Sviatočná kapustnica

Sviatočná kapustnica
Foto: Pravda - Ivan Majerský

Autor receptu

Branislav Križan, šéfkuchár hotela Matyšák v Bratislave


Suroviny

10
porcií
20
minút
príprava
240-300
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Bravčové kosti s bravčovým kolenom vložíme do veľkého hrnca. Pridáme bobkové listy, nové korenie, Zalejeme asi dvomi litrami vody a dáme variť. Keď nám vývar zovrie, znížime teplotu a na miernom ohni varíme asi 3 – 4 hodiny.

2

Keď máme vývar hotový, nakrájame si oravskú slaninku na rezance. V hrnci ju opečieme na malom množstve oleja alebo bravčovej masti. Cibuľku nakrájame na kocky. Pridáme k opečenej slanine a restujeme. Po dôkladnom restovaní odstavíme, pridáme červenú mletú papriku a premiešame. Zalejeme vývarom z mäsa a kostí.

3

Kyslú kapustu niekoľko krát premyjeme a podľa potreby aj nakrájame, aby nebola príliš dlhá a ľahšie sa konzumovala. Kapustu pridáme do vývaru a poriadne zamiešame. Potom pridáme vopred namočené sušené hríby, klobásku a varíme, kým nám kapusta nezmäkne, čo je asi 40 minút.

4

Medzitým si pokrájame už vychladnuté mäso z vývaru na úhľadné kocky. Z polievky po uvarení vyberieme klobásku a tiež ju nakrájame. Cesnak si nakrájame na drobné kúsky alebo rozotrieme na pastu, pridáme do kapustnice a premiešame. Pridáme nakrájané údené mäso a klobásku.

5

Nakoniec môžeme pridať zopár sušených sliviek. Kapustnicu dosolíme podľa chuti a môžeme podávať napríklad s kyslou smotanou.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 7 ľudí (3,7 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • kookie, 22. januára 2010 o 22:47
    výborní recept


  • leskova, 22. decembra 2010 o 17:30
    vyzera vynikajuco,ja by som tam este pridala troska ryze alebo krupy.Slivky nedavam ale tohto roku to vyskusam


  • tinca, 22. decembra 2010 o 22:57
    tak ryža a krúpy to je niečo národné, to som ešte nepočula pridávať do kapustnice, čo vy na to varecháči ???


  • 2010, 23. decembra 2010 o 09:26
    tinca , my tam davame barz co napriklad sladku thajsku chilli omacku ale na ryzu to by som si netrufal....


  • sbsgabi, 23. decembra 2010 o 19:37
    takúto kapustnicu varím aj ja je veľmi dobrá ako každá lebo každý má rád s toho jeho kraja na čo je zvyknutý . Len môžem zapriať všetkým varechárom dobrú chuť !


  • bejgi, 23. decembra 2010 o 19:40
    Kapustnica je uz to posledne co varim, zajtra rano ju postavim, skusim tu Vasu, prestriet a sup ku telke oddychovat a tesit sa na vecer.......dakujem Vam vsetkym za recepty ktore som velmi rada toho roku pouzila....KRÁSNE VIANOCE ♥


  • pieter, 24. decembra 2010 o 06:35
    tak ryžu a krupi to počujem prvykrat!


  • megi118, 3. januára 2011 o 13:23
    veľmo dobrá,mňamky


  • adrianal, 27. januára 2011 o 12:04
    varila som bez bravc.kosti, a aj napriek tomu podla mojho manzela najlepsia kapustnica aku sme kedy mali:-)


  • sora2, 23. decembra 2011 o 08:07
    vianocna kapustnica je neopakovatelna, neviem ako to robim, ale nikdy pocas roka ju neuvarim taku chutnu ako na Vianoce, ale ryzu to ozaj nie!!!!!


  • rea1, 23. decembra 2011 o 08:16
    okrem udeneho do kapustnice u nas patri aj kusok cerstveho masa a poriadna hrst susenych hribov. a nerobime ju na vianoce (vtedy je ina polievka) ale az na silvestra. za poriadny hrncisko, aby sa mohla jest aspon 2 - 3 dni. ved ohrievana je vraj najlepsia. :-)))


  • siminimie, 24. decembra 2011 o 10:22
    určite bez ryže..to už nie je kapustnica


  • violetacamorova, 24. decembra 2011 o 21:58
    S ryzou chuti aj nam.


  • hubata, 25. decembra 2011 o 06:44
    hmmm ... ryža mi tam nepasuje keďže je cudzieho pôvodu. Krupky sa mi zdajú prijateľnejšie, ale tiež ich radšej vidím v žobráckej kaši ako v kapustnici. No ale prosím ... ak sa taká kapustnica niekomu páči tak mi je to jedno: ja mám svoju záhorávkú.....


  • famuska, 30. decembra 2011 o 12:17
    práve ju varím,mňam.....ja, ale pridám na zahustenie za hrsť pšena.


  • atari89, 25. januára 2012 o 18:52
    vyskusane, je vynikajuca :)


  • axenka, 8. septembra 2012 o 05:51
    Najlepší recept!!!! Ja ju varievam pravidelne môjmu austrálskemu manželovi. Samozrejme, huby máme čínske, klobásu maďarskú, slaninu a udené koleno z nemeckej deli, kapustu poľskú, akurát slivky nemám.. :-( Ale chuť je svetová.. :-)


  • olo, 13. októbra 2012 o 13:15
    Super recept, dakujem!


  • lentilka, 2. novembra 2012 o 22:10
    U nás sa varí len s krúpami...ryžu som ešte nepočula


  • risko74, 11. novembra 2012 o 23:17
    moja mamulka na koniec ako sa kapustnica dovara,tak este prida na kasu rozmixovany vacsi zemiak!!dobre to tu kapustnicu zahusti a je bombova!!!!


  • anina6, 4. decembra 2012 o 09:56
    už sa na tom pracuje, mäsko údené sa už varí , idem pridať korenie a ostané veci a bude mňamková kapustnica.


  • ajay, 18. decembra 2012 o 19:58
    Moja maminka vzdy pridala trochu ryze do kapustnice a to bolo pred 50 rokmi, takze to nie je nic cudzinecke.


  • rodiciahupkovci, 21. decembra 2012 o 10:55
    Je vyborna , dobru chut


  • radox1, 21. decembra 2012 o 13:58
    robim v podstate rovnako,akurat este zarestujem maly pretlak do cibuloveho zakladu.


  • igors, 24. decembra 2012 o 13:22
    Perfektný recept.
    Príprava je jednoduchá, ale efekt bombastický.
    Posunul som tento recept už viacerým, každý bol spokojný.
    PS. Mohlo by od pána šéfkuchára nasledovať nejaké pokračovanie ... ;)


  • sasky, 27. decembra 2012 o 16:38
    My dávame do kapustnice - varíme ju podobne, ako je v recepte - na konci hrášok (asi sme jediní). Slivkám sme akosi na chuť neprišli. Všetci sa čudujú, ale napokon ocenia. vzniklo to náhodne pred rokmi, keď zvýšila škatuľa hrášku, ktorý vtedy dávala mama do šalátu. teraz robíme šalát s kukuricou, chutí nám lepšie.


  • bogdika, 17. januára 2013 o 21:39
    ja používam na zahustenie jedál z kys.kapusty krúpy, rozvaria sa a jedlo má dobrú chuť....ak je kapusta kyslá treba je trochu prisladiť, bude lahodnejšia, aj suš. slivky majú túto funkciu!


  • dedomilan, 3. júna 2013 o 14:10
    bola perfektna.....


  • cikke, 8. decembra 2013 o 21:41
    taaaakze robila som v piatok a uz jej niet :) bola vyborna, robila som prvy krat v zivote kapustnicu a fakt stala za to.. vyborny recept!!



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Vipavská cesnačka
Prichádza zima, prídu (dúfajme) i tuhšie dni. Bude si treba dať do úst čosi sýte, horúce a zdravé. Ponúkam vám čosi, čo spĺňa takúto predstavu.

Predvianočné obdobie – magický čas kúziel a čarov
Aj keď vonku to tento rok veľmi nevyzerá na to, že by sa Vianoce blížili, predsa len, keď nazrieme do kalendára, zistíme, že tu už budú čo nevidieť. O týždeň začína prvou adventnou nedeľou advent – najmagickejšie obdobie roka.

Od mágie k borovičke
- Inzercia -
Borievka obyčajná je všetko, len nie obyčajná! Lahodné srdce Spišskej borovičky – tekutého klenotu, ktorý nám závidia až za hranicami – bolo odpradávna súčasťou tajomných magických rituálov u nás i vo svete.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 48/2014: Zabíjačkové dobroty Zabíjačkové dobroty
Časopis Varecha v piatok 28. novembra v denníku Pravda.


TOPlist