Sviatočné orieškové pusinky so škoricou (fotorecept)

Autor receptu: zuzkabluzka

Tieto, trochu neklasicke pusinky, som objavila v jednej starej talianskej kucharskej knihe a odvtedy su sucastou mojho pecenia na vsetky sviatky. Pre mna hlavne na Vianoce je pri peceni vona orechov a skorice nenahraditelna a kedze som dostala vrecko lieskovych orieskov, rozvonala som si byt len tak pre radost v jeden uprsany den.

45 minút
príprava
30 minút
na 120 °C

Postup

  1. Lieskove oriesky pomelieme na mucku. Bielka so stipkou soli vyslahame na sneh a postupne, po troche pridavame cukor. Slahame, kym sa nam nevytvori husta snehova hmota, z ktorej si odlozime asi 4 lyzice na ozdobu pusiniek.
  2. Do bielkoveho cesta si teraz pridame pomlete oriesky a skoricu(v recepte bola jedna lyzicka skorice ja davam dve). Cesto pomaly a jemne vymiesame.
  3. Plech vystelieme papierom na pecenie. V tomto bode som si recept prisposobila, kedze sa mi nikdy nedari s cukrarenskym vreckom, ja si len jednoducho za pomoci dvoch lyzic rovno na papier tvarujem pusinky, asi pol lyzice hmoty na kazdu. Nic sa tym nepokazi, pretoze na kazdu teraz do stredu dam malu kavovu lyzicku odlozenej bielej bielkovo-cukrovej hmoty.
  4. Kazdu pusinku este ozdobim lieskovym orieskom, ktory opatrne polozim na bielu cast pusinky.
  5. Pusinky pecieme v rure vyhriatej na 120° a pecieme asi 25 az 30 minut.
  6. Z tejto davky mi vyjde asi 50 pusiniek, upecenych na dvoch plechoch.
  7. verim, ze budu chutit... :)