Sviatočná kapustnica

Branislav Križan
šéfkuchár hotela Matyšák v Bratislave, 13. decembra 2009
Sviatočná kapustnica
Foto: Pravda - Ivan Majerský
10
porcií
20 minút
príprava
240-300 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1 kg
0,5 kg
50 g
200 g
2 g
4 strúčiky
3 ks
10 zrniek
 podľa chuti
10 g
0,5 dl
100 g
200 g
200 g




Postup

  1. 1

    Bravčové kosti s bravčovým kolenom vložíme do veľkého hrnca. Pridáme bobkové listy, nové korenie, Zalejeme asi dvomi litrami vody a dáme variť. Keď nám vývar zovrie, znížime teplotu a na miernom ohni varíme asi 3 – 4 hodiny.

  2. 2

    Keď máme vývar hotový, nakrájame si oravskú slaninku na rezance. V hrnci ju opečieme na malom množstve oleja alebo bravčovej masti. Cibuľku nakrájame na kocky. Pridáme k opečenej slanine a restujeme. Po dôkladnom restovaní odstavíme, pridáme červenú mletú papriku a premiešame. Zalejeme vývarom z mäsa a kostí.

  3. 3

    Kyslú kapustu niekoľko krát premyjeme a podľa potreby aj nakrájame, aby nebola príliš dlhá a ľahšie sa konzumovala. Kapustu pridáme do vývaru a poriadne zamiešame. Potom pridáme vopred namočené sušené hríby, klobásku a varíme, kým nám kapusta nezmäkne, čo je asi 40 minút.

  4. 4

    Medzitým si pokrájame už vychladnuté mäso z vývaru na úhľadné kocky. Z polievky po uvarení vyberieme klobásku a tiež ju nakrájame. Cesnak si nakrájame na drobné kúsky alebo rozotrieme na pastu, pridáme do kapustnice a premiešame. Pridáme nakrájané údené mäso a klobásku.

  5. 5

    Nakoniec môžeme pridať zopár sušených sliviek. Kapustnicu dosolíme podľa chuti a môžeme podávať napríklad s kyslou smotanou.

Diskusia k receptu

leskova
vyzera vynikajuco,ja by som tam este pridala troska ryze alebo krupy.Slivky nedavam ale tohto roku to vyskusam
tinca
tak ryža a krúpy to je niečo národné, to som ešte nepočula pridávať do kapustnice, čo vy na to varecháči ???
2010
tinca , my tam davame barz co napriklad sladku thajsku chilli omacku ale na ryzu to by som si netrufal....
sbsgabi
takúto kapustnicu varím aj ja je veľmi dobrá ako každá lebo každý má rád s toho jeho kraja na čo je zvyknutý . Len môžem zapriať všetkým varechárom dobrú chuť !
1x 8shark
bejgi
Kapustnica je uz to posledne co varim, zajtra rano ju postavim, skusim tu Vasu, prestriet a sup ku telke oddychovat a tesit sa na vecer.......dakujem Vam vsetkym za recepty ktore som velmi rada toho roku pouzila....KRÁSNE VIANOCE ♥
adrianal
varila som bez bravc.kosti, a aj napriek tomu podla mojho manzela najlepsia kapustnica aku sme kedy mali:-)
sora2
vianocna kapustnica je neopakovatelna, neviem ako to robim, ale nikdy pocas roka ju neuvarim taku chutnu ako na Vianoce, ale ryzu to ozaj nie!!!!!
rea1
okrem udeneho do kapustnice u nas patri aj kusok cerstveho masa a poriadna hrst susenych hribov. a nerobime ju na vianoce (vtedy je ina polievka) ale az na silvestra. za poriadny hrncisko, aby sa mohla jest aspon 2 - 3 dni. ved ohrievana je vraj najlepsia. :-)))
hubata
hmmm ... ryža mi tam nepasuje keďže je cudzieho pôvodu. Krupky sa mi zdajú prijateľnejšie, ale tiež ich radšej vidím v žobráckej kaši ako v kapustnici. No ale prosím ... ak sa taká kapustnica niekomu páči tak mi je to jedno: ja mám svoju záhorávkú.....
famuska
práve ju varím,mňam.....ja, ale pridám na zahustenie za hrsť pšena.
axenka
Najlepší recept!!!! Ja ju varievam pravidelne môjmu austrálskemu manželovi. Samozrejme, huby máme čínske, klobásu maďarskú, slaninu a udené koleno z nemeckej deli, kapustu poľskú, akurát slivky nemám.. :-( Ale chuť je svetová.. :-)
používateľ nemá avatar
olo
olo
Super recept, dakujem!
lentilka
U nás sa varí len s krúpami...ryžu som ešte nepočula
risko74
moja mamulka na koniec ako sa kapustnica dovara,tak este prida na kasu rozmixovany vacsi zemiak!!dobre to tu kapustnicu zahusti a je bombova!!!!
anina6
už sa na tom pracuje, mäsko údené sa už varí , idem pridať korenie a ostané veci a bude mňamková kapustnica.
ajay
Moja maminka vzdy pridala trochu ryze do kapustnice a to bolo pred 50 rokmi, takze to nie je nic cudzinecke.
radox1
robim v podstate rovnako,akurat este zarestujem maly pretlak do cibuloveho zakladu.
igors
Perfektný recept.
Príprava je jednoduchá, ale efekt bombastický.
Posunul som tento recept už viacerým, každý bol spokojný.
PS. Mohlo by od pána šéfkuchára nasledovať nejaké pokračovanie ... ;)
sasky
My dávame do kapustnice - varíme ju podobne, ako je v recepte - na konci hrášok (asi sme jediní). Slivkám sme akosi na chuť neprišli. Všetci sa čudujú, ale napokon ocenia. vzniklo to náhodne pred rokmi, keď zvýšila škatuľa hrášku, ktorý vtedy dávala mama do šalátu. teraz robíme šalát s kukuricou, chutí nám lepšie.
bogdika
ja používam na zahustenie jedál z kys.kapusty krúpy, rozvaria sa a jedlo má dobrú chuť....ak je kapusta kyslá treba je trochu prisladiť, bude lahodnejšia, aj suš. slivky majú túto funkciu!
cikke
taaaakze robila som v piatok a uz jej niet :) bola vyborna, robila som prvy krat v zivote kapustnicu a fakt stala za to.. vyborny recept!!
majki
Ryza do kapustnice moze pripadat niekomu divna, no na Slovensku sa ryza rozsirila uz pocas tureckych vojen. Je pravda, ze bola vzacnejsia ako napriklad krupy, pouzivala sa aj ako liecivo, a na sviatky, takze ryza v kapustnici ma svoju historicku logiku.
remy
Recept som si mierne upravil, na výbornej chuti sa nezmenil...


ajfel1
Do kapustnice sa hodí steranka, u nás nesmie chýbať na stole pri podávaní. :-p
foolish
Vynikajuci recept na kapustnicu, uz par rokov ho pouzivam a chlapci ani inu nechcu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia