Sunquickové rezy fotorecept

kata50 - fotkakata50, 26. marca 2011
Sunquickové rezy (fotorecept)
Foto: kata50

Recept mám od mojej úžasnej svatky. Budem sa musieť veľmi snažiť, aby som ju vôbec dobehla v jej cukrárskom umení. Vyskúšala som ho a Zobraziť celý popisRecept mám od mojej úžasnej svatky. Budem sa musieť veľmi snažiť, aby som ju vôbec dobehla v jej cukrárskom umení. Vyskúšala som ho a nafotila pre vás. Koláč je veľmi jemný a do pozornosti dávam plnku v tomto koláči.

45-50
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

CESTO:
5 ks
5 PL
3 PL vlažná
1 PL
5 PL
NÁLEV:
1,5 dl
3 dl
2 PL
PLNKA:
3 ks
150 g
250 g
300 g
POLEVA:
100 g
30 g
3-4 PL




Postup

  1. 1

    Upečieme piškótový plát z 5 vajec. Žĺtka+cukor+voda+olej+múka, na koniec sneh z bielkov. Za horúca odstránime kožu z koláča. Zopakujeme ešte raz. Máme dva piškótové cestá. Prvé cesto potrieme lekvárom, prikryjeme druhým cestom.

  2. 2

    Uvaríme si sunquickový nálev zo surovín a vychladnutým polejeme druhé cesto.

    Sunquickové rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým nám nálev vsiakne , nad parou s metličkou šľaháme 3 celé vajcia s cukrom do hustej peny. Trošku to trvá, ale nakoniec ten krém stojí za to.

    Sunquickové rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Palmarín najprv rozšľaháme do penista a postupne pridávame vaječný krém.

    Sunquickové rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Krém rovnomerne nanesieme na mokrý plát.

    Sunquickové rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nad parou si roztopíme bielu čokoládu + cera a vymiešame do hladka. Tiež si pripravíme aj tmavú čokoládu. ( nemusí byť ).Polevu nanesieme lyžicou na koláč a ešte pofŕkame tmavou čokoládou.

    Sunquickové rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po stuhnutí koláč režeme čistým nožom namočeným v horúcej vode

    Sunquickové rezy (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

klaura
mňam, ten je krásny ... si šikulka ... KK
lyali
Vyzerajú ako maľované! Nápadito pofŕkané čokoládou - Tvoje čokoslučky sú krásne ornamenty! A určite po sunquicku aj šťavnaté! KK :-)
3sandra3
nádherné rezy.... nie sú z cukrárne prinesené??? hihi... no sú fakt prekrásne ,,, ty si profesionálka?
kata50
Ste strašne milé, ďakujem. To všetko dôchodok.... Mám viac času a chuť sem tam niečo upiecť.
tatty
katka, ty chceš koho doháňať ? :-) Veď je nádherný ten zákusok..
marianne69
...no... su naozaj vystavne,skromnost je sice pekna vlastnost,ale v tomto pripadne zbytocna...zakusok hodny profesionala:-)....
kata50
Ďakujem, všetky ste tu šikovnice. Veď toto je môj prvý podrobnejší foto postup. A to vďaka varecháčkam. Pred mesiacom som ani netušila, že budem takto fotiť. :-)))
janger
Velmi pekne rezy. Recept odkladam. Len Sunquick tu nekupim, snad by som mohla nahradit nejakym pomarancovym sirupom.
kata50
:-))) Samozrejme, že môžeš. A ešte lepšie, keď si vytlačíš čerstvú pomarančovú šťavu, podporíš ju trochou citrónovej šťavy a k tomu cukor. Postup ako v návode.
bambitka
@katka kolacik ako vysity a kazda plnka ktora sa robi nad parou je takato lahodna:)) kolacik je prekrasny,ako z cukrarne
piczur
i keď som na čoko koláče, ale tento vyzerá tak úžasne, že ho musím vyskúšať, ukladám, pečiem, papám, ďakujem
baculata
To som si myslela, že recepty na sladké rezy ma už nezaujmajú, že ich mám vela, presvedčila si ma kata50, že to nie je pravda,tento ukladám len ako by som ho označila ako zaujmavy a perfektný v mojej KK, díky za recept a podrobné vysvetlenie.
elisticka
wau naaaaaaaaaadherne rezy !!! a musia byt vynikajuce skoda ze sa neda z obrazovky kustik ukradnut:-))))a mas ich krasne nakrajane no ukazkove.....ukladam do KK
kata50
@marienka44 na natretie prvého plátu je použitý marhuľový lekvár. Ináč už nikde. To aby sa tie dva pláty dobre spojili.
orchidea
Podarili sa ti ozaj na jednotku, sú krásne, úhľadne nakrájané a verím že sú aj výborné, ten krém robievam aj ja do zákuskov, len dávam namiesto palmarínu maslo. Ešte prosím o radu. Nemám skúsenosť s používaním bielej čokolády, to je várová čokoláda biela alebo akákoľvek biela. Ďakujem.
matased
Zákusok je naozaj taký profesionálny, krásny, ako na svadbu...určite ho vyskúšam.
1x jack
mgut
Pekne urobené ! Robím ich tiež,ale z 3.piškot a bez lekváru.Prvú platnu natrieť, nie na hrubo,kakaovou plnkou.Dať druhú,ta môže byt trochu hrubšia a polejeme sunquikovým nálevom. Keď dobre vsiakne ,natrieme tou vynikajucou plnkou a môžeme na chvílu zaťažiť.Polevu mám tiež so sunquit. 30dkg prášk.cukru, polovicu palmarínu,5 lyžíc solamilu a asi 6 lyžíc sanquiku. Všetko dáme zohriať, nie zvarit ! A polejeme koláčik. Je naozaj výborný.
kata50
Ďakujem za typy. Všetko treba vyskúšať.
mgut
Zaťažit samozrejme po položení 3. platne !
vevei
ja som síce piekla už všeličo a tento koláčik vyzerá super, tú plnku robím aj na iné koláčiky lebo je výborná ale ešte som sa nestretla s tým, že stiahneme kožku z koláča tak neviem či som to dobre prečítala alebo....?
kata50
Dobre si prečítala. Ja so to tiež nerobila, a stalo sa mi, že krém natretý na kožku sa pekne spolu s ňou oddelil. Je to taká istota a za horúca to ide pekne dole.
beat2811
Krásny koláčik, určite chutný, vyskúšam, ale... nerozumiem, máme dve cestá - pečieme dvakrát - to rozdelíme tú masu z 5 vajec, alebo upečieme 2x cesto z piatich vajec - nemalo by byť potom v rozpise uvedené množstvo surovín na piškótový plát v dvojnásobnom množstve? :(
kata50
Upečieme cesto z 5 vajec a zopakujeme to ešte raz . Áno potrebujeme teda na cesto 10 vajec. Na tento problém sa tu diskutovalo na
 varecha.pravda.sk/recepty/puncove-rezy--fotofecept/13961-...

A aby so predišla nedorozumeniam, tak so sa rozhodla napísať suroviny pre jedno cesto a v texte vysvetliť, že zopakujeme ešte raz.
Dá sa aj tak , ako navrhuješ ty. :-))
evicka63
Mňňňňňňňňňňňňaaaaaaaaaaaaammmm a moje predsavzatie je zase zabudnuté, a ide sa piecť a aj skúšať "sťahovať kožu!
tothka
Po dlhšej prestávke som si sadla k Vareche a nestíham. Tento koláčik proste nemá chybu, skvele vyzerá, určite fantasticky chutí a tie rezy, no nepokrájam to takto, ani keby som sa rozkrájala. Ďakujem za recept, určite čoskoro vyskúšam, lebo už aj naši majú sladký deficit z môjho výpadku z kuchyne. Už je uložený.
kata50
Gazdinky moje, ďakujem, určite nakrájate - skúste - teplý čistý nôž - čo najdlhší. Lebo s takým sa dobre meria rezaná plocha. Jemne zatlačiť, aby sa poleva pod nožom pomaly topila a nie lámala. Potom dorezať. Umyť nôž v horúcej vode a opakovať. ...:-))
danulatenko
...u nas sa puncovy kolacik zje za necelych 30 minut a predpokladam, ze toto nebude vynimka... vyskusam a dam vediet... dakujem za recept... :D
copka
Ja ho pečiem tiež, ale dávam čiernu čokoládu a to aj dole aj hore, takže vyzerá takto: čokoláda, cesto, džem, cesto, plnka a čokoláda. Dole dáš čokoládu tak že si urobíš riedšu to znamená dáš viac cery a pierkom poroznášam čokoládu, počkám kým stuhne a potom cesto obrátim a postupujem ďalej ako je v recepte. Skôste to je to vynikajúce a veľmi pekné na pohľad.
kata50
@copka a tá čokoláda na spodku koláča drží dobre? Neodpadáva ? Zaujímavý typ :-))
vevei
aha ďakujem už som to pochopila stačilo si to predstaviť
renate
Tento koláčik vyzerá prekrásne a je určite výborný, šťavnatý...určite vyskúšam.
tetuska
ja používam pomarančový sirup, je to lacnejšie a chuťove nie je žiadny rozdiel...
copka
Čokoláda tým, že stuhne drží tak isto ako hore a skús to aj ty, uvidíš, že ho budeš robiť stále takto. Je to veľmi zaujimavé a vyzerá výborne./ Keď stiahneš kožku z koláča, tak na vychladnutý dávaš tú čokoládu ako som už písala potom ho obrátiš tak aby čokoláda bola dole./ Skús neobanuješ a budeš mať s týmto zákuskom veľký úspech.
copka
KATKA to si ty na obrázku? Lebo ak áno tak vyzeráš výborne na to že si užívaš dôchodkový vek. Klobúk dole.
kata50
Ďakujem za opýtanie, áno som to ja. Foto je staré cca 2 roky. No čo už narobím. Asi som to dostala do mojej DNA " výbavy".
babinka
tak kolacik urobeny a ukryty pred hladosmi, pretoze som robila z polovicnej davky - na skusy.. Akurat som dala pomarancovu stavu s citronom a cukrom uvarit a zabudla na to, ze robim z polovice - tak kolac je viac mokry, nez som si myslela.. A nie je tak krasne nakrajany, ale velmi, velmi chutny....vdaka!
marienka44
@Kata50 ,ja ho budem robit zajtra:dam stavu z pomaranca+citronova stava, miesto palmarinu dam maslo:palmarin 1:1 a rozhodla som sa z pol davky. Teda upeceny 1 plat z 5 vajec rozkrojim napoly. Aj plnka sa musi redukovat na polovicu, nie tak ako @babinka. :-)
cica2
@kata50 , wau to sú nádherné a ukážkové rezy, radosť pozerať a verím tomu že sú aj výborné. Tiež robievam takú plnku do našej obľúbenej tortičky ale čokoládovú, je to výborná plnka:))
marienka44
@Kata50 ,ked upeciem plat , za horuca dam dole kozku. Prerezem na poly a dve polovicky platov /potrete lekvarom / prilozim k sebe. Prilozili sa vlastne 2 vrchne vrstvy jedneho plátu. Robim z polovičnej davky, teda peciem len 1 plat. Potom by som mala dat kozku dole aj z povrchu 2 zlepenych platov /pojde na ne krem/, co je vlastne spodok platov pocas pecenia./aby to bolo kompaktne s kremom. Ta druha kozka uz bude ale vychladnuta. Podarí sa mi dat kozku dolu za studena?
kata50
@Marienka44 , ja mám takú skúsenosť, že šupka sa mi vytvára iba na povrchu piškótového plátu . A tú dám dole hneď, ako vyberiem piškótu z rúry. Na druhej strane, keď piškótu otočím mám povrch bezproblémový. Dobre vsaje lekvár, punč, alebo krém, dobre drží - čokoľvek tam mieniš použiť. Ináč šupka z piškótového plátu za studena sa dáva dole veľmi ťažko - skoro vôbec. Strháva so sebou časti cesta. Držím palce - nech sa ti vydarí. Napíš potom ako chutilo. :-)))
angiek
dnes som robila tento efektny kolacik a podaril sa :) namiesto sunquicku som pouzila pomarancovy sirup, trocha viac prace je s kremom a je dost maslovy, mam radsej pudingove kremy, avsak ked som ho dala na kolac a celkovo odstal, nema chybu :)) kolacik je mnamkovy a na pohlad velmi pekny, kazdemu sa zatial pacil
kata50
@angiek , som rada, že si koláč vyskúšala a že vám chutil. Moja ponuka nebola zbytočná :-))) Pekný deň prajem.
tilau
je úžasný :D chcem sa opýtať či ten koláčik môžem urobiť aj skôr, zajtra alebo v stredu, či bude dobrý na veľkú noc, pretože v štvrtok odchádzame preč a vrátime sa v sobotu a nebudem už mať potom čas. bude stále taký šťavnatý?
kata50
@tilau , pokiaľ bude koláč v chlade, bude OK. A šťavnatý bude určite, len ho dobre polej. Nech sa podarí:-))
betka11
katka elegantný a určite aj velmi chutný a že sladkých koláčov nikdy nie je dosť viem sama,vždy objavím neaký zaujímavy ktorý nemám alebo nepoznám a chcem ho vyskúšať
tilau
No koláčik je spravený, ani zdaleka neni taký krásny :D ale zdá sa mi že je dosť taký naliaty a kyslý... ja som ešte len začínajúca "gazdinka" tak nemám veľa skúseností :D
kata50
@tilau Ak sa ti zdal nálev kyslý, možno bolo potrebné pridať viac cukru. Je to všetko o ochutnávaní aj počas práce. Na budúce sa ti určite podarí lepší-verím tomu. Vieš koľko rôznych koláčov mi nevyšlo - kým som sa "dopiekla" ku takému výsledku ?
melpomene
dobrý deň. ja sa chcem spýtať či do cesta nejde náhodou aj prášok do pečiva? ak áno koľko na jednu dávku? ďakujem ;)
kata50
@melpomene do tohto cesta nedávam prášok do pečiva. Veľmi dôkladne vyšľahám žĺtka s cukrom a postupne pridávam vodu. Vznikne mi celkom pekná bohatá žĺtková pena, do ktorej ďalej pridám olej a múku. Na koniec sneh z bielkov. Hneď do rúry upiecť a začnem robiť druhé cesto tak isto.Cesto sa pekne upečie a nepotrebuje prášok do pečiva. Nech sa podarí. pekné sviatky prajem.
tilau
no dúfam že časom sa to bude lepšiť, ešte sa chcem opýtať ked som ten koláčik teraz krájala, tak ten spodný plát je taký svetlý ako ten váš ale ten vrchný je celý oranžovy.
kata50
@tilau no veď to je fajn, tak to má byť. To znamená že ten vrchný plát je dobre namočený nálevom a ten spodný sa nenamočí nálevom, lebo ho chráni vrstva lekváru. Táto "finta" sa používa aj pri iných druhoch koláčov, kde sa neleje nejaký punč. Pekné sviatky :-))
majka27
Dobrý deň pani Katka chcela by som Vám poďakovať za skvelý recept, čo sa týka pečenia som úplná začiatočníčka no pri pohľade na tento zákusok som si povedala že ho musím ochutnať... Včera som ho robila s veľkými obavami či sa mi vôbec vydarí no výsledok bol prekvapujúci. Nie len že skvelé vyzerá ale tiež aj chutí báječne :) Zaniesla som ho ochutnať aj svojej budúcej svokre, a tá odo mňa hneď pýtala recept :) Prajem všetkým príjemné prežitie Veľkonočných sviatkov.
kata50
@majka27 vieš akú si mi urobila radosť ??? Taaaaaaaaaaaaaaaaku veľkú. Si šikovné žieňa - držím palce pri ďalších pokusoch. :-))
zuzana67
Na sunquickové rezy poznám iný recept, ale tieto tiež vyzerajú super. Ukladám do KK.
jerica
@kata50 ta to na vyhodze znace bars fajne kolače zrobic , ta to moje švagrine keď peču ta to ako Tvoje , bars še mi pači.///
Katka ďakujem za inšpiráciu , škoda že moje švagrinky nie sú na PC určite by sa začiatočníčky varenia a pečenia potešili , ale myslím si že Tvoje recepty aj s fotopopisom ten východ nahradia:-))
kata50
Ďakujem Sandra, idem ich zase upiecť . Manžel má narodeninové výročie :-))
marika9
Dnes som ich piekla. Nemajú chybu. Len sa obávam, či ráno ešte niečo nájdem v chladničke.
kutabea
Práve sme ochutnali prvé kúsky tohto zaujímavého koláčika, ...ja som však použila citrónovú pudingovú plnku, aby bol viac kyslastý - je výborný. Už teraz uvažujem, že najbližšie upečiem tento koláč v inej farebnej kombinácii - dúfam, že prislúchajúci sunquick na to pozháňam :)
kata50
@kutabea , som rada, že som ťa inšpirovala. Daj potom na Varechu, určite bude výborný :-))
kutabea
dnes som kúpila sunquick - záhradná zmes (išlo mi o červenú farbu), ... a plánujem upiecť červenú piškótu (možno dám malinový ap. sirup do cesta namiesto vody), spojím to červeným džemom, urobím červený sunquickový sirup na druhý plát a aj plnku budem ladiť do červenej farby (z pudingov) ... no a polevu ešte premyslím, čo dám na povrch namiesto hnedej čokolády (ak nič nevymyslím, tak dám pôvodnú tvoju) ...viem si živo predstaviť vedľa seba na tácke stojace dva - a možno aj tri (napr. aj zelená) farebné kombinácie tohto famózneho koláčika :) - podobné výzorom, a predsa bude mať každý inú chuť :)
kutabea
tak som piekla aj tú červenú kombináciu (finálna kombinácia mala byť ružová) - výsledné farby nevyšli podľa predstáv, ale chutil rovnako výborne - navrch som dala punčovú polevu a poliala som ju čokoládou tak ako v pôvodnom recepte - na dotvorení žiadanej farebnosti koláča budem "pracovať" :)
kata50
@kutabea hlavne že chutil. Ja osobne s potravinovými farbami pracujem veľmi opatrne :-))
kutabea
plnka sa podarila krásne ružová, sunquickove cesto vyšlo viac do fialova - ale sedelo by to, len spodná piškóta bola málo ružová. Ja som už v minulosti piekla ružovú piškótu a podarila sa. Mala som asi recept na piškótu, kde ide 8 - 10 lyžíc vody (červený sirup namiesto vody) ... alebo som použila do cesta ružový puding nejaký - to si práve že presne nespomínam, čo som nakoniec použila ... ale ide jahôdková sezóna, tak určite budem skúšať znovu nejakú ružovú kombináciu :)
kata50
@janka5 ďakujem, a nezabudni vyskúšať. Teraz na Veľkú Noc, taký pekný žltý aj farebne pasuje :-))
sneica
na odporucanie v diskusii som si zvolila aj tento zakusok na slavnost 1 sv.prijmania mojej dcerky a musim podakovat za receptik pretoze je perfektny....zakusok chutil bozsky...:) urcite zase upeciem a dufam z e to bude coskoro...
kata50
@sneica Ja ďakujem tebe, že si napísala ako sa ti koláč vydaril a chutil. Blahoželám aj tvojej dcérke, že si takto obohatila svoje srdiečko :-)
jozka2
5,senquikove rezy som jedla, ci boli take ako tvoje neviem, len viem ze boli vyborne.Mas ich krasne odekorovane.
Janger skus mrazenu stavy z mandariniek alebo pomaranca to bude priblizne senquiku.
kata50
Presne tak, ako píše @jozka2 ,nemusíte kvôli tomu kupovať celú fľašu sunguicku. Dá sa to nahradiť pomarančovou, mandarínkovou šťavou + citrón a cukor. Výraznosť chutí si doladíte sami. Ďakujem za vaše reakcie :-)
luss44
@kata50 dakujem :) veľmi nám chutí, miesto bielej čokolády som navrch dala citrónovú polevu + 1 piškótu navyše.
rony21
Dobrý večer.Katka poprosím veľkosť plechu.Ďakujem
kata50
@Rony21
Piekla som ho na klasickom plechu s vyšším okrajom s rozmermi 27 x 36 cm. Nech sa podarí :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia