Šúľance - kokošky

katusqa - fotkakatusqa, 16. apríla 2014
Šúľance - kokošky
Foto: katusqa
6
porcií
60 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
35 dkg alebo polohrubá
1 ks
3 štipky
 roztopené na poliatie




Postup

  1. 1

    Vodu do ktorej budeme "hádzať" šúľance dáme na oheň pomaly variť. Deň vopred uvarené zemiaky nastrúhame na doske, pridáme múku, soľ a vajce.

    Šúľance - kokošky - obrázok 1
  2. 2

    Poriadne vyhnetieme

    Šúľance - kokošky - obrázok 2
  3. 3

    Z cesta si vezmeme menšiu časť, urobíme z nej guličku a na doske ju rozvaľkáme do valčeka. Nakrájame na menšie časti a dáme na pomúčenú dosku.

    Šúľance - kokošky - obrázok 3
  4. 4

    Celé cesto nakrájame na malé kúsky a "hádžeme" do osolenej vriacej vody a občas premiešame. Zatiaľ si pripravíme mak poprípade opražíme strúhanku a spražíme maslo. Varíme cca 10-15 minút dokým nám nevyplávajú všetky šúľance na povrch.

    Šúľance - kokošky - obrázok 4
  5. 5

    Do misky dáme uvarené šúľance, troška osolíme a pridáme strúhanku s cukrom, maslo a premiešame

    Šúľance - kokošky - obrázok 5
  6. 6

    Alebo dáme do misky mak zmiešaný s cukrom a zalejeme maslom. Dobrú chuť :-)

    Šúľance - kokošky - obrázok 6

Diskusia k receptu

methi
Milujem! :) Len ja potrebujem velaaaaa maku, aby bol poriadne makovy usmev po jedle ;)
afataga
tiez hovorim mnam, toho maku by som tiez dala viac, ked uz, tak uz :-)
katusqa
Pre mňa je maku dosť :-) Ale každý si už dá toho maku podľa seba no nie? :-)
mariamka
tak toto hej, len ma odradza to sulanie, vidim, ze aj teba :)) mas ich vydarene aj tie struhankove, ach jaj, zobla by som si :)
katusqa
Ďakujem :-) Veľmi rada varím a také múčne jedlá mám najradšej, ale u mňa sú pirohy top ;-) Inak, univerzálne cesto aj na pirohy :-)
daguska
Vynikajúce.So strúhankou,s makom na sladko.Robievam aj ako slané jedlo len s oprazenou cibulou.
radost
och..celý môj pochvalný komentár sa kdesi v "útrobách" stratil..:-(
dobré jedlo..
robíme nasladko-s makom..tvarohom..strúhankou..plus cukor..maslo..
i naslano-s kyslou kapustou..bryndzou..tvarohom plus opražená slaninka..
jediný rozdiel:do cesta nedávam vajíčko..netreba..potom sú šúľance-ak zostanú-mäkké i na druhý deň..:-)
tonulka
Touto fajnotkou vždy vítam dcéru,ktorá žije v Taliansku a ona ich miluje najviac, až po nich bryndzové pirohy,buchty na pare,..Ja dávam pol polohrubej múky a pol detskej krupice,sú ľahučké,mäkkúčke.
jozka2
aaano,s pridanim detskej krupice je cesto vyborne,varim niekedy iba z krupicoveho cesta,uvarim detsku krupicu na husto,hrubou a hladkou mukou potom miesim na potrebnu hustotu cesta su tiez vynikajuce,robim to vtedy ak sa mi nechce varit zemiaky.Robievali ich takto v skolke pre deticky aboli same mnam.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia