Sušené bravčové mäso

vojna - fotkavojna, 29. apríla 2013

Toto mäso robievam keď bravčové stehno je v akcií.

15 minút
príprava
80 minút
na 110-70 °C

Suroviny

1000 g
2 PL
1 PL
200 ml
1 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Bravčové stehno rozdelíme na 4 časti a poprepichujeme vidličkou. Do vody dáme rýchlosoľ, med, kurkumu a papriku. Prehrejeme a miešame kým sa nerozpustia. Mäso dáme do nádoby z vrchnákom polejeme pripraveným roztokom a poriadne ho v tom roztoku pomiagame. Prikryjeme vrchnákom a uložíme na 4-5 dni do chladničky. Niekoľko krát ho otočíme.

  2. 2

    Potom ho vyberieme z nálevu a osušíme utierkou. Teplovzdušnú rúru si predhrejeme na 110°C. Mäso položíme na rošt a dáme na strednú poličku do rúry. Desať minút ho pečieme, otočíme a ešte desať minút ho pečieme. Potom teplotu stiahneme na 70°C a sušíme ho občastním otáčaním 60 minút. Po skončení mäso dáme do utierky, po kúskoch samostatne, urobíme kapsu a zavesíme na 2-3 týždne na balkón. Je potrebne priebežne kontrolovať či nám vyhovuje.

Diskusia k receptu

jopovlado
je to mozne robit aj v lete ved ked su vysoke teploty to mäso sa môze pokazit.Alebo je to mozne robit iba v zime
pseudocognac
rychlosol, inak dusitan sodny...v zelenine sa snazime konzumacii dusicnanov, ktore sa v tele rozkladaju na dusitan,y ktore reaguju na karcinogenne nitrozoaminy, vyhybat, a ja by som ich mala na maso sypat??? rychlosoliam a vyrobkom s nimi sa zasadne vyhybam
vojna
Recept sa dá robiť za každého počasia a ročného obdobia. Ak sa niekto bojí dusičnanov alebo nemôže nech neskúša. Recept je vyskúšaný a viem čo jem.