Sudová kvasená kapusta

tlustoch - fotkatlustoch, 28. mája 2011

Túto kapustu robili mojí rodičia,robím to aj ja. Hlavne to robím na jeseň z jesennej kapusty.

120 minút
príprava

Suroviny

40 kg  jesenná strúhaná
6 ks  alebo jablko
6 ks  velká
60 dkg
1,5 sačka
1,5 sáčka
asi 20 listou
  konček z chleba




Postup

  1. 1

    Nastruhať kapustu jesennú dôležité je aby kapusta bola dobre tvrdá a aby boli všetky suroviny miešané v jednej nádobe. Na vrch pridáme čierné korenie, rascu,bobkové listy, očistenú cibulu nakrájanu na mesiačiky, dulu alebo jablká ošupané nakrajané na mesiačiky bez zrniek a posoliť polovicou , dôkladne premiešať a posoliť druhou polovicou soli, zas premiešať nechať stáť 1 hodinu,potom ešte raz premiešať a nechať stáť 24 hodín.

  2. 2

    Po 24 hodinách, medzi 2 velké kapustné listy vložíme konček chleba,položíme na dno porcelánového alebo kameninového súdku a začneme ukladať po vrstvách asi 10 cm, dôkladne utlačíme pokračujeme pokial sme všetkú kapustu nenatlačili. Vodu, ktorú pustila kapusta vlejeme do súdka. Vrch zaťažíme a dáme prikrívku tak,aby pri kvasení vzduch vichádzal von a nie dnu. Ja mám 50 l porcelánoví súdok tu sa okolo veka naleje trocu vody a splňa to svoj účel. Ja túto kapustu nakladám začiatkom oktobra a ešte snej mám aj teraz je chutná a čo je dôležité, že sa nepokazí a nie je strašne kyslá teda dá sa jesť aj surová. A ešte po troch až štyroch týždňoch je kapusta vykvasená , jedlá a nenechajte súdok v teplej miestnosti.

Diskusia k receptu

sovka62
Mne sa kapusta v porcelánovom sude darila vždy. Až asi pred štyrmi rokmi bolo po radosti. Hoci som dozerala, aby v žliabku vždy bola voda, vrchná vrstva kapusty mi vždy zmäkla a musela som ju vyhodiť. Takže som jej pomaly toľko vyhodila, koľko skonzumovala. Neviem, kde bola chyba, možno som kupovala inú odrodu kapusty ako predtým.
Vlani @remcula pridala recept na kapustu kvasenú v pohároch, tak som vyskúšala. Bola naozaj výborná, poslednú som minula si pred mesiacom a bola presne taká istá ako ten prvý pohár, čo som otvorila. Takže ja sa už so súdkom jedovať nebudem, len si tých pohárov musím narobiť viac, ako vlani.
1x myalab
frezia68
Iste to nebola dobrá odroda kapusty@sovka.Lebo ak robíš vždy rovnakým spôsobom a kapusta je zimná,nemáš čo pokaziť.Mne sa osvedčil chren,ten to istí :-)))
jozka2
my sme prdavali chren ievela,kysle jblka,hroznove listy na spodok a ked su tak aj vysnove listy a kuurici/uryhluje kvasenie/.