Šunkové kvetiny - fotopostup

Autor receptu: medovnicek

Realizáciu tohto receptu som mohla uskutočniť znovu a opäť vďaka mojej milej kolegynke Ági, ktorá trpezlivo prekladá z maďarčiny všetko čo objavím na maďarských stránkach, pretože sa mi nesmierne ich recepty páčia, ale bohužiaľ maďarský jazyk je pre mňa jedna obrovská neznáma.

Suroviny

Postup

  1. Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, pridáme cukor, rozdrobené droždie a časť z celkového množstva vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások. Potom pridáme ostatné suroviny, vodu pridávame opatrne - podľa potreby a vypracujeme hladké, nelepivé cesto, ktoré zakryjeme utierkou a v teple necháme cca 1 hodinu kysnúť.
  2. Kým cesto kysne, pripravíme plnku. Šunku zomelieme na jemno. V hrnci necháme rozpustiť maslo, za stáleho miešania pridáme múku, chvíľu miešame a vlejeme mlieko. Za stáleho miešania uvaríme hustý bešamel. Prisypeme do neho strúhaný syr a necháme vychladnúť. Potom pridáme ostatné suroviny a dôkladne premiešame.
  3. Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku a rozdelíme na rovnaké kúsky. Ja som robila z dvojnásobnej dávky a vyšlo mi ich 21 kúskov.
  4. Zo všetkých kúskov vytvarujeme guľôčky, ktoré zakryté necháme ešte 10 minút kysnúť.
  5. Potom každú guľôčku vyvaľkáme do kruhu a naplníme.
  6. Znovu zabalíme do guľôčok
  7. Naplnené guľôčky opatrne rozvaľkáme - dbáme na to, aby nám plnka nevytekala.
  8. Na štyroch častiach ich radielkom narežeme.
  9. Potom každú vzniknutú štvrtku ešte raz v strede narežeme.
  10. Každé dva vedľa seba vzniknuté rezy vyvrátime a na spodku ich spojíme.
  11. Prenesieme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme vajíčkom a v strede posypeme strúhaným syrom
  12. Upečieme vo vyhriatej rúre na 180 C.