Foie gras - husacia pečeň

Najvychýrenejšou pochúťkou z kačice je foie gras – vo francúzskom preklade „tučná pečeň“. V profesionálnej kuchyni sa tak označuje pečeň nútene dokrmovaných husí a kačíc, ktorým pre nedostatok pohybu pečeň mimoriadne narastie a nadobudne výraznú chuť. Najmä maškrtní Francúzi na foie gras nedajú dopustiť.

Recepty, kde je Foie gras - husacia pečeň

prazdny

Plnená králičia galantínka s koňakovou omáčkou a gratinom

Hlavné jedlá

Králičí chrbát umyjeme a rozdelíme na polovice. Z oboch vyrežeme po dva plátky mäsa, ktoré naklepeme...

prazdny

Foie gras s pyré z pečenej hrušky

Nátierky

Foie gras: Foie gras očistíme a nakrájame na kocky. Vložíme do hrnca, pridáme smotanu, koňak a...

prazdny

Roštenka s yorkshirským pudingom à la Viktória Alexandra

Hovädzie mäso

Opracovanú roštenku nakrájame na 2 cm steaky, ktoré opečieme na oleji. Pečieme pri 180 °C 5 –...

prazdny

Kačacia pečeň s višňovou omáčkou

Hlavné jedlá

Tokajské víno a koňak dáme do hrnca, zohrejeme na 50 °C, zapaľovačom zapálime a necháme vyhorieť...

prazdny

Flambovaná kačica s pečeňovo-šošovicovou plnkou

Hlavné jedlá

Čiernu šošovicu a pohánku namočíme na noc do vody, aby napučali. Kačku umyjeme, dočistíme, ...

prazdny

Marinované foie gras s figovým čatní

Večera

Nadrobno nakrájanú šalotku speníme na rozohriatom oleji. Pridáme horčičné semienka, koreniny a soľ. Zasypeme cukrom, necháme jemne...

prazdny

Kačacie prsia s terinou a baby hruškou

Hlavné jedlá

Kačacie prsia očistíme, nasolíme údenou soľou, pridáme tymian a čierne korenie a dáme do vyhriatej...

prazdny

Terina z foie gras s brusnicami

Večera

Máme veľmi radi foie gras, nedá sa toho zjesť veľa a práve preto sa toto hodí...