Štrúdľa s čokoládovou plnkou

tetrisss - fotkatetrisss, 20. októbra 2013
Štrúdľa s čokoládovou plnkou
Foto: tetrisss

Tento recept je trochu upravený oproti originálu, ktorý bol uverejnený v časopise Varíme pečieme. Inak štrúdle veĺmi nerobím a ťahané už vôbec, ale ma Zobraziť celý popisTento recept je trochu upravený oproti originálu, ktorý bol uverejnený v časopise Varíme pečieme. Inak štrúdle veĺmi nerobím a ťahané už vôbec, ale ma zaujala nezvyčajná plnka a tak som to skúsila a musím recept chváliť v prvom rade za super chuť, ale aj za veľmi dobrú spracovateľnosť. Postup som nefotila, lebo spracovanie štrúdle je dobre známe . Akurát som dnes doplnila ako vyzeraju niektore dielčie výsledky.

10
porcií
15 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

125 g
1 PL
1 ks
50 ml
štipka
70 g (posekaná)
80 ml
50 g
30 g
1 ks
2 ks
50 g
50 g
100 g
30 g
1 ks




Postup

  1. 1

    Z uvedených surovín v robote vymiešame pružné, lesklé cesto, dáme ho do mikroténového sáčka a na hodinu do chladu.

    Štrúdľa s čokoládovou plnkou - obrázok 1
  2. 2

    Čokoládu dáme do misy, mlieko uvaríme a nalejeme na čokoládu, vidličkou šľaháme, kým sa čokoláda nerozpustí. Necháme trochu vychladnúť. Maslo a cukry vyšľaháme, pridáme žĺtky, prešľaháme, pridáme vlažnú čokoládu, orechy a strúhanku a nakoniec sneh z dvoch bielkov. Cesto rozdelíme na dve časti, aby sa nám s ním lepšie pracovalo, vyvaľkáme, preložíme na utierku a vytiahneme na tenko. Dve tretiny cesta potrieme rozpusteným maslom.

    Štrúdľa s čokoládovou plnkou - obrázok 2
  3. 3

    Zvyšok cesta potrieme cestom, na stred cesta dáme podusené jablká, zrolujeme. Môžeme miesto jabĺk aj hrušky alebo iné ovocie.

    Štrúdľa s čokoládovou plnkou - obrázok 3
  4. 4

    Cesto dáme na plech na papier na pečenie, popicháme, potrieme maslom a pečieme na 200st 30 minút. Počas pečenia ešte tri krát potrieme maslom. Po vybratí pocukrujeme.

    Štrúdľa s čokoládovou plnkou - obrázok 4

Diskusia k receptu

akotak
Výborný nápad s čokoládou, takej by som veru neodolal :-)
elixir
Krásna štrúdľa... hneď by som si dala :)
eviana
@Tetrisss , aj ja sa staviam do radu s tanierikom, čo je čokoládové, to ja môžem, aj štrúdľu, mňam :)
tetrisss
Tak sem s tym tanierikom, este dva kusky ostali :) , velmi bola dobra, odporucam.
babkamt
Už si utekám pre tanierik.Hlásim sa na jeden kúsok.Čokoládovú štrúdľu som ešte neochutnala.Otvorila som Varechu , lebo som bola zvedavá , čo napiekla @izabella929.
havino
zaujímavá plnka, ja by som sa bála, že mi vytečie, ale tebe drží super, ukladám, akási som v poslednej dobe moc čokoládová. s tanierikom nejdem, musím sa zdržať, ved aj tak už si isto všetko rozdala. 5*
tetrisss
Dakujem za hviezdicky, tej plnky sa vobec netreba bat, pretoze je dost husta, ako treny piskot a nevytecie ani nahodou. Aj s cestom sa vyborne pracuje.
manka1
Zaujímavá plnka - no chcem radu - na klasické štrúdľové cesto - ťahané sme v minulosti robievali to, že sa uložilo pod teplý napr. hrniec - a udržiavalo sa v teple - neviem prečo, ale sa s ním dobre robilo. už som ho dávno nerobila - lebo robievam hlavne bezlepkové a náhradu som v tejto podobe nenašla - zatiaľ. A tu v recepte je, že dať do chladu - nevadí to tomu cestu?? ďakujem za odpoveď.
tetrisss
No s cestom sa pracovalo velmi dobre, je elasticke a netrha sa.
mezi
K autorke: Cesto potrieme cestom?!, Bude to veľké len ako utierka? - asi áno, keď len 125g múky. Urobil som ju, no viac nebudem, poznám lepšie, chrumkavejšie, menej sladké štrúdle, myslím, že tá pĺnka bola hlavne jablková, takže aj zlý nadpis. K manka1: tomuto cestu chlad nevadí, myslím, že ho ani nepotrebuje, neobsahuje ocot ako staré poctivé štrúdľové cesto.
tetrisss
No neviem ako si to robil, to cesto sa krasne vytiahlo, osobne ja som ani utierku nepouzila, lebo sa dalo na tenucko vyvalkat, ta utierkaa je len pomocny prostriedok, aby sa dalo zrolovat, cesta su tam vlastne dve, takze ano cesto sa natrie na cesto, strudla vobec nie je jablkova, kedze tam ide len 100g do celej dlhej strudle a ze je sladka? a z coho? v recepte je 30g cukru, no neviem co si piekol, ale tento recept si nemohol pouzit, lebo tvoje zavery su nezmyselne a za tym si stojim.
salinka
Veľmi ma zaujala tá plnka, musím to vyskúšať:-)