Medové rezy

Sviatočné medové rezy (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Možno si upečiete tieto rezy na vianočný stôl.

20
porcií
60 minút
príprava
5x5 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravila som si cesto: Hladkú múku som preosiala.Do rajničky som dala masť, med, cukor a nechala som roztápať, za stáleho miešania. Keď bolo všetko tekuté, pridala škoricu, kakao, sódu a napokon som v tejto mase zmiešala aj vajcia. Do múky som postupne prilievala medovú masu a zamiešavala. Napokon som cesto zmiesila.
  2. Cesto som dobre vypracovala.
  3. Rozvážila som ho na 5 rovnakých častí a nechala na pracovnej doske odpočívať pol hodinu.
  4. Zatiaľ som si pripravila krém. Zmiešala som mascarpone s tvarohom a cukrom. Pridala som strúhanú citrónovú kúru, šťavu a premiešala. Pripravila som si želatínu podľa návodu na vrecku a do želatíny som pridala ihneď časť krému a miešala. Postupne som zamiešala všetok krém. Napokon som pridala vanilkovú príchuť.
  5. Krém som rozdelila na 2 rovnaké časti a uložila do chladničky stuhnúť.
  6. Po jednom som vyvaľkala na papieri 4 kusy cesta. S cestom sa dobre pracuje, nelepí sa nie je potrebné podsýpanie a teda som ho robila radšej na papieri. Vyvaľkané cesto aj s papierom som ukladala na seba, pokiaľ sa bude piecť.
  7. Piaty diel cesta som rozvaľkala na úplne tenko a formičkou som vykrajovala kvietky. Tieto som sa rozhodla použiť na záverečné zdobenie zákuskov. Rúru som nechala vyhriať na 180 st. a piekla som najprv kvietky 4 min. potom som vkladala do rúry aj cesto a to sa pieklo 5 min. Treba dávať pozor, lebo ak sa prepečie, bude sa lámať a neprijme do seba vlhkosť z krému.
  8. Skladanie cesta: Na podnos som uložila prvý plát cesta a natrela som ho horúcim broskyňovým džemom. Na džem som natrela polovicu tvarohového krému.
  9. Na panvicu som dala 4 PL broskyňového džemu. Do hrnčeka som dala 250 ml vody, Zlatý klas a vymiešala. Pridala som ho do horúceho džemu a miešala, pokiaľ celkom nezhustol, ale bol ľahko natierateľný. Na druhý plát cesta som natrela tento lekvárovo-pudingový krém.
  10. Položila som tretí plát, natrela som ho horúcim džemom a potom druhou časťou krému.
  11. Položila som štvrtý plát cesta.
  12. Ako vždy, zakryla som vrch papierom na pečenie, položila dosku na krájanie a zaťažila 4 kg múky. Uložila som na noc do chladničky.
  13. Druhý deň som pripravila čokoládovú polevu a koláč som poliala a dala stuhnúť do chladničky. Takto dokončený koláč, môžte nakrájať na rezy.
  14. Ja som ešte chcela aby bol slávnostnejší a tak som vymiešala 250 ml šľahačky 36 %, 1 PL cukor a 1 KL perníkové korenie. Cez cukrárske vrecko som nastriekala na rezy ruže, do každej ruže som vložila upečené kvietky. Prajem vám dobrú chuť.