Sudová kapusta - vraj recept zo Stupavy (fotorecept)

Autor receptu: dvorka

Roky som robila kapustu do vianočnej kapustnice do 4 l pohára no stále som túžila po kapuste v súdku. Minulý rok som konečne súdok kúpila a hľadala si ten "svoj" ustálený recept. A našla som recept vraj od stupavskej babky ktorá dáva do kapusty len soľ a kyslé jabĺčka. Vraj aby sa kapusta dala použiť na kapustníky alebo iné pečené dobroty a do jedál sa prikoreniť dá stále. Vyskúšala som a neoľutovala.

Suroviny

Postup

  1. Kapustné hlavy som očistila od vrchných dvoch listov, prekrojila na štvrtiny a nastrúhala na V strúhadle na jemné pásiky. Strúhanú kapustu už nekupujem, lebo neviem ako dlho ju v igelitových vreckách predávajúci majú a stačilo mi raz vyskúšať a nebola som spokojná.
  2. Na množstvo nastrúhanej kapusty som si odvážila množstvo soli, ja som dávala 15 g soli na 1 kg kapusty. Kapustu so soľou som premiešala a nechala v lavóri postáť aby pustila trochu šťavy. Tú som potom odliala cez sito do nádoby.
  3. Na spodok súdka som uložila celé kapustné listy a začala som tlačiť po hrstiach kapustu. Na každé "poschodie" - vrstvu, som striedavo uložila dule a jabĺčka a občas aj väčšie kusy listov. To mám na varenie. Keď som mala kapusty do polovice, naberačkou som vybrala prebytočnú vodu a potom už aj po každom "poschodí".
  4. Na vrch som uložila celé kapustné listy, položila som umelohmotný vrchnák v sáčku, zaťažila ho miskou a upevnila upraveným obuvákom. To všetko namiesto drevených latiek ktoré som si za rok nestihla urobiť. Do čistého žliabku som naliala vodu, prikryla vrchnákom a dala k radiátoru aby kapusta začala pomaly pracovať. Takto nechám 4 - 5 týždňov aby unikali kvasné plyny, ale nie šťava. Potom dám súdok na chladné miesto a už sa teším ako si z kapusty budem ujedať a variť.