Šúľance fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 6. apríla 2013
Šúľance (fotorecept)
Foto: babkamt

V piatok zvyknem variť niečo z múky. Myslela som si , že mám ešte v mrazničke slivkové alebo marhuľové guľky , no Zobraziť celý popisV piatok zvyknem variť niečo z múky. Myslela som si , že mám ešte v mrazničke slivkové alebo marhuľové guľky , no nenašla som nič . Rozhodla som sa , že spravím šúľance so strúhankou.

Suroviny

800 g
1 ČL
50 g
50 g
100 g
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Uvarila som zemiaky v šupke . Po vychladnutí som ich očistila .

    Šúľance (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Odvážila som si 50 g škrobovej múčky , 50 g detskej krupice a 100 g hrubej múky . Primiešala som 1 čl soli . Na to som nastrúhala zemiaky , pridala jedno celé vajíčko . Vypracovala som cesto.

    Šúľance (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto som rozdelila na 2 časti a z každej som spravila valček . Z valčeka som si odkrajovala kúsky cesta a tie som ešte prerezala na 3 časti. Z každej časti som spravila valček.

    Šúľance (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vo vriacej slanej vode som šúľance vyvarila. Do malého pekáčika som dala 1 pl kopcom domácej bravčovej masti .Uvarené som vybrala , pomastila. Od horúcich šúľancov sa mi masť roztopila.

    Šúľance (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na suchej panvici som opiekla strúhanku . Strúhanku som osladila práškovým cukrom a vysypala som ju na uvarené šúľance.

    Šúľance (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Časť surových šúľancov som dala rozložené na tácke do druhého dňa do mrazničky . Zamrznuté som dala do igelitového vrecka a vrátila do mrazničky . Budem mať nabudúce rýchlo pripravený obed.

    Šúľance (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

ariela6
super napad dat aj do chladničky takže sa možu dat aj surove pekny receptik ukladam
afataga
mnaaam tak na toto by si ma nachytala kedykolvek ja mam taketo radsej ako s makom
aankaa
jááááj,tak toto by som si dala kedykoľvek.....:-)..fajnotka...:-)
likalu
je to veľmi dobré. Keď máme zbytkové varené zemiaky, napr. od nedeľe. Ja ale sladím až na tanieri a strúhanku pražím na mesti, alebo na oleji.
oldomachac
mila pani ,,Babkamt,, oprasila ste recept na velmi dobre jedlo nasich mam a starych mam, taketo recepty su kvalitne po vsetkych strankach a vy ich posielate dalej,....... aby nezapadali prachom, hlboka poklona vam, (u nas sme ich volali ,, cicindare makove, prezlove, hruskove, pernkove,,... to len na okraj) neda mi, ale este jeden subjektivny postreh, rad pozeram a citam, recepty a prispevky tu na vareche, ale....... posledne sa mi zda, ze sa tu aktivuje vela prispievatelov, len aby sa ukazali aki su a recepty, o ich kvalite ....... radsej pomlcim, preto recept pani ,,Babkamt,, je to co tam ma byt v prvom rade , prajem vsetkym dobru chut!
mariamka
hrnce mam rovnake ako vy :) len naco tie komplikacie s mukou? staci polohruba, inak parada
jerica
@babkamt jedlo ktoré sa neodmieta, ja na to kopec cukru,mňam, mojej polovičke stačí bryndza s opraženou slaninkou , ale ja len so slaninkou:-)
pekná prezentácia:-)
babkamt
@ariela6 každý rok si urobím v lete do mrazničky zopár vreciek marhuľových , slivkových guliek. V zime mám po ruke polotovar o ktorom viem čo jem. @atafaga môžu byť strúhankové , no zjeme aj makové. Tiež máme radi sladké jedlá .
@afptrans verím , tiež často pregĺgam pri obrazovke slinky.
radost
@babkamt
ach-šúľance..!!!tie môžeme naslano aj nasladko..s makom..lekvárom...tvarohom..aj ako prílohu..aj zapečené-budmerické...akurát ja robím to najjednoduchšie cesto: zemiaky+múka...
kľudne môžu byť aj v nedeľu na obed...:-)))
babkamt
@aankaa , @likalu veru , dobrá gazdinka vie zužitkovať aj zbytky , čo zostanú . Spraví z nich nové chutné jedlo.
@oldomachac v prvom rade ti chcem povedať , že tu si všetci tykáme. Bez ohľadu na vek . Srdečná vďaka za milé slová.Dobrá je aj kombinácia s bryndzou a slaninkou. Od takej šikovnej kuchárky ako sa ty - pochvala ma potešila.
@mariamka vyskúšaj a uvidíš , že sa to oplatí. Viem , že každý vták si chvály svoje perie . Toto cesto ma ešte nikdy nesklamalo. Keď vyskúšaš , napíš ako sa ti páčilo . Či sa ti s ním dobre pracovalo a ako chutilo .@jerica Tiež si ich ešte na tanieri poriadne ocukrujem .
mariamka
@babkamt vobec nespochybnujem recept a robim sulance tiez, sporadicky, ja len ze vobec neviem co je "mucka skrobova" ? :)
letisia
@mariamka je to Solamyl, aspoň myslím, že ten mala @babkamt na mysli. Recept sa mi páči, asi sú jemnejšie ako iba z polohrubej múky. Aj tá detská krupica sa mi páči. Určite vyskúšam.
evia
a potom, keď chceš pripraviť tie z mrazničky dávaš ich do vriacej vody také zmrazené, alebo ich necháš rozmraziť. Nerozíde sa vo vriacej vode to zemiakové cesto? Ja si dávam do mrazničky ovocné guľky, ktoré robím z odpaľovaného cesta, ale tie sú už vyvarené vo vode, takže potom ich iba ohrievam v mikrovlnke.
sovka62
Vždy som ich robievala len z hladkej múky (tak ako mama), ale keďže doteraz sa vydarilo všetko, čo som podľa tvojich receptov skúšala, skúsim aj tie šúľance podľa teba. Ja ich môžem na akýkoľvek spôsob, na sladko, na slano a dokonca aj opražené do červena a potom už len osolené.
babkamt
@marianka letisia ti odpovedala za mňa. Je to Solamyl .
@eviaKe ď ich chcem pripraviť , tak ich dávam do vody zamrznuté .
@sovka som rada , že si s mojimi receptami spokojná a vždy sa ti vydaria. Ja som si na večeru dala orechové.
@medovn íček mám doma mak , no bola som lenivá , nechcelo sa mi mlieť.Tiež ich máme radi aj makové.
pacik
@babkamt neuveríš, ale šúľance som ešte v živote nejedla, u nás sa nevaria, ale vyskúšam podľa tvojho receptu hneď najbližší piatok (a možno aj skôr), určite sa mi vydaria, ako všetky tvoje recepty :-)
lianka
@babkamt , ďakujem za pripomenutie, práve sa tento týždeň chystám niečo zemiakové uvariť, asi to budú šúlance, už sa mi slinky na ne zbiehajú.
babkamt
@pac ík v našej rodine patrili k obľúbeným. Uvar ich , ochutnaj a napíš ako ti chutilo. Prajem veľa zdaru.@lianka je to lacné a chutné jedlo.
janger
Taky pekny starodavny recept. Sulance som strasne davno nejedla. So struhankou by som si veru pochutila :-). Veru spravim. A aj do mraznicky, do zasoby.
lavacka
babkamt, robievam z inej muky tiez, ale mne sa ten recept paci prave preto, ze je z inych ingrediencii, urcite vyskusam, verim, ze budem nadsena a sa nesklamem, ostatne ako zo vsetkych Tvojich receptov. Vdaka.
babkamt
@janager pri jednej robote si spravím aj do mrazničky . @lavacka potom sa ozvi . Budeš vedieť porovnať . Vďaka za milé slová .
mariamka
toto je chyba tejto Varechy, ze vobec neviem kde mi kto odpoveda.. hlavne v starsich receptoch.. sem som sa len nahodou dopracovala a mam tu hned 2 odpovede,, dakujem @letysia @babkamt , len som chcela opetovne pochvalit krasne spracovany recept na tradicne slovenske jedlo, my tiez najradsej so struhankou.. :)
mariamka
inak este nieco k tomu mrazeniu, ja nic hotove nemrazim, bojim sa, ked aj zamrazim, po case vyhodim.. neviem... dako mi to "nevonia" ? nemam k tomu doveru ... radsej spravim cerstve, poviem si, ze za tu trosku muky vody prichuti mi to nestoji.. netyka sa byliniek, hub, zeleniny :)
marta5
práve ich idem robiť,ale mám ešte teple zemiaky,tak čakám kym vychladnú.Ja som zvyknem spraviť z polovičky cesta šúľance a z druhej polovičky u nás sa volajú ,,gombovce,, slivkové knedličky.Polejem ich rozpusteným maslom a posypem praženou strúhankou z rožkov-paráda,už sa na ne teším.
pacik
Je to hanba @babkamt , ale šúľance som vyskúšala až teraz. Tvoj recept je skvelý, veľmi nám chutili a boli skvelé aj "prihrievané" :-), ani jeden nevyšiel nazmar. Skúsim z tohto cesta aj ovocné knedličky.
babkamt
@marta5 tiež zvyknem robiť z tohoto cesta aj ovocné guľky.Teší ,a , že si vyskúšala môj recept.
@pacik až sa červenám od toľkej chvály :-) A tie ovocné knedličky budú tiež výborné - vyskúšaj.
matluss
Tak šúlance som vyskúšala, skvelý recept, pochutili sme si, ďakujeme.
5* KK
babkamt
@matluss som rada, že sa ti šúlance vydarili a hlavne, že chutili. Ďakujem za vyskúšanie receptu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia