Studená čerešňová polievka

Studená čerešňová polievka pre obrátenú 17-tku (fotorecept)

Autor receptu: sracz

To číslo v pomenovaní receptu čítajte, prosím, od zadu. Horúčavy nás bez prestania moria a „nevynechali“ ani deň narodenín mojej „prišahanej“, ktorej oslavu som nadstavil i touto studenou lahôdkou. Podnes s hlbokou úctou spomínam na kuchárov, vojakov základnej služby, ktorí nás sapérov-špagátov v bratislavských Kutuzovkách, ochladovali podobnou polievkou. Polstoročie ubehlo ani sme sa nenazdali, snáď sa ešte nájdu pamätníci, ktorí sa s chuťou ochladia, tak ako aj my, teraz medzi kaktusmi Peórie.

6-8
porcií
33 minút
príprava
15-20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najdlhšie trvá odkôstkovanie čerešní, preto ten hrnček horúcej kávy „Sumatra“, ktorou som si spríjemňoval prácu; pripravené čerešne som posypal 2-3 PL kryštálového cukru, premiešal a
  2. na pult poukladal všetky potrebné aditíva.
  3. Oddýchnuté čerešne s cukrom, som preložil do hrnca s olivovým olejom a maslom, posypal ich 3 vrecúškami (à 7 g) vanilínového cukru a ľahkú ¼ hodinku nechal (s občasným opatrným premiešaním) podusiť až pustili vlastnú šťavu a zmäkli podľa mojej predstavy.
  4. Na ohreve a v rajnici № 2 som pripravil „sauce à la béchamel“, tentoraz z polovičnej dávky nám už dobre známeho mojeho rcp.
  5. Krásne voňajúcu zápražku „béžovej“ farby, pripravenú nepretržitým miešaním oleja, masla a hladkej múky kuchynskou metličkou som dokončil vmiešaním hrnčeka sladkého mlieka, kyslej aj šľahačkovej smotany i štipky soli.
  6. Podusené čerešne so správnou tvrdosťou (teda skôr mäkosťou) som zalial ½ višňového „džúsu“, vložil k nim klinčeky, valček tvrdej škorice a hviezdičku badiánu. V druhej polovici višňového „džúsu“ som „rozhabarkoval“ kopcovitú PL kukuričného škrobu a zalial ním „bublajúcu“ budúcu polievku.
  7. Po 2÷3´ povarení som do nej vmiešal aj hotový „béchamel sós“.
  8. Voňavú koplet zostavu som odstavil zo zdroja tepla, nechal už iba samospádom „dobublať“ a dochutil čerstvou citrónovou šťavou.
  9. Takto vyzeral studená čerešňová polievka popoludní po 6 hodinovom netrpezlivom čakaní, kedy som ju servíroval sťaby osviežujúci dezert.
  10. Dovolím si Vás ubezpečiť, že ozdobená „korunkou“ čerstvej mäty z mojej záhradky chutila!
  11. Tunajšiemu Slnku právom patrí prívlastok „vraždiace“. Okolitá vegetácia, až na kaktusy a buganvillie, trpí a s ňou aj operenci. Ale vedia si poradiť, po hrdličkách (mourning doves) a divých holuboch (wild pidgeons) si pod listami ibišteka alias čínskej ruže, v našom veľkom kvetináči, uložila vajíčka aj prepelička Gambelsova (Gambel´s quail). Tešíme sa, sme opatrní, nerobíme hluk a ak sa mi podarí vystriehnuť, nafotím aj mláďatá a potom Vám ich predstavím.
  12. Zatiaľ aspoň novú ružu s púčikom v našej záhrade.