som sa pre sviečkovú. Povedala , že je to delikatesa a Zobraziť celý popisVnučka mala v stredu narodeniny. Rozmýšľala som , čo dobré jej uvarím. Rozhodla som sa pre sviečkovú. Povedala , že je to delikatesa a nebíčko v papuľke. Som rada , že si malá pochutila.

30 minút
príprava
70 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,3 kg
2 ks
8 ks
6 ks
0,5 ks
2 plátky
3 ks
5 ks
4 ks
1 ks
2 PL
1 PL
1 ks
2 pl
Knedľa:
500 g
30 g
1 čl
250 ml
2 ks




Postup

  1. 1

    Išla som si do záhrady natrhať zeleninu. Mrkvu , petržlen a tiež kúsok ligurčeku.

    Sviečková na smotane / fotorecept/ - obrázok 1
  2. 2

    Mäso som si najprv odblanila.

    Sviečková na smotane / fotorecept/ - obrázok 2
  3. 3

    Očistila som dve stredné cibule. Nakrájala som ich.

    Sviečková na smotane / fotorecept/ - obrázok 3
  4. 4

    Tiež som si pripravila zeleninu. Nakrájala som mrkvu , petržlen a zeler.

    Sviečková na smotane / fotorecept/ - obrázok 4
  5. 5

    Mäso som nakrájala na plátky a vyklepala som ho. Potom som ho osolila a okorenila.

    Sviečková na smotane / fotorecept/ - obrázok 5
  6. 6

    Na rozohriatom oleji prudko z oboch strán mäso opečiem. Opečené vyberiem na tanier.

    Sviečková na smotane / fotorecept/ - obrázok 6
  7. 7

    Do výpeku pridám nakrájanú slaninku a cibuľu.Keď je cibuľa udusená , pridám zeleninu. Tiež ju trochu opečiem , aby pustila farbu. Pridám mäso , bobkový list , ligurček a borievku a ocot , nové korenie. Podlejem trochou vody. Musela som mäso dusiť na dva krát , lebo sa mi to naraz všetko do tlakového hrnca nezmestilo. Dusila som ho asi hodinu.

    Sviečková na smotane / fotorecept/ - obrázok 7
  8. 8

    Pripravila som si kyslú smotanu a šľahačku. Až vtedy , keď som ju išla dávať do omáčky , som si všimla , že som nevybrala z chladničky šľahačku , ale smotanu do kávy. Keď bolo mäso mäkké , vybrala som ho a zeleninu som rozmixovala.Pridala som do nej horčicu a nastrúhala som citrónovú kôru.Zmiešala som šľahačku s kyslou smotanou.Naliala som to do rozmixovanej zeleniny. Prevarila som omáčku , aby sa chute spojili.Potom som vrátila mäso do omáčky. Vnučka ma chodila kontrolovať , či je už navarené. Aby jej lepšie ubiehal čas , tak sa hrala s dedkom na dvore.

    Sviečková na smotane / fotorecept/ - obrázok 8
  9. 9

    Kým sa mi mäso dusilo , tak som si zarobila na knedľu.Spravila som si kvások. Múku som preosiala so soľou. Vo vlažnom mlieku som rozhabarkovala vajíčka.Zarobila som si na knedle.

    Sviečková na smotane / fotorecept/ - obrázok 9
  10. 10

    Vykysnuté cesto som rozdelila na 3 časti. Na pare som ju robila 20 minút.

    Sviečková na smotane / fotorecept/ - obrázok 10
  11. 11

    Prvá knedľa sa zjedla hneď na obed.

    Sviečková na smotane / fotorecept/ - obrázok 11
  12. 12

    Nestačila som im ju krájať.

    Sviečková na smotane / fotorecept/ - obrázok 12
  13. 13

    Toto mi už kvitne na dvore.

    Sviečková na smotane / fotorecept/ - obrázok 13

Diskusia k receptu

marijanka712
no takato dobrota aj u nás sa považuje za sviatočný obed . Ja to robím tak isto , ale ked robím z hovädzieho zvyknem pácovať ako divinu a takto ako ty robím z bravčového , neviem či si vyskúšala , ale je dobré aj s bravčovým mäsom ....

margaretka28
Ja mám v pláne sviečkovú na nedeľu,ale robievam trošku inak,už sa na ňu teším,v sobotu si vždy pripravím knedle,aby som mala v nedeľu menej roboty,potom ju len ohrejem na paráku a je ako čerstvá.Tá tvoja vyzerá zaujímavo,ja som s borievkami ešte nerobila sviečkovú,iba zajaca a bolo to super,tak aj sviečková je určite dobrá.:-)
kimlo
...neskutočná dobrota... takéto domáce recepty milujem...
sovka62
Pravá sviečková by sa mala robiť z jedného kusa mäsa, opečeného a uduseného vcelku. Ty robíš inak a ja tiež robím tak ako ty. Mne to mäso udusené v celku pripadá bez chuti, takto je oveľa lepšie, keď presiakne všetkými dobrotami, v ktorých sa dusí. Musím aj ja zase raz navariť sviečkovicu, máme ju veľmi radi.
cica2
krásny recept a aj fotky :-)....tiež ľúbime sviečkovú, mňam
jillsun
uzasna dobrota. postup mame uplne rovnaky a tiez ju zvyknem robit z bravcoveho mäska, len knedlu robim zemlovu... zlachcujem si to.
ankad
Svieckovu mame velmi radi. Pre mojeho 4 a pol rocneho vnucika (kanadana) najskor 2 kusy knedlika, po nich len tak zaprasi, a az potom maso. Prisady take iste ako Ty, len maso robim v kuse ako moja mama robila. Skusim ju urobit podla Teba, iste je to tak lepsie. To ma nenapadlo.
bojar
sviečková sa musí nakladať na 5-7 dní
grandma
Sviečkovú na smotane milujem, tiež pácujem deň dopredu ale nakrájam si na plátky a preložím zeleninou .
rea1
svieckova je bajecny vynalez. ja ju robim vcelku, popri nakrajanej zelenine si odšťavím jeden citron na neskorsie dokyselenie a vytlacene šupy pridam k zelenine aby sa spolu dusili. pred mixovanim ich vyberiem. davaju stave taku nenapadnu prichut. ja svieckovu nejem ale knedle s omackou ano, ano, ano a tie citronove korky zjem tiez. :-) ved sa hovori, ze chute a facky su rozne. :-))
duschko
Velmi dobry recept, aj pekne fotky. Masko robim vcelku, ale skusim aj podla receptu. Len pri podavani ozdobim kolieskom citronu na ktore dam dve az tri kl brusnicovy kompot. Bez tejto ozdoby by to mojim stravnikom ani nechutilo.
rulik
doteraz som robieval mäso vcelku,vyskúšam tento spôsob,keď sa zeleninka rozmixuje ponorným mixérom skoro ani netreba smotanu,ak niekto nemôže mliečne tak sa dá aj bez smotany
cistinka
Sviečkovú som milovala, lebo sme ju varili doma len na sviatky....ale tu v čechách som už niekedy presviečkovaná a preknedlíkovaná :-) Ale mám rada klasické recepty, super!
jolllkaa
ja sa chystám variť zajtra, tak dúfam že nepokazím :-))
dogagador
robim inac, tento recept musim skusit! a tiez sa snad naucim konecne robit pareny knedlik , robim zemlovy a sucharovy, oba su super, ale chcem skusit aj pareny. a ako opisujes, mizol spod noza okamzite, tak musel byt uzasny!
izabella929
babkamt...úžasné jedlo..))) práve sa chystám, že v nedeľu bude aj unás taký obedík.-)))))
babkamt
@sovka62 Sviečkovú z nakrájaného mäsa som robila po prvý krát. Inšpirovala som sa v relácii Bez servítky.
@rulik Dala som dosť zeleniny, takže som nemusela pridávať žiadnu múku na zahustenie omáčky. Mojim stravníkom chutilo. Vnučka prišla zo školy k nám a prvé , čo sa pýtala , bolo , že čo som varila.V škole vraj nezjedla obed , lebo jej nechutil.Muž so synom si dali dupľu.
jankamarek
varila som podľa receptu a bol to vydarený obed! Aj svokrovci boli spokojní. po obede všetci spokojne odfukovali. Len som mäso varila v celku a až po uvarení som ho krásne nakrájala na úhľadné pláty.
evasik
Ja dusím mäso do sviečkovej vcelku prešpikované páskami slaniny. Je veľmi šťavnaté a chutné.
2010
Prave sa zacala v pomalom hrnci 1.5 kg telacieho ... 8 hodin pojde sam celu noc a rano sa zobudim strcim do zeleniny tycovy mixer a svieckova je hotova.:-)
babkamt
@evasik tak by sa to malo správe robiť. No mne by v mäse vadila tá slanina. Slaninu mám rada , ale za studena . Teplú nemusím . Preto ju pridávam k základu , ktorý sa potom rozmixuje . Chuť slaniny zostáva , len ju v omáčke nevidím .
@2010 ty sa máš. Čo si čarodej ? Pomalý hrniec nemám , tak ja musím využívať len tlakový hrniec. Chcem sa ťa spýtať , nerozvarí sa mäso pri takom dlhom varení ? Rada by som ho videla a ochutnala jedlo uvarené v tom čarovnom hrnci . Už som sa síce zapovedala , že nič do kuchyne nebudem kupovať . Tak neprovokuj .Hihihihihi ......
nadia56
varim presne tak ako pise @2010 , pomaly hrniec je na nezaplatenie a veru uvarim svieckovu na vikend aj ja a knedlu spravim podla teba @Babkamt :-)
babkamt
@njdevil rada sa rýpem v zemi . Je to úžasný relax . Skoro ráno idem do záhrady , vtáčky mi spievajú . A robota mi ide od ruky . No a potom sa môžem tešiť z dopestovanej úrody . Len tento rok sme so všetkými prácami veľmi pozadu.
@nadia56 samé chvály čítam na pomalý hrniec . Zišiel by sa mi kým som chodila do práce . Teraz som už na dôchodku . Držím palce , nech sa ti knedľa vydarí.
2010
Ani tlakovy hrniec ani parny ale pomaly hrniec na 90C celu noc 8 hodin vsetko na raz bez roboty :-) - nerozvarene a velmi chutove bez marinovania . Sorry, knedla sa tam neda robit.




babkamt
@2010 moje deti budú mať zo mňa radosť .Vnukol si mi darček k narodeninám. Na fotke vyzerá mäsko veeeľmi pekne .A aká je energie ? Si šikulka ,keď si sám robil aj knedľu .
slavka2012
@2010 , no ta svieckova vyzera nadherne. Ja sice pomaly hrniec (zatial) nemam, ale ked obcas robim solet, dam vsetko vecer v pekaci do truby na 90°C a na druhy den (po 12 hod.) je jedlo hotove a velmi dobre chuti.
safira85
akurat dovarene... boze je lepsia ako byvalej skoro- svokry a ta vedela inak varit!!! mnam mnam dakujem ze si tento recept dala na varechu :) :) :)
babkamt
@safira85 sviečková patrí u nás medzi obľúbené jedlá. Nevarím ju síce často, no vždy si na nej pochutíme. Som poctená, že si si z množstva receptov vybrala práve ten môj. ďakujem, že si sa mi ozvala. Prajem ti pekný deň.
babkamt
@daanoo ďakujem za pridaný link. Nenapadlo by ma dávať halušky k sviečkovej. Prečo nie. Každý si doma varíme podľa seba. Si mladý a asi rád experimentuješ:-) Nech ti to dobre varí.
anett91
Mala som veľkú chuť na sviečkovú, ale moje pokusy nikdy nevyšli, nebolo to ono. Tak som sa rozhodla, že pôjdem podľa vášho receptu. Dokonca som aj použila hovädzinu a to som ju varila prvýkrát v živote. Podarila sa úžasne. Mňam!!! A knedľu som robila tiež domácu- vašu. No fakt nebíčko v papuľke.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia