Surový zákusok

mlsalka - fotkamlsalka, 14. júna 2012
Surový zákusok
Foto: mlsalka

Inšpiráciu som čerpala z vegánskych receptov a toto nakoniec vzniklo. Do "cesta" môžete pridať hocičo čo máte radi.

4
porcie
15 minút
príprava

Suroviny

hrsť
hrsť  celé bez šupy
2 PL
1 PL
2 PL
2-3 PL
2 PL
hrsť bez kôstok
100-130 ml podľa potreby
na potretie
1-3 PL
1-5 PL




Postup

  1. 1

    Suroviny si môžete zvoliť rôzne podľa toho čo nájdete doma. Tento koláčik som robila narýchlo zo zbytkov čo sa doma našli. Takže: piškóty a mandle som zľahka rozmixovala, aby zostali aj malé chrumkavé kúsky.

  2. 2

    Potom si namočíme do pohára goji, necháme chvíľu rozmočiť a pridáme k piškótam a mandliam. V kuchynskom robote trochu premiešame. Ak je to suché pridáme vodu z goji. (tú, v ktorej bolo goji namočené)

  3. 3

    Ďalej pridáme od oka kokos, škoricu, kakaový prášok, mak, mleté vlašské orechy. Znova v robote premiešame, pridáme sušené slivky (nie veľmi vysušené, mali by byť také lepkavé). Ak je to znova trochu suché pridáme opäť vodu alebo za lyžicu kokosového oleja. Premiešame.

  4. 4

    Hmotu môžeme z robota dať do misy, kde ju ešte poriadne spracujeme, aby sa všetko spojilo. Potom dáme na dno formy v priemere 18-20cm fóliu, aby sa koláč lepšie vyberal. Do formy utlačíme lyžicou hmotu a vrch potrieme ľubovoľným lekvárom.

  5. 5

    Zhruba 2-3 lyžice roztopeného kokosového oleja zmiešame s 3-4 polievkovými lyžicami kakaového prášku a vypracujeme polevu. Vylejeme navrch koláča a rozotrieme. Dáme do chladničky na pár minút, aby kokosový olej stuhol.

  6. 6

    Stuhnutý zákusok rozkrojíme na 4 časti a môžeme ozdobiť ľubovoľným ovocím a podávať. Jeden kúsok nás zasýti aj na celé doobedie. :-)

  7. 7

    Do koláča netreba pridávať cukor ani med, vďaka slivkám a lekváru je sladký až-až. Kokosový olej zoženiete v nejakom bio obchode. Kto si veľmi stráži líniu môže lekvár vynechať alebo rozmixovať napr. jahody s vodou a použiť ich namiesto lekváru.

Diskusia k receptu

afataga
vyborny napad, paci sa mi aj na vzhlad a urcite bude mnamkovy :-)
katulik1986
@grandma goji sa da kupit v obchodoch alebo pultoch so susenym ovocim. mne osobne samo osebe nechutí, ale takto moze byt fajn :-)
lia66
WAW, tak toto áno-ukladám!!!...goji používam, takže isto vyskúšam!!! @grandma goji kúpiš buď v bio obchodoch, ale majú ju aj v jednote, tescu, karefore...je to také červené, sušené-fú, vyzerá to, ako, ako...neviem prirovnať, ale sú to také malé bobulky-pestuje sa to myslím v Nepále
evanaaa
Trošku ma zmiatol ten názov - Surový zákusok, už som myslela, že sa cesto nepečie, prito je to vlastne Nepečený zákusok. Viem si predstaviť jeho dobrú chuť, mám aj goji, ale tuším by som radšej dala sušené brusnice, goji sa mi udajú trochu nahorklé, teda tie, čo mám ja.
mlsalka
@evanaaa mozes tam dat hocico co ti chuti, goji co mam horke nie je. inak nazvala som zakusok "surovy" preto, lebo je zo surovych surovin :-D ale je zaradeny v kategorii nepecene :-)
ossie
Vyzerá to úžasne!Len,neviete mi poradiť kde môžem zohnať kokosový olej?
natt
Mňááááám! Určite skúsim, už tento víkend, len tie piškótky niečim nahradím, žeby rozmixovaný kokos, orechy alebo mandľová múka? :) Veríím že to bola riadna mňamka!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia