Mäsové guľky
Mäsové guľky

Sulu köfte v paradajkovej omáčke fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 27. marca 2017
Sulu köfte v paradajkovej omáčke (fotorecept)
Foto: cesminaz

Výborné mäsové gulky v paradajkovej omáčke...

4-5
porcie
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

700 g
1 dl
1 ks
1 ČL
1 ČL
1 ČL
podľa chuti
podľa potreby
Na omáčku:
50 g
1 veľký ks
2 PL (paradajkové pyré alebo hustý pretlak)
4 - 5 dl




Postup

  1. 1

    Použijeme stredne zomlety bulgur. Budeme potrebovat 1 dl bulguru, ktory zalejeme horucou vodou, zakryjeme tanierom a necháme napučat..

    Sulu köfte v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Teraz urobíme mäsové gulky.. Mleté mäso cca 600 - 700 g dame do jednej misky, pridame napučany bulgur, bielok vajca, mleté č. korenie, 1 kopcovitejšiu kl Sumaku, 1 kl oregano, 1 kl Isot a sol podla potreby Celé dobre premiešame a formujeme gulky velkosti orechu .Ak treba, si ruky môžte namáčat do vody. Gulky dávame na nejaky plech, ktory sme posypali trochou hladkej múky. Trocha ich v nej pokotúlame :-)

    Sulu köfte v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Guľky otrasieme od múky a rýchlo, sprudka ich opečieme z oboch strán na troche oleja. Gulky napokon povyberáme na tanier..

    Sulu köfte v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do panvice v ktorej sa gulky opiekli, pridáme 50 g masla a nadrobno nakrajanú cibulu. Ak ste gulky opekali v panvici s vyššími okrajmi, tak nemusíte menit, ale ja som si výpek preliala do druhej panvici. Cibulu trocha osolíme a necháme zosklovatiť. Potom pridáme 2 pl Salça/Paradajkové pyré a za občasného miešania opečieme. Potom pridame 4 - 5 dl vody, premiešame, osolíme a pokladieme do tej šťavy gulky. Nech sú gulky aspon do 3/4 ponorené v štave. Zakryjeme pokrievkou a nechame varit na strednom ohni od bodu varu 15 minut .Nemiešame, en občas pomykáme panvicu. O 15 minút gulky pootáčame a varíme dalších 15 minút..

    Sulu köfte v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pred koncom šťavu ochutnáme a ak treba,tak dochutíme oreganom, sumakom.. vlastne tými koreninami, čo sme použili. Gulky mäsa/köfte je šťavnaté a vdaka bulguru je köfte jemnejšie, nieje také tuhé :-) Paradajková omáčka počas varu tiež zhustla..

    Sulu köfte v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Podávame poliate väčším množstvom cesnakového jogurtu. Vrch posypeme sušenou mätou. Najlepšie sa k tomu hodí chlieb alebo pečivo :-) ale vyborné to je aj s ryžou. Dobrú chuť..

    Sulu köfte v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    :-)

    Sulu köfte v paradajkovej omáčke (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

jack
Jóój,výborne si navarila Cezminka.Len mi prosím ťa vysvetli,čo je to ten sumak.Žeby dajaké korenie?Možno sa pýtam hlúpo a možno som si aj odpovedala,že"korenie",ale ja som sa s tým ešte nestretla.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Veľmi sa mi recept páči. Ibaže Sumak som v obchode nevidela, dá sa toto korenie niečim aj nahradiť ?
haji
Hned bych ochutnala, milá Cesmínko! Sliny se mi sbíhají, postup i fota jako ze žurnálu a vůně se táhne až k nám. Jsi šikulka!
haji
@Cesminaz (27.3.2017 20:29)
Děkuji za názorné seznámení s kořením, pro mě netradičním. Všimla jsem si, že Sumak často používáš.
stanci11
@Cesminaz , nádhera, a tie záverečné fotky, no hneď by som do toho šla, a to pritom je kus ďaleko od mojej delenej stravy :) nevadí, treba si niekedy dopriať zmenu... skúsim zohnať u nás v korenárstve ten sumak, som riadne zvedavá či to dievčence majú :)
staja
Krásne si navarila a ešte krajšie nafotila. K tomu už len kúsok dobrého domáceho chlebíka. Paráda.
Tiež skúsim zohnať ten sumak.
sydopa
Vyzerá to naozaj výborne. Myslím, že sa to už niekto pýtal, dá sa sumac niečím nahradiť, k čomu je to najviac podobné? Lebo u nás ho asi najskôr nekúpim, že?
monty469
Tak toto nema chybu. Vydareny recept a viem, ze je to vyborne
cesminaz
Dakujem velmi pekne vsetkym za komentare :-) som rada,ze sa vam recept páči. @Conscientia osmazene daju jedlu inu chut,nez by si ich dala hned surové "varit" do tej omačky. @Sydopa @Dr poviem popravde,ze neviem to prirovnat k žiadnemu koreniu čo poznám.Ono to nieje len kyslovkavé,ale má to aj takú zaujímavú svojskú chuť :-) @Arnilka dik za link :-)
kukulienka71
Tvoje fotky sú tak lákavé, že ti stále dokola musím vyjadriť svoj obdiv, inak sa nedá;-P
afataga
No vidis, ja mam aj sumac a nevedela som, kam s nim, tak uz viem, len ja bulgur nemusim, co povies na kuskus? U vas maju gulky len dve strany? :-), nuz iny kraj, iny mrav :-)
cesminaz
@Kukulienka zlatá,tvojmu komentáru sa ja vzdy poteším :-) Dakujem. @Afataga :-))) kedže to nieje nutné ich opiecť dookola...Hlavné je,aby kde-tu chytili opečenú farbu a chuť.Úplne stačí len z dvoch strán :-) Inak bulgur by bol lepší,ale môžes dat aj kuskus.Ale z toho by som dala asi 2dl a suchý,nenapučaný.Sumak je vyborny do jedál s mletym mäsom.Myslím tym köfte,mäsovú plnku do böreku,mantı,lahmacun..Skús,uvidíš,normálne to dá šmrnc,oživý chuť mäsa ;-))
danda3
Vidíš to by ma nenapadlo dať miesto ryže bulgur, ktorý mám veľmi rada, výborná obmena plnenej papriky, ktorú mi tento recept trošku pripomína.
cesminaz
@Ziegelfeld1968 (30.3.2017 16:25)

Dakujem,som rada ze ti je po chuti :-) Isot je na slnku "upečená" červená paprika...Čiže čierna turecká paprika :-)


cesminaz
@Danda3 (3.4.2017 12:25)

Do plnenej papriky ide viac ryže nez je "tu" bulgur, takže chut je iná a pravdaze aj koreniny su iné.Ale istotne by s ním aj ta plnená paprika bola velmi chutná.Treba vyskúsat :-)
danda3
@Cesminaz (4.4.2017 07:39)
Určite vyskúšam, ja robievam plnenú papriku jednu dve, ostatné sú guľky, ktoré dám opiecť a až potom do omáčky, preto ma to napadlo, samozrejme omáčku máš tiež inú, nie takú rajčinovú, čo mne vyhovuje.☺
kecemis
@Cesminaz pripraavil som tieto vyborne SULU Kofte. Su skutocne vyborne a presne ako spominas, su prijemne stavnate, nevysusene. Dakujem za pochudku, ktora bude u nas veru castejsie. Ospravedlnujem sa za foto, ale maly technicky problem mi neumoznil spravit foto.
cesminaz
@Danda3 :-) budem rada ak niekedy vyskusas. Milý @Kecemis velmi sa tesim,ze chutilo! Dakujem za vyskusanie a za tvoju odozvu :-) Fotka nieje az taká dôlezita.
violeta
Veľmi chutný obed, vďaka tebe @cesminaz , guľky sú vďaka bulguru jemné, nie také hutné ako keď som robila bez. Spravila som viac omáčky, lebo ako prílohu som robila špagety, výborné aj s cesnakovým jogurtom a syrom. Keď zoženiem sumak, použjem aj ten, teraz som dala len mletú červenú papriku.
Ďakujem za všetky tvoje recepty, teším sa na každý ďalší ;)


katka78
@Violeta (12.4.2017 14:00) Ach dievčatá, jedny vyzerajú lepšie ako druhé, parádne ste navarili!
cesminaz
@Violeta (12.4.2017 14:00)

Milá @Violeta som velmi rada,ze ste si pochutili :-) Ak budes mat moznost,tak urcite vyskusaj so Sumakom a Isotom,ver,ze je v tom dost velky rozdiel :-) Dakujem ti za vyskusanie a odozvu.Pekny den.
kucharka
Aj dnes sme mali na obed jeden z tvojich receptov.
( mám ich v poradovníku ešte pár ... )
Aj keď som si to trošku pomenila : už som mala skoro všetko nachystané a prišla som nato, že nemám bulgur, tak som dala kuskus. Aj tak to bolo dobré. Ani mätu som nemala, dala som kôpor a mne tam teda veľmi pasoval. :-)))
Na vrch som dala kyslú smotanu. Všetci sme sa zalizovali, ďakujem za recept.



cesminaz
@Kucharka (7.5.2017 22:27)

Som velmi rada,ze vam chutilo :-) S mätou to chutí síce inak,než s kôprom,ale ked ti chutilo to je super :-) Dakujem ti za vyskusanie a tvoju odozvu,pekny den prajem.
babidka
Dnes sme mali na obed a naozaj sme si pochutili :-) Urobila som presne podla tvojho receptu , akurat som namiesto guliek urobila malicke kjufte /teda ploche / ako som to videla u Bulharov.Podavala som k tomu aj opekane zemiaky lebo ja som "zemiakova" , aj chlieb aby si kazdy vybral .
cesminaz
@Babidka (29.8.2017 13:21)

Milá Babidka,som rada ze vam chutilo :-) Je to vyborné a aj u nas velmi oblubené jedlo.Dakujem za tvoju správu :-)
asdfjkl
Veľmi sa mi páčia tvoje recepty, hlavne tie z masa a zeleniny, skoro všetky si ich ukladám. Sú veľmi inšpiratívne, jednoduché a hlavne budú zmenou v mojej kuchyni
cesminaz
@Asdfjkl (17.9.2017 10:34)

Dakujem pekne za mily komentar :-) Teší ma,ze sa ti moje recepty páčia.Padne dobre počut to,ze recepty ludia využívajú :-) Dúfam ze ti budu chutit tie čo vyskúsas.
snahulak
Aké hovädzie mäso treba použiť?
Môže byť aj hovädzie stehno alebo to bude príliš suché?
cesminaz
@Snahulak (1.2.2019 19:56)

Ja sa v tých mäsových častiach až tak dobre nevyznám.Ale na takéto jedlá používam vždy polomastné ,na jemnejšie/hladšie zomleté mäso,nie čisté inak to bude príliž suché a to zato aj na chuti ubere :-)
mijaita
@Cesminaz myslela jsi snad, že mi tenhle recept unikl? Nebo že se mi nelibí? OMYL :-) Stale byl v hledačku! Dnes se mi moc hodilo koule udělat, bude větší návštěva. Sumah mam, hodně ho používám, viz fenyklový salát apod. Kysanou smetanu místo jogurtu jsem trošku naředila a vidíš tu delikatesu? I koule jsem dělala velké :-) Jistě budu svatořečená zítra, jak je to dobré jídlo! Díky moooc @Cesminaz :-)
cesminaz
@Mijaita (18.5.2019 18:55)

:-)) ako vidím,sme obe rovnakú myšlienku čo navariť včera :-) Aj ja som na večeru robila Sulu köfte,ale tentoraz iné, "Sulu köfte na masle" -mňam,tiež výborné! Na tvojej fotke vyzerá jedlo skvele a verím,že aj návšteve chutilo! Dakujem za správu aj s fotkou a pozdravujem :-)



mijaita
@Cesminaz maslo je u me snad v kazdem jidle! Kofty jsem opekla v troube, pak jsem do kastrolu pridala máslo, rozpustila, v nem se kofty obalily a na to jsem nalila konzervu rajcatového pyré s kouskama rajčat s bazalkou. Fakt super! Ty delas na masle jak? Jiny recept?
cesminaz
@Mijaita (19.5.2019 09:59)

Ano je to iný recept a mäso má tiež iné koreniny.Dusí sa to v maslovej šťave,bez paradajok či pretlaku :-) Nafotila som to,pridám recept.
afataga
Tak sa dockali aj na nase taniere, no co ti poviem? Vyyyborne. Aj ked male zmeny - miesto bulguru som dala syr a gulky upiekla v rure ako kolegyna nado mnou, co pustili, vyliala som do kastrola, do omacky som dala aj saturejku a do masa chilli, ostatne koreniny podla rcp. Nabuduce dam do omacky aj paradajky.
Len ta mata ma akosi neoslovila, posypala som pretzlenovou vnatou. Urcite zas niekedy bude.
Fakt skvely rcp., doporucujem.


haji
@Afataga (2.6.2019 12:50)
Hned bych si dala bohatou porci, prudce jedlé foto! Krásnou neděli, milá Afi!!
cesminaz
@Afataga (2.6.2019 12:50)

No super milá @Afataga :-) Som velmi rada,že si vyskúšala a ešte radšej že chutilo! Nabudúce vyskúšaj dat ten trocha bulgur,budeš prekvapená aký rozdiel v tom bude :-) Alebo ho nemáš rada? Čo sa týka mäty,my ju velmi lúbime,používam ju velmi často do varenia aj na posypanie.Ale to je už vec zvyku :-) U turkov je mäta a oregano najčastejšie používanou bylinkou :-) No to je hlavné,že vám chutilo a aj si si to prispôsobila podla vás.Vdaka za odozvu aj s lákavou fotkou!
afataga
Dnes sme zas mali na obed tuto tvoju dobrotu, aj dcere velmi chutilo. Vyborny rcp., doporucujem do pozornosti aj ostatnym.
45678
@afataga (28.12.2019 12:31)

Ďakujem za pripomenutie, potrebovala som tip, čo varit:-)
cesminaz
@afataga (28.12.2019 12:31)

Ahoj @Afataga :-) Tak od teba si pochvalu obzvlášt cením,kedže ty tak často nechváliš ;-)) Som velmi rada,že vám chutí.Prajem ti všetko dobré do nového roku!
afataga
No tak ti teda pridam dalsiu pochvalu, aby si si mala co cenit :-). Dnes som robila rcp. z tvojho blogu, ale akosi sa mi tam neda dat koment, tak davam pod moj oblubeny rcp. Podla foto snad uhadnes, co som to vlastne varila, teda skor piekla. Urobila som urcite upravy: hrozienok som dala iba 100 g a stacilo, cesnak som nedala, akosi mi tam nepasoval. Kedze som mala hor. kur. stehna vykostene, skratila som cas pecenia na 20/40/10. Moj postreh: vody staci 200 ml a pre mna malo soli. Inak super rcp., urcite niekedy zopakujem.


cesminaz
@afataga (25.1.2020 15:13)

No paráda :-) normálne si začnem už namýšlať od tolkej chvály ;-))) Vdaka pekne za info, neviem prečo sa nedá pridať na Blogu komentár, mám to nastavené tak,že hocikto môže komentovať,aj anonymne. Syn bol vyskúšal a išlo to,tak neviem kde môže byt problem :-/ Časom sa to určite vyrieši :-) Ale aj tak ti dakujem za správu,som rada že chutilo. My to máme presne tak radi ako udávam recept.Kapustu máme radi trocha štavnatejšiu, ako vidím na tvojej fotke,ty asi suchšiu :-) Ale to sú všetko malé úpravy,ktoré si už človek podla svojej chuti prispôsobí. Ten cesnak nabudúce vyskúšaj, uvidíš že tam skvelo pasuje.Necítiť ho príliž, on tam dodá len trošku inú nôtu :-) Tak ako v chutney :-) Ešte raz vdaka za odozvu aj s fotkou a pozdravujem!
afataga
@cesminaz (25.1.2020 20:21)

To moze byt aj prehliadacom, skusim cez iny, niekedy to pomoze.
Kapusta bola stavnata, ale v pekaci zostala vrstva vody, naberala som bez tej vody.
cesminaz
@afataga (26.1.2020 13:28)

To že ti zostalo tolko šťavy môže byt aj tým,že si skrátila čas pečenia a štava sa nestačila zredukovať :-) Ja to robievam vždy rovnako a zostane mi na konci len fakt máličko šťavy, presne tolko kolko podla mňa má byť,aby kapusta bola dobrá štavnatá a mäkkučká :-) Ale každý máme svoje zvyky a chute v kuchyni , takže podla svojho uváženia si môže každý recept upraviť podla seba :-) Pozdravujem.
janger
@cezminka , tak aj ja sa pridavam k chvalicom za tuto dobrotu!
Je to ozaj vyborne. Zial, nemala som isot, tak som pouzila normalnu papriku (prasok). Matu som zamiesala do jogurtu, mala som len susenu.
Velmi sme si pochutili. Tak dakujem za recept. Srdecne ta pozdravujem :-).



cesminaz
@afataga (18.7.2020 14:05)

Síce trochu oneskorene, ale reagujem :-) Som rada že si vyskúšala tentoraz aj s mätou, tá tam naozaj velmi pasuje :-) Vdaka za foto a príjemný deň.
cesminaz
@janger (30.11.2020 22:33)

Milá @janger ani nevieš ako rada ťa vidím :-) dávno si tu nebola. Teším sa, že si vyskúšala a že chutilo. Isot tomu dá síce trocha inú nôtu, ale aj bez toho je to chutné. Vdaka za tvoju odozvu aj s fotkou :-) Pozdravujem a ostante zdravý!
1x janger
afataga
Dnes som sa po dlhsej dobe zas vratila k tejto dobrote. Do omacky davam aj saturejku a chilli. Uz som nefotila, ved je to furt rovnake :-). Tak verim, ze ta potesim aj bez foto.
cesminaz
@afataga (31.7.2021 13:55)

:-) ano aj bez foto som sa potešila :-) A vieš, že včera, ked som dostala mail na mobil, že mi prišiel komentár k tomuto receptu som hned myslela na teba??!! :-)) Ešte predtým než som videla kto mi pridal komentár, hovorím si "afataga" a potom ked som ťukla detailne na mail, som ťa fakt aj uvidela ;-))) Vdaka za správu a teší ma, že jedlo opakovane chutí! Pekný deň.
cesminaz
@janger zlatá som rada, že chutilo👍 @afataga dakujem za správu, fotka nieje u teba už taká dôležitá, verím ti😆 A mimochodom jedlo vyzerá väčšinou vždy rovnako.
1x janger
cesminaz
@afataga (3.11.2022 09:53)

😅😅 teba sa nedá nevšimnúť. A ja som zas čakala, že či dáš nejaký ten koment zasa pod recept🙂 Som rada, že vám to jedlo tak chutí. Pozdravujem!