Švábovica fotorecept

marianne - fotkamarianne, 11. septembra 2015
Švábovica (fotorecept)
Foto: marianne

Tak to voláme. Zjesenieva sa, ozimieva sa a vtedy ulietavam na týchto starých receptoch, ktoré zohrejú a zasýtia. Je to v podstate granadír, Zobraziť celý popisTak to voláme. Zjesenieva sa, ozimieva sa a vtedy ulietavam na týchto starých receptoch, ktoré zohrejú a zasýtia. Je to v podstate granadír, v najzákladnejšej forme, aj keď na granadír dávam úplne iné množstvá. Tu je pridaná veľká obličková fazuľa, vraj veľmi vhodná ako podporná potravina pri liečbe obličiek, aj sa na ne podobá...:-) U nás sa volá švábová fazuľa, preto švábovica, ktovie prečo...

5-6
porcií

Suroviny

750 g
1 hrnček
2 - 3 ks
2 ČL
podľa chuti
1 hrnček švabová
1 PL
2 ks
4 ks
7 ks




Postup

  1. 1

    Najskôr si deň vopred namočíme a potom uvaríme fazuľu spolu s bobkovým listom, soľou, novým a čierným korením. Scedíme a odložíme.

    Švábovica (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cestovinu (mali by byť fliačky), ale mne sa pre ne nechcelo utekať do obchodu. Čo doma bolo, to sa dalo, uvaríme ako sme zvyknuti. Alebo si urobíme aj domáce, kto má čas. Scedíme odložíme na teplé miesto.

  3. 3

    Očistené zemiaky pokrájame na plátky, alebo kocky a uvaríme v slanej vode. Scedíme odložíme na teplé miesto.
    TIP:
    *Alebo uvarte skoro zemiaky a prišupnite jeden hrnček cestoviny, ak sa vám nechce variť na dva krát. To robím, keď sa moooc ponáhľam.*
    Zo 2 dl zemiačnej vody si nechajte nakoniec, uvidíte akú to bude mať hustotu.

    Švábovica (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cibuľu nakrájame na drobno a orestujeme na masti do ružova. Pravdu povediac, čím viac cibule, tým lepšie. Stiahneme z ohňa / aby nezhorkla paprika/ a pridáme červenú mletú papriku. Taktiež nešetríme paprikou. Ja dávam veľa. Nepomýľte si papriky ako ja, pálivu s nepálivou, to bola teda pekelná švábovica....

    Švábovica (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nakoniec vmiešame do cibuľového základu uvarenú fazuľu, scedené zemiaky aj cestovinu. Podávala som so zaváranou cuketou od @ancicky. Dobrá je aj uhorka, čalamáda alebo čerstvý zeleninový šalát. A doriedime odloženou zemiačnou vodou. Najlepšie je to také *mľazgavé*.

    Švábovica (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hotovo. Môžete si pridať plátok údeného, opečenej slaninky alebo volské oko, prekrojené vajíčko, to už je na vás..

    Švábovica (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

dzejsik
priznávam, že najprv som sa zľakla názvu... :D no po prečítaní surovín a postupu by som si tvoju švábovicu s radosťou dnes dala na obed ;)
radost
aj u nás švábka..palicová fazuľa..pestujeme..takýmto spôsobom som ju ešte nerobila..náhrada mäsa v mojom detstve..z nej som kedysi aj fazuľové koláče a plnky robila..
dnes už striedmo..
počasie tento rok znížilo úrodu všetkého..teda u nás..aj fazule..
@marianne..tie ž bych doriedila..suché nie je ono..
babkovským jedlám vždy dvíham palec..:-)
marianne
@radost ja som tento rok nemala z fazule nic, nejaka pliaga su skosila, cela bola zo spodu cierna. A cukiet bola 1/3 oproti minulemu roku. zato petrzlen som mal velmi pekny a bylinky.Mne tiez nahradza fazula bielkoviny, takze ja velmi casto aj tie plnky,kolace, polievky.... Tuto konkretne kupujem v zelovoci a je vyborna, predavaju ju volne na vahu a vzdy na nu sora stoji..
svedka
Dobrota. Ja si to rada polejem nálevom zo sterilizovanych uhoriek :) eate som to veru neskusala s kidney beans ;)
svedka
Prva pomoc, ked ostane aj na veceru, ale oschne :) jaj si mi detské casy pripomenula
janger
@marianka , ktovie preco - svabovica?...mozno ich velkost? Ako taky poriadne velky svab ;-)....Mam tieto fazulky veru v zasobe, asi vyskusam tento tvoj recept.
afataga
no sranda, ze granadir s fazulou :-), to som jakziv nepocula, ale ved moze to byt dobre, len ja tu fazulu nerada varim, lebo sa strasne dlho brani :-), svokra ju vola švábka, takze hned som vedela o co bezi
@svedka nie si zas v tom? :-) ze poliat uhorkovou vodou :-))), alebo si po opici ked mas take chute :-)
izabella929
tiež som o takom granadíre nepočula, ale v spojení so zemiakmi to môže byť dobré...a veru ju mám ešte v mrazáku..ale môže to byť veľmi chutné jedlo...)
zuzanka1367
U nás ju voláme Bugárka :) znie to tiež chrobákovsky, ale je to najchutnejšia fazuľa akú poznám. Tak bude určite dobrá aj tejto Tvojej švábovnici (u nás v bugárkovici) Je čas to odskúšať.
marianne
Dievcata vsetkym vam pekne dakujem:-) neviem,ze odkial sa tie nazvy beru, @zuzanka vravi, ze bugarka:-) no tiez podarene...ale inak je to fakt jedna z najchutnejsich fazul, taka maslova, aj biela je dobra. Je to velmi syte jedlo, zjete porciu, mate dost. Granadir je taky sacharidovy, aj ked tiez vyborny s uhorkou,mne sa toto zda viac vyvazene,takto to robil moj otec, aj jeho mama. Vyskusajte:-)
mariamka
diovka, aj mna si normalne vyplasila,, uz bolo vselico na vareche, ale chrobac??!! :)) a sa z toho vyklula fazula, co kazdy roduverny Slovak moze, my nie sme vynimka, ja ju varim povinne, ide ako "teple rozky", tvoj upgrade granadiru sa mi paci, nezostava, len vyskusat
iva2111
I u nás doma se, co pamatuji, těmto velikým fazolím říká švábi :-)
luss44
tak toto sa mi pozdáva, granadír máme v obľube s kockami slaninky, s fazuľou by ma nenapadlo, už teraz viem že nám to bude chutiť. U nás sa jej hovorí babica, robievam ju ako polievku so zeleninou a širokými slížami. No potešila si ma s takouto inováciou :)
medovnicek
vidíš fazuľu som ešte do granatíru nedávala, ale ako som pozerala tvoj postup, tak to s ňou vôbec nemusí byť zlé, musím vyskúšať:)
manya
@Marianne len ulietavaj a podeľ sa aj s nami o svoje úlety, tento isto vyskúšam ale s bielym bugárom, tak sa mu hovorí u nás;
marianne
Dakujem vam vsetkym za nahliadnutie a kto sa rozhodne vyskusat,bude dufam spokojny☺
kukulienka71
neviem prečo, ale ja tak veľkú fazuľu nie som schopná jesť, či sa mi v podvedomí spája s tou chrobačou, či čo? urobím si ale s drobnejšou, je to výborný spôsob na zvýšenie výživnosti obyčajného granatíru;-)
mariamka
@kukulienka ,, kazdu chrobac vo fazuli treba preventivne zmrazit, cca 24 hod. v mraznicke, nema sancu prezit, mala som tie "dierky", nebol to mily pohlad, preplachnem a bezne pouzitie
marianne
@kuku :-)) veru ma taky vypchaty zadok, este hlavicka chyba:-)) ale privri oko, lebo tato kidney je velmi zdrava...:-)
marianne
@mariamka chrobavu fazulu som este nemala, zo zahradky, ak sa urodila, co tento rok nehrozilo, som ju dala do chladnicky a vydrzala tam vzdy velmi dlho a velmi rychlo sa varila. Susit som ju nikdy nesusila, lebo prave vtedy sa vraj do nej dava chrobac, niekto ju aj mrazi..a v kupovanej nikdy neboli, aspon som si nevsimla
používateľ nemá avatar
xyz
xyz
Niekde švábka...sú zemiaky.Málo nás je a rozprávame každý o inej potravine.Zaujímavé.
kecemis
Svabku zial nemam, ale urcite tuto dobrotu urobim z niecoho ineho.
havino
aj u nás švabka a dať ju do granadíru by ma nenapadlo, ale zjesť by sa zjedlo iste, aj ja len švábku na trhu kupujem, inú nie, páči sa mi to
1x albina
evanaaa
Aj ja som si " švábku " predstavila ako zemiaky, lebo niekde sa im tak hovorí......veľkú fazuľu mám radšej než malú, drobnú, aj granatír tiež, len si neviem predstaviť chuť ich spojenia, ale ako sa zdá, malo by to byť dobré a sýte jedlo, najmä pre človeka ťažšie pracujúceho.
kecemis
@Marianne vyskusane. Ale ako som napisal skor, ja svbkau nemam, tak som pouzil tuku strakatu. Neziadaj meno, lebo sa v nich nevyznam. Akorat ze som zemiaky nahradil kvakou a cestoviny pohankou. I tak to bolo skvele. Dakujem.
salinka
Tak isto ako vsetci predomou nepoznam tuto kombinaciu, ale urcite ma laka to vyskusat:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia