Sušienky z ovsených vločiek

avanka - bez fotkyavanka, 15. januára 2010
Sušienky z ovsených vločiek
Foto: avanka

Milujem ovsené sušienky Hobbits...tieto moje sú im veľmi podobné, chrumkavé, zdravé...odteraz už sušienky nekúpim

4
porcie
10 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

130 g
120 g
250 g
1 ks
50 g
1 lyžička




Postup

  1. 1

    Maslo, cukor a žĺtok vyšľaháme do penista. Pridáme vločky, orechy, prášok do pečiva, citrónovú kôru, dobre premiešame a nakoniec zľahka primiešame tuhý sneh z bielka. Vznikne nám lepivejšie cesto.

  2. 2

    Cesto rozvaľkáme nie veľmi nahrubo a vykrajujeme kolieska.

  3. 3

    Kladieme ich na papier na pečenie a vo vyhriatej rúre na 180 st. C pečieme asi 15 minút. Po vychladnutí môžeme zdobiť čokoládovou polevou a posekanými orechami, ale nie je to nutné.

Diskusia k receptu

ivica
Ahoj! Miska váh sa začína nakláňať v prospech pekárničky aj vďaka Vám...Aj ja mám recept na keks z ovsených vločiek ale Váš je jednoduchší,hlavne nemusím vločky mlieť,takže to určite vyskúšam!
avanka
Ivka, som rada:-))
a ked mozem poradit, dobre je do cesta pridat aj 1 lyzicu medu, lepsie sa to spoji, inak su fakt chutne, odporucam vyskusat
sovka62
Určite vyskúšam aj ja. Tiež nerada kupujem hotové keksy, mám obavu, že do nich dávajú nezdravé lacné margaríny. To už radšej kúpim musli tyčinku, v ktorej nie je tuk a nemám výčitky svedomia, keď ju ponúknem vnúčatám. Ale najradšej im napečiem.
sovka62
to Ivica: Ak máš možnosť, popýtaj sa priateliek, ktoré pekárničku majú, na výrobcu. Nie všetky pečú dobre, ja mám značku Alaska a veľmi spokojná nie som. Chlebík je síce chutný, ale vrchná kôrka je málo upečená, skôr len usušená. Asi nebola drahá, neviem, nekupovala som ju, ale ak Ti má slúžiť dlhé roky, radšej treba kúpiť to, čo sa už niekomu osvedčilo.
ivica
sovka, ak si kúpim pekárničku, tak budem priekopníčkou v okruhu mojich priateliek a potom budú po rady chodiť ku mne... :-)) Ale už viem kam ich odporučím-na Varechu!
lia66
Robievam tieto keksíky, ale rada experimentujem...cukor(asi polovicu)nahradím na jemno nastrúhanou mrkvou...ak je cesto vláčnejšie, to nevadí...ale dajú sa potom pridať ešte ovs.vločky, alebo kokos...ja mám pekárničku Moullinex baguette-som s ňou spokojná...dajú sa tam robiť aj bagety
lia66
Ešte ma napadlo...naozaj nevadí, ak po tej mrkve bude cesto vláčnejšie...ako som písala, buď pridám vločky, alebo kokos...ale aj keď nepridám, tak sa nič nestane...buď lyžičkou dávam na plech kopčeky, ktoré trošku pritlačím(roztlačím), alebo naplním zdobič na koláče a bez nadstavcu vytláčam na plech-sú pekne rovnomerné.
lejla8
prave sa pecie posledny plech. chutne, rychle ale nutne urobit z dvoch davok :)
babulicka
vdaka za skvelu , zdravu mnamku ..prave si na nich pochutnavam :)
vierka06
Práve sme dopiekli, dochutnali a skonštatovali že nemá význam kupovať v obchode, keď recept je jednoduchý, rýchly a výsledok tak fantastický. Časť sušienok sme poliali roztopenou čokoládou. Keď už maškrtiť tak aspoň trošku zdravo.Môj pomocník Matejko (4,5 r) kôli mojej nepozornosti už asi ani nepotrebuje večeru.
fibi321
možem vediet ty co ste to robili...kolko asi kusov sa z jednej davky urobi??potrebujem do skolky nejaku zdravu vyzivu a toto sa mi pozdava tak dakujem za odpoved
marianne69
no nepodarili sa mi,isto tam nejde muka?aspon trochu?rozliali sa mi a skoro prihoreli.
avanka
Marianne69 nerozumiem, preco sa vam nepodarili:-(((a nie muka tam nejde
paula030
Pekny dnik všetkym chcem sa opytat, že či sa neda to maslo nahradit niečim zdravšiim napriklad olivovym olejom? a cukor napriklad medom alebo umelimy sladidlamy?
jamarlen
paula, nahradil by som cukor melasou, medu je do pečenia škoda...
avanka
Paula030 ja neviem, ale maslo by som nenahradzala.....ak nechces cukor, daj javorovy sirup alebo med, ale potom bude cesto zase prilis lepive....ja pouzivam hnedy cukor
janikbj
Avanka, dnes som skusala tvoje keksiky. prejavila sa moja "choroba", recept som si pozmenila (nemozem si pomoct, robim to stale i ked nechcem :-D ). dovolila som si ho nahodit na MMB, minimalne pre mna, aby som vedela, co som to s nim postvarala :-D dufam,ze nevadi. pripajam link a dakujem krasne. keksicky su vyborne.  www.mimibazar.sk/recept.php?id=46252...
safija
keksiky sa pecu a som velmi zvedava na vysledok... chutovo vyzeraju fajn, ale to cesto by som nenazvala cestom :-) bolo to take rozpadajuce sa cosi, co sa velmi tazko valkalo a vykrajovalo, tak som urobila len malo kuskov, ale velkych a asi aj dost hrubych
safija
:-D tak moje pracne povykrajovane kolieska sa zliali do jedneho plechu, ale chutia skvele! len by som rada vedela, kde je zrada, aby som sa jej nabuduce vyvarovala...
ankagajaranka
práve som ich dopiekla,blbo sa mi to robilo,ale som si pomohla tak,že som valkala cez alobal a priborovým nožíkom som ich prekladala na plech,ale ináč sú výborné :-) Ďakujem za recept :-)
luc57
skvele,recept sa da obmienat podla vlastnych predstav,mne sa prave pecu kakaove s madlovymi lupienkami a susenymi marhulami:)
lucinka112
akurát sa pečú,ale horšie cesto som asi ešte ani nerobila,musela som pridať ešte jedno vajce,aby to ako tak držalo pokope,nedalo sa to vaľkať,asi by bolo lepšie vločky pomlieť,som zvedavá ako sa nakoniec podaria,ale katastrofa,čakala som že mi to zaberie maxim.20 minút a nakoniec bola z toho poriadna prplačka....ako čítam,nie som jediná,komu sa nepodarili :)))))
avanka
@lucinka112 to ma mrzi, ja som vyssie v diskusii pisala, ze ak sa cesto drobi, treba pridat na spojenie med....tak snad vam budu chutit
lucinka112
no už sú hotové,chuťovo sa dajú, nabudúce skúsim dať jemnejšie vločky a ten med a nebudem vaľkať,ale lyžičkou tvarovať.pekný dník :)
silvia68
Po tých všetkých komentoch som čakala ako dopadnem, ale skončilo to dobre. Cesto bolo lepivé, podsypala som jemné ovsené vločky, dalo sa rozvaľkať, nakrájala som na kocky a šup na plech.Piekla som ich aby som mohla do iného receptu použiť keksy na cesto a nechcelo sa mi kupovať za drahý peniaz . Tak som polovičku cesta len rozvaľkala na veľkú placku a takto v kuse upiekla. Tak túto placku moji chlapci zošrotili ešte teplú. Krásne sa upiekli, chuťovo výborné, dobrý receptík. Môj 14násťročný syn hned zisťoval ,či by to zvládol sám upiecť.
elantra
susienky podla tohto receptu peciem uz dlho, mnozstvo surovin som si preratala na jedno balenie vlociek (400 gramov), vajicka davam dve. nikdy som cesto nevalkala, len tvarujem gulicky, ktore pri peceni na plechu pekne sadnu. obcas tam prismarim aj nejake kusky cokolady alebo susene ovocie. ovsene vlocky davam zasadne klasicke cele, nie jemne, mne ta struktura vlociek v susienkach vyhovuje.
je to vdacny recept, dakujem!
1x jima
drajan
Práve som ich povyberala z rúry... pripájam sa k tým, ktorí sa vyjadrilli, že sa pracuje s nimi hrozne... váľkať sa mi vôbec nedali, tak som si cesto utľapkávala rukami... ak budú chutiť a budem robiť na budúce tak urobím ako to tu ktosi už spomenul, že guľôčky v ruke a na plechu roztlačiť na koliesko...dala som trstinový cukor a med...1:1. chuť sa mi zdá dobrá, len tá robota pre lepivé cesto je dosť pipľavá, čo moc nemám v láske... Iste zdravšie mlsanie ako keksy z obchodu.
eleneha
"cesto" sa lepilo a nedalo sa vyvaľkať tak som ho na pár minút strčila do mrazáka a valček som namočila do teplej vody :) potom išlo všetko ako po masle. Ďakujem za recept :-)
jahnettka
vyborna mnamka ,dala som dve vajicka a dosypala som si vlockami .tvarovala som gulky a vidlickou rozpucila mnamkove :)
jojamoja
cele zle... vobec sa mi nepodarili. cesto sa rozlialo. chyba tam muka, alebo nieco v recepte nie je spomenute
lucka555
Ja som ich nemixovala, pridala som cele vlocky a namiesto valkania cesta som ich lyzickou porcovala na plech a vyformovala z nich kolieska. Neprislo mi to ani tak pracne a vysli pekne :) a este miesto cukru som dala 2-3 lyzice medu podla toho ako velmi mate radi sladke ;)) Treba si vediet recept uprvaiť ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia