Sviatočné orieškové pusinky so škoricou fotorecept

zuzkabluzka - fotkazuzkabluzka, 3. októbra 2013

Tieto, trochu neklasicke pusinky, som objavila v jednej starej talianskej kucharskej knihe a odvtedy su sucastou mojho pecenia na vsetky sviatky. Pre mna hlavne Zobraziť celý popisTieto, trochu neklasicke pusinky, som objavila v jednej starej talianskej kucharskej knihe a odvtedy su sucastou mojho pecenia na vsetky sviatky. Pre mna hlavne na Vianoce je pri peceni vona orechov a skorice nenahraditelna a kedze som dostala vrecko lieskovych orieskov, rozvonala som si byt len tak pre radost v jeden uprsany den.

45 minút
príprava
30 minút
na 120 °C

Suroviny

3 ks
250 g
1 ks
1 -2 ČL
300 g
Na ozdobu:
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Lieskove oriesky pomelieme na mucku. Bielka so stipkou soli vyslahame na sneh a postupne, po troche pridavame cukor. Slahame, kym sa nam nevytvori husta snehova hmota, z ktorej si odlozime asi 4 lyzice na ozdobu pusiniek.

    Sviatočné orieškové pusinky so škoricou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do bielkoveho cesta si teraz pridame pomlete oriesky a skoricu(v recepte bola jedna lyzicka skorice ja davam dve). Cesto pomaly a jemne vymiesame.

    Sviatočné orieškové pusinky so škoricou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Plech vystelieme papierom na pecenie. V tomto bode som si recept prisposobila, kedze sa mi nikdy nedari s cukrarenskym vreckom, ja si len jednoducho za pomoci dvoch lyzic rovno na papier tvarujem pusinky, asi pol lyzice hmoty na kazdu. Nic sa tym nepokazi, pretoze na kazdu teraz do stredu dam malu kavovu lyzicku odlozenej bielej bielkovo-cukrovej hmoty.

    Sviatočné orieškové pusinky so škoricou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kazdu pusinku este ozdobim lieskovym orieskom, ktory opatrne polozim na bielu cast pusinky.

    Sviatočné orieškové pusinky so škoricou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pusinky pecieme v rure vyhriatej na 120° a pecieme asi 25 az 30 minut.

    Sviatočné orieškové pusinky so škoricou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z tejto davky mi vyjde asi 50 pusiniek, upecenych na dvoch plechoch.

    Sviatočné orieškové pusinky so škoricou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    verim, ze budu chutit... :)

    Sviatočné orieškové pusinky so škoricou (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

martinat
Ako od profesionala! Nadhera. Musia krasne vonat a chutit s tymi lieskovcami.
jamami78
mnam, milujem snehove kolaciky, akurat mam alergiu na lieskovce , takze ja si skusim obycajnymi orechami doplnit, normalne si viem predstavit tu vonu skorice v tvojom byte :-)
danda3
Zuzka, tak to sú nádherné pusinky, ak mi ostanú bielka za pečenia, vyskúšam.♥
paploska
máš ich krásne, ja ich robievam tiež kokosové a orechové :-)
tiginko
perfektné, už aj si ich šupsnem do vianočného pečenia
lusinkab
Tak tento recept si hned ukladam do KK a pri najblizsej prilezitosti urcite vyskusam. Casto robim s bielkami a tento recept je jeden z tych vdacnych co potesia aj oko aj brusko. Nadherne :-)
zuzkabluzka
dakujem vsetkym za komentare, naozaj potesili :)
myslim, ze stoja za vyskusanie, ja ich zboznujem, pripominaju mi zaklad z parizskych rozkov, v tejto variante mi ani krem nechyba, prave naopak ;) @salas , neslahala som ich nad parou, len jednoducho v miske, nic sa tomu nestalo ;)
@jamami78 , ja sa tiez chystam ich vyskusat s vlasskymi orechmi, myslim, ze budu rovnako dobree ;)
mariamka
nechutia trosku ako laskonky? su nadherne, take rustikalne, ja velmi rada peciem na vianoce taketo jednohubky, dakujem za inspiraciu :)
zuzkabluzka
@mariamka , myslim, ze ani nie, zaklad je sice ten isty, bielok a orechy, ale skorica dava tymto pusinkam trocha iny smrnc... ;) vyskusaj, potom mi povies :) dakujem za pochvalu ;)
@evusik , @elysa , dakujem aj Vam :)
douglas
Mne sa veľmi páčia, rcp si nechám...možno budú už tieto Vianoce u nás na stole. Nech sa darí :).
mimi26
vyzerajú nádherne :) .... mám otázku, sú hneď mäkké, alebo musia troška postáť?
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Vyskúšam, lebo vyzerajú úžasne.
zuzkabluzka
@douglas dakujem a nech sa dari aj Tebe :)
@mimi26 , aj hned po upeceni su krasne makke v strede s chrumkavym pancierom navrchu (teda, ak sa prilis neususia, lepsie je ich vybrat trochu skor, kazdy si pozna svoju ruru, ;) , inak sa potom lahko lamu)
@goe , @sonulienka dakujem :)
jerica
@zuzkabluzka krásne foto , ešte lepší recept. Určite si zaslúži hviezdičky a pridaním do kk sa na tvoj recept nezabudne :-)
eviana
@zuzkabluzka , pusinky sú prekrásne a s pridanou hodnotou - škoricou museli krásne voňať... tak vianočne :) Ukladám do KK, do kolonky vianocne pecenie 2013, ďakujem... a 5* :)
merlinja
jej! a oriešky sa pred mletým ošúpu alebo sa melú aj so šupkou?
vanilka33
Ahojte:) tento receptik mam ako tycinky od mojej babky. Tak som dnes urobila pusinky:) Dakujem za inspiraciu... Su skveleeee. Krasne Vianoce vsetkym:)
martamm
Práve som ich upiekla, ale troška sa mi rozliali, mala som nechávať medzi nimi viac miesta. To však nič nezmení na ich chuti :)
katka11
No a teraz nechapem vsetky tie pozitivne komentare kedze moje pusinky robene presne podla tohto receptu vobec nevyzerali ako na obrazku...cesto bolo huste tazko sa s nim pracovalo takze podla mojho nazoru tam musi ist menej orechov alebo viac bielkov :/ skoda aj ked chutovo dobre....
zuzkabluzka
@katka11 , ked mas snehove cesto huste, navlhci si ruky a pusinky mozes tvarovat prstami ako gulicky, mozno by boli este krajsie ;)
recept robievam pravidelne a zatial sa vzdy podarili, niekedy sa sice trocha rozleju, niekedy popraskaju, ale vzdy chutia :)
mama3chlapov
Ahoj, práve som ich piekla, lebo som ich našla uložené v KK pod Vianocami. Sú fantastické, podarili sa mi, recept je super , len som dala trochu menej cukru a stačilo aj tak sú sladučké. A sú krásne, mne tak nepopraskali ako tebe. Nemala som toľko lieskovcov, tak do cesta som dala vlašské a navrch lieskovce. Je to pomerne rýchle a vyšlo mi 3 plechy - 60 ks. Ďakujem za recept, trošku som tým vynovila našu vianočnú klasiku.
physalis
Chystam sa na pecenie podla vasho receptu, vyzera to vabne...Mozno dat oba plechy naraz do rury ? Dakujem za odpoved.
martamm
Robila som ich viackrat, su vyborne, odporucam 😁
katy49
Práve ich dopekam , tak so zvedavá aké budú 😊




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia