Šurinky s vanilkovým krémom a domácim karamelom

lucietta - fotkalucietta, 12. januára 2014
Šurinky s vanilkovým krémom a domácim karamelom
Foto: lucietta

Niekde ich volajú veterníky, inde profiteroles, u nás sme ich vždy volali Šurinky... aspoň teda moja starká ich tak volala a my sme to Zobraziť celý popisNiekde ich volajú veterníky, inde profiteroles, u nás sme ich vždy volali Šurinky... aspoň teda moja starká ich tak volala a my sme to od nej prebrali :-) Robíme ich vždy z masla, žiadne náhradné tuky na pečenie, ani olej... takto sú najchutnejšie :-)

4
porcie
45 minút
príprava
20 minút
na 230 °C

Suroviny

250 g
200 g
160 g
5 ks
1 ks
100 g
50 g
1 ks
1 štipka
250 ml
250 g
0,5 l




Postup

  1. 1

    Do hrnca si dáme variť vodu, maslo a soľ. Keď začne vrieť, vmiešame tam múku a miešame na plameni tak dlho, kým sa nelepí ani na hrniec, ani na varechu. Zvyčajne je to raz dva. Odstavíme a necháme vychladnúť.

  2. 2

    Keď je cesto chladné, postupne po jednom zašľaháme do cesta vajíčka. Na plech dáme papier na pečenie a cukrárenským vreckom urobíme na plech stredne veľké kopčeky. Dáme do rúry vyhriatej na 230°C piecť na 10 minút, potom rúru znížime na 200°C a pečieme ďalších 10 minút. Prvých 10 minút neotvárame rúru!!! Aby Šurinky nespľasli. Po vychladnutí plníme vanilkovým krémom a polejeme domácim karamelom.

  3. 3

    Vanilková krém: Vanilkový puding uvaríme podľa návodu a necháme vychladnúť. Potom do neho vmiešame maslo a práškový a vanilkový cukor. Krémom plníme Šurinky.

  4. 4

    Domáci karamel: Do hrnca dáme rozpustiť 250g kryštálového cukru. Keď je rozpustený, opatrne do toho vlejeme šľahačku na šľahanie. Ozaj veľmi opatrne, robí sa strašne veľa pary. Miešame, až kým sa cukor úplne nerozpustí a my dostaneme karamelovú tekutinu, ktorú necháme vychladnúť. Polejeme ním koláčiky. Môže sa použiť na zmrzlinu, zákusky, palacinky a podobne.

Diskusia k receptu

luss44
mňam, toto môžem hocikedy, u nás sú to veterníčky. Ale mala som spolužiačku Šurinku /obč.menom Šurinová/ :)
gnarus
moja mama ich robi , my ich pozname pod nazvom poslanecke buchty :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia