Švédsky kôprový chlieb

irenaw - fotkairenaw, 9. augusta 2012
Švédsky kôprový chlieb
Foto: irenaw

Tento chlieb sme si obľúbili. Časom som ho mierne upravila. Uvádzam pôvodnú aj našu verziu. Recept pochádza z jednej z mojich chlebových kníh. Upečiete Zobraziť celý popisTento chlieb sme si obľúbili. Časom som ho mierne upravila. Uvádzam pôvodnú aj našu verziu. Recept pochádza z jednej z mojich chlebových kníh. Upečiete ho aj bez chlebového kvásku ;-D

15
porcií
180 minút
príprava
45-60 minút
na 180 °C

Suroviny

2 čl
125 ml
500 g
1 čl
2 PL
150 g
2 ks
30 g
1 ks




Postup

  1. 1

    Droždie rozpustíme vo vlažnej vode. Cibuľu pokrájame na hrubo. Kôpor posekáme. Múku zmiešame so soľou. Maslo, syr a vajce necháme ohriať na izbovú teplotu. Vajce rozšľaháme. Všetko zmiešame v mise. Vzniknuté cesto je mäkké a lepkavé. Vyklopíme na pomúčenú dosku a miesime cca 10 minút, kým nie je cesto hladké a pružné. Vložíme do misy, zakryjeme utierkou a necháme kysnúť cca 1,5 hodiny na dvojnásobok. Formu na biskupský chlieb potrieme maslom. Cesto stlačíme a necháme 10 minút stáť. Vytvarujeme podlhovastý bochník. Vložíme do formy a necháme opäť kysnúť na dvojnásobok asi 1,5 hodiny. Pečieme 45-60 minút na 180°C. Necháme vychladnúť na mriežke. Výborné k údenému lososovi. Ale mne úplne stačí aj čerstvý syr s kôprom :-)

  2. 2

    Teraz moje zmeny: 1. V originále sa spomína cream cheese alebo cottage cheese. Mám doma veľmi často čerstvý syr z domáceho jogurtu, tak používam ten. Je mokrejší ako kupovaný, treba pridať cca 50 g múky. 2. Cibuľa je v chlebe fantastická, ale na hrubo krájaná nebola až tak podľa mojich predstáv. Preto ju krájam na jemno. 3. Odkedy mám rada kôpor, snažím sa dobehnúť zameškané a tak dávam až 4 PL. 4. Pridávam 2-3 PL kvásku. V pohode môže byť aj sušený kvások z DM Drogérie alebo z predajne zdravej výživy. Množstvo podľa návodu na obale. Chlieb vydrží dlhšie chutný. 5. Múku miešam pšeničnú T650 a špaldovú hladkú v pomere 1:1. To je všetko, už je to len "Kôprový chlieb" ;-)

  3. 3

    Samozrejme môžete použiť aj čerstvé droždie. Chlieb sa dá upiecť v rúre. Aj v pekárni. Nastavím program cesto. Po skončení programu počkám až chlieb dokysne a zapnem program pečenie. Potrebuje asi o hodinu viac ako je štandardne nastavená pekáreň. Niekedy pečiem v tortovej forme malé žemličky potreté maslom a uložené do kruhu.

Diskusia k receptu

medulienka122
píšeš, že maslo... necháme ohriať na izbovú teplotu., môže byť aj kuchyňová teplota_ Mne sa s tým nechce behať do izby:-))). Ja som tiež taká chlebová, vyskúšam aj tento variant. Budem ho miesiť v pekárničke, v rúre ho vypečiem, je to lepšie, mám to odskúšané
marianne69
aj ja,ze naco miniem ten kopor v chladnicke,dakujem chlebik akurat dochadza,Tvoj prisiel na zavolanie.@irenaw ten syr z jogurtu robis podla receptu z varechy?
irenaw
ďakujem vám za komentáre. @medulienka122 hneď ráno si ma rozosmiala :-) máš pravdu, keď nie je teplo, pečiem v rúre a pekárnička pripraví bez neporiadku cesto. @marianne69 to je on, robievam z mliekomatu, po stečení trochu vystískam, aby bol menej mokrý, zamiešam soľ a kôpor.
irenaw
@marianne69 držím palce. do chleba ide čistý syr, soľ a kôpor zamiešam do toho na jedenie. aby som ťa tým predošlým komentárom nepomýlila :-).
marianne69
@irenka a este ta poprosim,v tom recepte o syre pises,ze ho solis predtym ,ako ho das do platienka alebo gazy...a v recepte sa pise po...neviem co je lepsie,ked uz to robim,nech to nepokazim..
irenaw
keď sa chystám na chlieb, zvyčajne jogurt nesolím, aspoň sa mi nepletie so soľou v recepte. na jedenie solím vopred, ale ak ho necháš so soľou len chvíľu odležať, tiež netreba. ak mám už hotový slaný syr a napadne mi piecť, tak len uberiem soľ na 1/2-3/4 čl. neboj sa, chlieb isto nebude presolený. to len, že sa pokúšame strážiť si soľ :-)
irenaw
ešte aj podľa toho, ako chcem využiť srvátku. ak do koláča, tak jogurt nesolím, ak do chleba, môže byť aj slaná. už ti dám pokoj :-)
cica2
krásne sa ti vydaril, ako všetky od Teba :-)
zirafninka1
kôprovy? sestra ma s nim asi posle von, ale skusit musim. bez vajka to tiez pojde, ze? Vidim, ze pises odkedy mam rada kopor... Tak sme si presli asi rovnakou zmenou. Nemohla som ho ani citit, teraz ho zboznujem.
marianne69
@irenaw chlebik prave uz kysne,ale budem ho piect az k veceru.Miesala som ho 1:1 so spaldou.Chcela som sa este spytat,ci aj vymazavas formu,ja som vzdy len vysypavala mukou,ale mam obavy,ci ho dobre vyklopim...syr sa mi podaril perfektny,mala so co robit az ho uchranim sama pred sebou do chlebika.Udeny losos uz caka v chladnicke,myslim,ze bude skvela vecera:-)
irenaw
ďakujem @cica2 :-) @zirafninka1 nevedela som kôpor vystáť a teraz si dávam najviac z celej rodiny. kôprový smotanový posúch ani nemám biely iba zelený ;-D @marianne69 držím palce, dúfam, že sa mi sem podarí nakuknúť, už to tu začína vyzerať ako na bojsku, hádam nájdem v ktorom vreci mám notebook :-)))
marianne69
som prisla neskoro domov,taka hladna som bola,ze som nevedela co skor,fotit ci jest.:-DD..

irenaw
@marianne69 vyzerá parádne a už podľa fotky "špaldovo" :-) dala by som si takého domáceho chleba, už ma chytá absťák, ani neviem, kde mám zabalenú pekáreň. aspoň ten kvások musím nakŕmiť, nech mi prežije. kúpila som chlieb v obchode, vraj kvasový, som zvedavá. dobre bude mať nejaký v zálohe :-)
sportak
S vajcom a syrom som chleba ešte nepiekol. Zaujímavý rcp. Ďalšia inšpirácia do budúcnosti.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia