Šutelica na červenô (fotorecept)

Autor receptu: patroveckypitrs

Tieto zásnuby dvoch základných surovín pozná isto veľa Slovákov pri varení, ale ja to robím červenom prevedení tak sa s Vami o to podelím. Nikoho nenútim to nasilu robiť kto chce si to uvarí. A kto nie nevie o čo prichádza. Ja keď si túto polievku uvarím naložím si veľkú misku a dám si k tomu kúsok chleba tak 200 g a mám dosť na pol dňa. Toto je na 5 l hrniec.

10
porcií
20 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Fazuľu umyjeme a namočíme večer do vody necháme do rána. Potom v sitku ešte poriadne opláchneme. Pripravíme si polku kapusty červenej , pór, cesnak, cibuľu červenú, zemiaky červené a kožu zo slaniny. Ja si ich odkladám a potom dávam do polievok vyvariť.
  2. Cibuľu pokrájam na drobno aj pór a dám do hrnca s olejom restovať. Ak je cibuľa mäkka tak pridám červenú fazuľu ktorú som mal v sitku nech voda odtečie. Chvíľu fazuľu popražím na cibuľke pritom stále miešam nech neprihorí.
  3. Do nej pridám nakrájanú červenú kapustu na kúsky a pritom stále miešam. Po chvíľke praženia zalejem vodou zarovno kapusty. Pridám mleté čierne korenie, majoránku, zázvor a posekaný cesnak. Sporák dám na plný výkon prikryjem a nech sa varí.
  4. Zatiaľ si očistíme zemiaky pokrájame na malé kúsky a zalejeme vodou. Hríby v sitku umyjeme. Sušené slivky dáme do hrnca asi po pol hodine varenia ku kapuste variť tie nám to osladia. Tiež pridáme hríby variť tie nám okorenia.
  5. Ochutnáme asi po hodine varenia fazuľu a kapustu ak je to už skoro hotové dáme zemiaky aj z vodou nech je plný hrniec osolíme a sporák na plný výkon. Znovu keď sa to rozvarí tak na slabšom výkone varíme asi 20 minút znovu ochutnáme kapustu, fazuľu a zemiaky. Ak je všetko mäkké tak dáme do polievky ocot a med podľa chutí.
  6. Po pridaní všetkého povarime asi 10 minút ochutnáme, keď máme podľa svojej chutí odstavíme zo sporáka ( ak nie ešte dochutíme a chvíľu povaríme ) a necháme postať poľ hodinu nech sa to všetko spojí. Tak teraz môžeme servírovať na taniere ja si tam pridám za dve lyžice trošku rozriedenej bryndze. Prajem Vám dobrú chuť. Ja viem je to len také obyčajné valašské jedlo, ale starý rodičia na tom žili a mnohý žijú ešte dnes a nechýbala im žiadna iná zahraničná kuchyňa. Na zaver škoda že nežije Jesenský teraz by mohol písať poviedky o malomeštiakoch.