Šúľance s kyslou kapustou

martinis - fotkamartinis, 3. februára 2014
Šúľance s kyslou kapustou
Foto: martinis

Kyslá kapusta v našom regióne obľúbená a každý ju má rád inak - s haluškami, knedlíčkami či v segedíne. Ja ju ponúkam dusenú s Zobraziť celý popisKyslá kapusta v našom regióne obľúbená a každý ju má rád inak - s haluškami, knedlíčkami či v segedíne. Ja ju ponúkam dusenú s cibuľou a so šúľancami s opečeným údeným tofu.

2
porcie
45 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks veľká (pokrájaná najemno)
1 ČL
1 bal. (pokrájané na kocky)
1 bal. (400 g)
 štipka
 podľa chuti
 na ozdobu
Dusená kyslá kapusta:
2 ks (pokrájané najemno)
2 PL
1/2 veľkého pohára (vyžmýkaná a pokrájaná)
100 ml
250 ml
2 ks
2 ČL




Postup

  1. 1

    Klasické jedlo, ktoré som upravil podľa svojej chuti, ale sľubujem, že sa toho množstva cibule nemusíte báť, lebo cibuľa sa ku kapuste veľmi dobre hodí a po dusení ma príjemnú chuť. Do hlbšej panvice dáme dve lyžice masla, necháme rozohriať a opečieme na ňom cibuľu. Potom pridáme kapustu, bobkové listy, borievky a podlejeme vínom a vývarom. Každá surovina v panvici prispieva svojou troškou k výslednej chuti.

  2. 2

    Kapustu necháme prikrytú tridsať minút dusiť a zatiaľ nakrájame ďalšiu väčšiu cibuľu a tofu. Zhruba 10 minút pred dokončením kapusty rozohrejeme v inej panvici lyžičku masla, na ktorej opečieme cibuľu a tofu dozlatista. Kto tofu nemusí, môže použiť slaninku.

  3. 3

    Uvarené šúľance primiešame k tofu a cibuli, ochutíme mletým čiernym korením a muškátovým orieškom a poopekáme ešte pár minút. Až je kapusta hotová, vyberieme z nej bobkové listy a borievky, zmes so šúľancami k nej prisypeme, zmiešame a na tanieroch ozdobíme petržlenovou vňaťou.

    Šúľance s kyslou kapustou - obrázok 3
  4. 4

    Môj tip : Ak použijete domáce šúľance a kyslú kapustu, získate naozaj poctivý recept. Ja som sa musel zaobísť len s tou kapustou, na šúľance som nemal čas, tak som aspoň použil také, ktoré sa zložením najviac približovali domácim.

  5. 5

    Celý recept s fotografiami : http://martins-kok.webnode.sk/products/chut-tradicie-sulance-s-kyslou-kapustou/

Diskusia k receptu

radost
@martinis
jedlo som pochválila..skomentovala..komentár neprešiel..:-(
takže znova...:
šúľance robievam domáce..najčastejšie nasladko..ale už aj s bryndzou boli..môžu byť aj s kapustou..určite ale s oškvarenou slaninkou-bo pre muža by to bolo plané..:-)
martinis
@radost tak vidíš, niekedy prejde duplicitný komentár a niekedy žiadny ... Nasladko sú výborné, hlavne s makom, s bryndzou som ešte neskúšal. Očakával som, že nie každému sa bude tofu páčiť, preto uvádzam aj alternatívu so slaninkou :-) Ďakujem za komentár ;)
mijaita
@martinis ja bych sladke nepozrela, natoz s tofu, ale se slaninou a kyslou kapustou je to blaho! Kdyz jsem videla nazev, myslela jsem si ze jsou to ty "moje" co mam v receptech :-) Navic s usmevem, zrovna jsem na ne zadelala krome oskvarku jsem pridala i dve hrste kysaneho zeli (kapusty). Takze co jsou vlastne pro "cizince" šulance?
hanka56
u nás jsou to na sladko šišky s mákem nebo s tvarohem nebo s osmaženou strouhankou :-) :-)
dajaja
Boze moj! Zasa som nasla perfektne jedlo takto neskoro! Sak umrem od hladu do rana take sliny mi tecu pri pohlade na tu fotecku... Ach... uz sa nemozem dockat kedy si ich spravim aj sladke, aj taketo kapustove. mnaaaaaaaaaam!
sashan
Veľmi podobne som varila špecle.Ten opečený Tofu na cibuľke je spolu s kyslou kapustou naozaj výborný.Mne slaninka na haluškách nikdy nechutila,takže táto vegetaránska varianta je pre mňa výborná.
ampara
Tak toto určite urobím,kapustu mám v sude na balkóne a namiesto tofu bude slaninka:-)
natascha1
Zaujímavá kombinácia. Musím pochváliť úvodné foto. Určite vyskúšam, len asi nepoužijem víno, lebo sa mi nejako nehodí ku kyslej kapuste, ale to je asi len môj hlúpy predsudok. Si šikovný.
martinis
Ďakujem vám priatelia, vidím, že poznámka o možnosti zamenenia tofu za slaninu nebola marná :-)) Či už vegetariánsky, alebo nie, verím, že všetkým bude chutiť :)
@natascha ďakujem za pochvalu foto :) Možno sa to nezdá, ale víno kapustu dobre dopĺňa, ak ho však nepoužiješ, nič sa nestane, podarí sa určite aj bez neho ;)
mariamka
pekne si to "nasulal" aj ochutil, mne by sa s tym pacili trebars aj strapacky, ta kapusta sa mi naozaj paci, vyskusam podla teba
martinis
@mariamka určite vyskúšaj aj so strapačkami, tiež to bude fajn :) Je to taká netradičná úprava, takže hádam u Teba uspeje, daj potom vedieť :-)
1yeti
toto jedlo je velmi dobre, ja ho vsak robim z domacich, vlastnorucne urobenych sulancov, kysla kapusta surova, podavana v zvlastnom tanieri, mozes si dat, kolko chces, a sulance bohato poliat mastou z dobre vyprazenej slaniny, moze byt oravska, a ani tou slaninkou netreba setrit, ta kapusta si s tym nadbytocnym cholesterom uz hravo poradi, zelam dobru chut!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia