Sudová kapusta

13juli - fotka13juli, 31. októbra 2010
Sudová kapusta
Foto: 13juli

Vitamínová bomba na zimu . Je to recept ktorý robila aj moja mamina a ja som sa to od nej naučila . Nám Zobraziť celý popisVitamínová bomba na zimu . Je to recept ktorý robila aj moja mamina a ja som sa to od nej naučila . Nám veľmi chuti .

Suroviny

50 kg
1 balik
1 balik
1 kg
4  kg




Postup

  1. 1

    Kapustu si očistíme a porežeme alebo už kúpime porezanú, nakrajame si aj cibulu .

    Sudová kapusta - obrázok 1
  2. 2

    Do vandla ( taky väčši asi na 7 kg kapusty ) si dame kapustu kopcom , cibuli trochu, trochu rasce , korenia a 2 a pol hrste soli dobre premiešame aby si to začalo púšťať šťavu a dávame do súdka a tlačime , takto opakujeme až pokiaľ neminieme všetkú kapustu a ostatné suroviny. Keď pri tlačeni mame v súdku veľa vody tak vyberieme a odložime v pohári do chladu este ju použijeme.

    Sudová kapusta - obrázok 2
  3. 3

    Potom si necháme súdok v teple ja ho mavam v kuchyni pri radiatori položeny vo vandlíku lebo pri kvaseni ešte vyteká voda. Takto to mám 2 tyždne potom dolejem trochu vody čo som si odložila a necham ešte 4-5 dni v teple a dám do komory. Môžeme papkať.

    Sudová kapusta - obrázok 3

Diskusia k receptu

marianne69
:-))) kazdy ma svoj osvedceny recept, tak ho tu ani nedava,neviem nemam prehlad,100 rodin 100 receptov a s malickymi odchylkami,ja velmi rada citam ako sa v inych domacnostiach pripravuje kapusticka.
dedostano
My tam pridávame aj bobkový list a poprášime každú vrstvu práškovým cukrom na podporu mliečneho kvasenia.
marta23
Ja okrem bobkového listu pridávam na dno súdka aj chren a vňať kôpru, niekto aj hroznové bobule alebo dokonca cviklu. A pomedzi do súdka patria menšie umyté jablká. Na 10 kg kapusty dávam tak tri vrstvy po 5-6 jabĺk. V zime sú potom vynikajúce, osviežujúce. Práve tento týždeň budem nakladať kapustu do súdka, zatiaľ ešte nemám kúpenú.
elisticka
tak robim aj ja tiez davam bobkovy list a jablka su vynikajuce:-) dnes som uz z novej varila je naozaj vynikajuca..lepsia ako kupovana:-))
marianne69
...moja suseda aj strapce hrozna pridavala...dala okostovat a dobra bola...
dogagador
netusim, kde by som v Atlante zohnala sudok na kapustu, aj ked recept vyzera super. tiez by som asi pridala bobkovy list, jablka tzv. gdule - si pamatam, mama mi hovorila, ze su uzasne do kapusty...
bozulka
Bobkový list nedávam,ani veľa rasce,pridávam až pri varení.Ináč kapusta môže byť nahorklá.@dogagador , nemusíš dávať iba do súdka,môžeš aj do pohárov.Ja niekedy dávam do 5 l pohára, /sme už iba dvaja/vykysne za 3-4 dni a je výborná.Niekto tu dával recept aj do 7dcl pohárov.Skús vyhladať v receptoch.
janozmyjavy
Všetky recepty sú pre všetkých dobré, to komentovať nebudem. Nemám komoru, bývam v paneláku, a tak po troch týždňoch kvasenia v súdku, vyberiem kapustu do 0,7l pohárov, zatvorím a dám do pary asi na 10 min. aby chytilo viečko. Takto kapusta vydrží bez problémov aj v teplejšej pivnici aj dva roky. Musí však byť v temne. Mám to odskúšané, lebo sme nejaké poháre v pivnici zabudli.
coldbery
neviem...ale ja tiež bývam v paneláku a v pivnici mi kapusta v súdku vydrží až do druhej ( novej) nakladačky...mám ju pekne chrumkavu,ale sa nesmie zabudnúť zalievať slanou vodou a hlavne nalievať vodu do jarčeka poklopu....ktorý nesmie vyschnúť....:-)))
aja1
Ja mám už vykysnutú tohotorčnú kapustičku,ja k nej pridávam aj mrkvu nasrúhanú na kolieska alebo hrubšie slížiky.
ejmepb
my nedávame cibuľu, ale dávame bobkový list a cesnak. Presne 100 ľudí , 100 chutí.
garanco
Rascu, bobkový list, kôpor a celé čierne korenie dávam na dno súdka, zabalené v gáze, lebo niektorým vadí celá rasca či čierne korenie, chuť potom prejde pri kvasení celým obsahom.
remcula
My když jsme dělali do kameňáku zelí, dávali jsme kmín a ostatní koření vždy průběžně. Když jsme ho pak konzumovali, tak přítel říkal . "nevíš, který blb tam dal tolik pepře?" :-)) Samozřejmě to byl on.
inka232
Máš tam chybu!!! Mamina tam cibulu nedávala :D




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia