Sudová kapusta ( fotorecept )

diabambulka - fotkadiabambulka, 5. októbra 2011

Každý máme ten svoj obľúbený recetík a domáca je domáca. Tá je najlepšia...

Suroviny

25 kg
750-800 g
6 ks očistené
120 g očistený
2,5 kg očistetená




Postup

  1. 1

    Kapustu očistíme, nakrájame na štvrťky a nastrúhame spolu s cibuľou.

    Sudová kapusta ( fotorecept ) - obrázok 1
  2. 2

    Dáme do vane, kde máme pripravenú plachtu posolíme ( trocha soli odložíme ) a pokmínujeme, všetko spolu premiešame a necháme 2 hodiny stáť, aby sme sa zbavili časti vody, ktorú pustí kapusta.

    Sudová kapusta ( fotorecept ) - obrázok 2
  3. 3

    Do súdka dávame kapustu po častiach, každú vrstvu ešte trocha osolíme, pridáme trocha celého čierneho korenia, celé nové korenie, bobkový list, jablká a chren, ktorý sme len očistili a nakrájali na väčšie kúsky.

    Sudová kapusta ( fotorecept ) - obrázok 3
  4. 4

    Každú vrstvu premiešame a natlačíme. Prebytočnú vodu odstánime ( vyčerpeme ).

    Sudová kapusta ( fotorecept ) - obrázok 4
  5. 5

    Na záver kapustu zaťažíme,

    Sudová kapusta ( fotorecept ) - obrázok 5
  6. 6

    nalejeme vodu do žliabku na súdku, prikryjeme vrchnákom a necháme odpočívať. Už teraz sa teším na prvú ochutnávku, mňam...

    Sudová kapusta ( fotorecept ) - obrázok 6
  7. 7

    Toto je kapustička čo ostala ešte v súdku z milnulého roka a tak som ju dala do zaváracích pohárov zaliala vodou čo ostala spolu s kapustou v súdku a zasterilizovala. Sterilizujeme krátko, len aby chytilo víčko 5-10 minút. Ps : Ani zrnko nazmar :-)))

    Sudová kapusta ( fotorecept ) - obrázok 7

Diskusia k receptu

45678
Veľmi precízne popísané,nafotené a vidno aj hygienu pri príprave. U nás sa pripravuje rovnakým spôsobom aj s rovnakými koreninami, jablká a chren dávam kúsky-verím, že rovnako aj chutí:-)
akeber
na 1 *...kvasenú nerobievame ale recept si uložím.....už vlani som uvažovala....urobiť, ešte sme to nerobili len čalamádu
diabambulka
45678, presne tak aj u nás sa dávajú kúsky chrenu, musím to dopísať do postupu, aby to bolo presné :-) nám naozaj takto pripravená chutí naj naj naj a vždy ešte ani poriadne nezačne bublotať už zakážem starkej kupovať kapustičku, ža ja jej hneď donesiem ako už bude hotová a ako sa vždy tešíme na prvý segedín, halušky s kapustou, alebo žemle zapekané s kyslou kapustou...
marcy
presne takéto odreté kĺby mám po včerajšju aj ja :-DDD po 1 hod. od naloženia už bublala....chválim predcíznosť receptu...táto kapustička je LIEK
dorisa
Štípali ťa rúčky? štípali? si zlatá, že si sem dala takýto recept. Nechystám sa kvasiť kapustu, ale je to super nápad.
elekra
Máš pravdu, domáca nakladaná kapusta je najlepšia. My máme radi takú fest kyslú. Tiež sa teším vždy na prvú ochutnávku!
hubata
Veru niet nad domácu: pekne pofotené, ruky vyštípané do červena. Mňa teší že sú to ruky, ktoré patria mladej šikovnej žene čo nezabúda na staré osvedčené recepty. Istotne si celá rodina pochutí.
luliatko
minulý rok som "nabíjala" s priateľom kapustu prvýkrát len som to dosť prehnala s rascou a tak sme celý rok kupovali v obchode....ale tento rok vyskúšam podľa teba..už sa teším:) a ďakujem za recept
luliatko
a ešte by som sa chcela spýtať, či by nevadilo keby som nedala kapustu do celého súdka..iba tak do polovice alebo 3/4?
garanco
My si tiež nakladáme kapustu - spolu s manželom, on strúha, potom tlačí rukou ("až" 10kg), ja pridávam príchute, podobne, ako Ty , však chren sme nikdy nedávali. Kým boli deti ešte doma, synovi prekážala rasca, tak ju balím spolu s čiernym korením, kôprom a bobkovým listom do gázy a dám na dno suda. Príchute prejdú do celého obsahu a nakoniec všetko spolu vyhodím.
milamila
Už sme tiež rozmýšľali s manželom že musíme naložiť ale sme si povedali že ešte počkáme, kedže je stále krásne počasie, veľmi pekne spracovaný postup, robíme takisto len nedávame cibuľu a preto sa chcem opýtať či kapusta nie je trošku nahorklá od tej cibule. Ďakujem
puntodadino
PreBoha! Vsak tam j eviac ako 3% soli!! Ludia,mate vy sajnu,aka je skodliva?Ved v pohode tam staci 1.2% plus 2% cukru.Ale kto chce vysoky tlak-at je libo.
cervenka
Cibuľa je v kapuste veľmi dobrá, u nás na Liptove sa pridáva ešte cvikla nakrájaná na 1/2cm hrubé kolieska. Kapusta je potom krásne červená a má jemnejšiu chuť. Na dno súdka ešte dávam zväzok kôpru, niekedy aj hrozno a prikrývam veľkým kapustným listom, nie gázou ako píše "garanco".
1x igipap
cervenka
Cibuľa je v kapuste veľmi dobrá, u nás na Liptove sa pridáva ešte cvikla nakrájaná na 1/2cm hrubé kolieska. Kapusta je potom krásne červená a má jemnejšiu chuť. Na dno súdka ešte dávam zväzok kôpru, niekedy aj hrozno a prikrývam veľkým kapustným listom, nie gázou ako píše "garanco".
cervenka
a ešte dodám, že celé listy na dne súdka potom použijeme na plnený kapustný list / mleté mäso- určite poznáte /
najaa
krásne spracovaný recept,niet nad domácu kapustičku ,aj ja tlačím každým rokom presne takto isto len u mna malá zmena a to ,že kapustu nechám nasolenú celú noc ...a ešte na spodok súdka dám celé kapustné listy + konček z chleba zabalený v gáze...
diabambulka
luliatko, jasné že môžeš do polovice alebo 3/4 naplniť súdok s kapustou, poteším ťa ja mám tiež mám súdok naplnený do 3/4-tiny a na kvalite nestratí :-)))
diabambulka
garanco, skvelý nápad ja dávam koreniny do gázy pri varení napríklad paradajkovej polievky :-) chute prejdu všade a nemusím nič cediť ...
milamila, neboj sa ak chceš vyskúšaj aj cibuľou, kľudne si jej daj aj menej a neboj nieje nahorklá, má výbornú chuť, môžem ti z vlastnej skúsenosti povedať, kapustičku takto robíme už niekoľko rokov a zatiaľ nesklamala :-)
cervenka ahoj vidíš ja nepoznám kapustu v súdku s cvikľou, zato viem, že sa tak robieva aj čalamáda v kombinácií kapusta a cvikľa a je to nielen vitamínová bomba, ale aj pamlsok rovnako asi ako aj tvoja kapustička :-)))
diabambulka
puntodadino ahoj , soľ slúži hlavne ako konzervant a ďalšia vec, kapusta sa dolieva vodou počas celého obdobia ako je naložená v sude, aby nevyschla a aby sme získali kvalitnú kapustnicu, ktorá má veľký podiel vitamínu C. Tým že sa voda dolieva tak kapusta vôbec nieje slaná ( v podstate ju stále riediš a ty ju nedosáľaš a to percento soli sa znižuje ). A ak sa ti zdá nezdravá tak si ju kľudne osoľ morskou soľou a kľudne aj menším množstvom.

Pekný deň
tatiana23
Diabambulka, trefný odkaz pre Puntodadina. Tú kapustu nakladáš súper.
dunkelmi
S kapustou nemám dobré skúsenosti. Robieval som ju obdobným spôsobom, ale vždy sa mi zlomila, či už stmavla, zožltla a pod. Rezignoval som a nerobil som ju hádam aj päť rokov, až do doby kým som sa nestretol takého staršieho dedka - zahoráka a ten mi poradil ako na to. Na 1 kg kapusty 2 dkg soli a to je všetko.
Čiže, postruhanu ju posolím týmnto množstvom soli a nechám 2 - 3 hodiny postáť, pustí šťavu a zmekne. Potom ju len päsťou natlačím do súdka.
Môžem, zodpovedne prehlásiť, že za tých 10 rokov, čo ju takto pripravujem, sa mi ešte nestalo, že by sa pokazila a dobrá je ešte aj v máji. Tak že, len kapusta a soľ.
Tísíc ludí, tísíc chutí........................
astheart
V době mého dětství to byl pořádný dubový sud. Táta šlapal. Dávali jsme sůl, celý pepř, kmín, cibuli - to se promíchávalo se zelím. Na dno vinné listy, ty nesměly chybět. A sem tam nějakéto kyselé jablko. Obrovský kámen zabalený v plátenku to zatěžoval. Celou zimu jsme chodili na kyselé zelí do sklepa. A ta šťáva! Skoro jsme se o ni poprali!!! lol
1x kyanid
abend
Robím už roky kapustu tak ako @dunkelmi , iba so soľou, tak ju robia aj baby Záhoráčky a taká kapusta je pre moju rodinu najlepšia, všetky ostatné pochutiny pridávam do kapustových jedál až pri varení.
mamatata2
Podľa diskusie zdá sa, milá @diabambulka , že si sem pridala recept sezóny. Už roky sme nenakladali , ale práve včera mi padol súdok do oka, tak ma to teraz láka o to viac. Kupovaná kapusta je niekedy príšerne slaná a plná E čok. Robievali sme podobne a dávali sme tiež cviklu, ako tu už bolo spomenuté. Len mám obavu, že teraz sme v bytovke, ako sa bude chovať v teplej pivnici.
babkamt
Včera so kúpila hlávkovú kapustu.Práve hľadám recept,podľa ktorého ju naložím.Už viac rokov som nenakladala kapustu,no tento rok som sa rozhodla,že si ju spravíme . Tá kúpená mi moc nechutí a ísť na trh v upršanom počasí sa mi nechce.Takže si mi uľahčila moje hľadanie.
olinka12
Fain receptík ja som už včera varila z novej kapustičky segedín :-) bol veľmi dobrý. Kapusta nesmie na zimu chýbať v špajzke.
adina1
ja si tiež bez kvasenej kapusty neviem predstaviť zimné obdobie a tá domáca je vždy naj.... keďže pri "dlávení" kapusty je dôležité dodržať technologický postup, vymysleli sme s manželom zlepšovák - v soli odležanú kapustu dávame do drevenného lisu na jablká alebo hrozno, kde ju zbavíme prebytočnej vody a potom zo suda ju už netreba vyčrpkávať, len dobre natlačiť, ja mám totiž súdok s úzkym otvorom a to vyberanie vody bolo vždy náročné, ale inak robíme kapustu presne ako ty, len pridávam aj na kolieska nakrájanú cviklu, aby mala kapustička peknú ružovú farbu - táto sa mimochodom pri varení úplne stratí a kapustnica je na nerozoznanie od tej bez cvikle
diabambulka
Ďakujem všetkým za milé komentáre...vôbec som nečakala takúto milú odozvu :-D všetkým ktorým som trošička pomohla som len rada a mamatata2 aj ja som z bytovky, momentálne máme kapustu v kupelni a potom pojde do špajze, ale tam mám okno. Zatiaľ dávame na ňu pozor a poctivo dolievame a tešíme sa ako krásne bubloce. Aj moja mama ju mávala v špajzi a ona tam mala len takú mini-vetračku:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia