Stroganov z hovädzej sviečkovice fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 20. júla 2014

Je jednoducho vynikajúci!

2
porcie
15 minút
príprava
12-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
4 ks (čerstvé)
1 ks (menšia)
3 pl
2 čl
0,5 dcl
1 dcl
1 dcl
2-3 pl
0,5 ks




Postup

  1. 1

    Dobre odležanú sviečkovicu som pokrájala na plátky,

    Stroganov z hovädzej sviečkovice (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    potom na rezance, okorenila som čiernym mletým korením, zakvapla olejom, premiešala a nechala v miske asi hodinu pri izbovej teplote.

    Stroganov z hovädzej sviečkovice (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mäso som prudko opiekla na troche oleja na rozhorúčenej panvici, nesolila som ho a vybrala do misy nabok.

    Stroganov z hovädzej sviečkovice (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    vo výpeku som opražila do sklovita nakrájanú cibuľu a naplátkované šampiňóny

    Stroganov z hovädzej sviečkovice (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    podliala som ich vínom, nechala trocha odpariť, pridala som paradajkový pretlak a horčicu

    Stroganov z hovädzej sviečkovice (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    zaliala vývarom, prisypala som nadrobno nakrájaný kúsok uhorky a opražené mäso, teraz som osolila a nechala dusiť na strednom plameni asi 7 minút.

    Stroganov z hovädzej sviečkovice (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Tento druh mäsa potrebuje len krátku tepelnú úpravu, ak použijete tuhšie mäso, duste ho dlhšie. Omáčka sa trocha zredukovala, priliala som sladkú smotanu a ešte nechala prejsť varom. Hotovo:-)

    Stroganov z hovädzej sviečkovice (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Podávala som so zemiakmi pečenými v rúre, hodí sa tiež dusená ryža, prípadne hranolky. Je to veľmi chutná minútka, u nás patrí k výberovkám.

    Stroganov z hovädzej sviečkovice (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

pusta
@kukulienka71 , konečne vidím na vareche pravý Stroganoff - francúzsku verziu, taký, ako má byť, nie tie všelijaké rôzne šmejdy, ktoré ľahkovážne nazývajú podaktorí ako Stroganoff, hoci to s ním nemá vôbec nič spoločného...čokoľvek z hovädzieho mäsa s čímkoľvek nakombinované totiž nemá právo na pomenovanie Stroganoff.
tvoj krásny recept - však určite ÁNO!!!
srdečne blahoželám!!! :-)
* * * * *
radost
@kukulienka71
neveriacky opýtam sa..moje zlatko..hovädzina-a-len tak krátko..??
bo dedko má krásne hrnčekové zuby..nech sa im môj nový recept ľúbi..:-)
varesiak3
Krásny recept, správne suroviny, správny čas prípravy. PRAVÝ STROGANOFF
Veľká pochvala a už je aj v kk.
5* odo mňa.
2010
@radost asi to prekvapi ale ked sa pouziva naozaj drahe maso ako svieckova tak staci 1 minuta nie 7. Maso sa oprazi samostatne da sa na stranu na teple miesto a omacka sa spravi samostatne a maso sa len vmiesa - prehreje ziadne dusenie aspon tak ma to ucili.
kukulienka71
@jozka2 :-) @pusta , to je na polemiku, či je pravý, ja som ich videla veľa verzií, ale je veľmi blízko:-) a nám takto chutí najviac, namiesto citrónovej šťavy na konci okysľujem tým vínom počas varenia, dodá neopakovateľnú chuť;-)som rada, že som ťa potešila:-) @rados ť, sviečkovica je najjemnejšie hovädzie a ešte bola aj dobre odležaná, preto fakt len máličko potrebuje, na rezance nakrájaná je hotová, co by dup:-) dedkovi kľudne naservíruj, bude mu dúfam chutiť;-) Ďakujem vám pekne.
pusta
@kukulienka71 , niet o čom polemizovať, sú dve známe verzie pravého Stroganoff - francúzsky a ruský, obe sú výhradne z pravej sviečkovej, a toto je francúzska veria, čiže pravý Stroganoff.
skromnosť je síce veľmi pekná vlastnosť, ale tu naozaj nie je na mieste :-)
viem, o čom hovorím :-)
stojím si za svojim vyjadrením o tomto recepte.
kukulienka71
@pusta , to nie je skromnosť:-), nevedela by som vytasiť recept a už v úvode o ňom tvrdiť, že tento je ten pravý!:-) gastronómia je veľmi stará veda a stále sa vyvíja a mení, jedna kuchyňa ovplyvňuje druhú, každý sa dušuje, že to jeho je to pravé:-)aj na Vareche sme svedkami tohoto častého javu:-))ˇďakujem za uznanie, cením si ho! @radost , veršíky sú roztomilé a pravdivé:-) urob z lacnejšieho, nechaj pár dní odležať a dus do zmäknutia;-)
radost
@kukulienka
Ps.:
tak..na mäsko to platí..
ked muž "tvrdý" je../vtedy sa mi nemľahko žije../
nechať odležať..a dusiť-až kým zmäkne..??
poradˇ..prosím pekne..:-)

:-))
martinat
Asi hlupa otazka pre skusenych kucharov, ale co znamena nechat maso odlezat v 1. Bode. Dakujem.
kukulienka71
@frezia , @frezia 68, ďakujem za milé komentáre:-) @martinap , ak nemáš "svojho" mäsiara, ktorý ti vie zabezpečiť odležané mäso, daj ho neumyté do vzduchotesnej nádoby do chladničky aspoň na týždeň, mäso vyzreje, netreba soliť, ani inak nakladať.
tinca
„Sviečková Stroganoff sa pôvodne flambovala vodkou neskôr ju v receptoch nahradili brandy alebo koňak, nikdy však nesmela chýbať kvapka smotany, šampiňony a kyselé uhorky.No a kvalitná sviečková!
Kto túto božskú kombináciu vymyslel, se už ale asi nikdy nedozvieme. Možná to bol dvorný kuchár Kataríny Velkej Sergej Stroganov, možno ruský veľvyslanec v Ríme Grigorij Alexandrovič Stroganov, možno francúzsky kuchár zamestnaný u šľachtickej rodiny Stroganovcov, ktorý na ich počesť túto pochúťku pomenoval. A možno niekto úplne iný. Isté je, že stvoril úžasné jedlo.Hovorí sa,že je to pôvodom ruské jedlo,ktoré sa rozšírilo mimo hraníc Ruska najmä do Francúzska kde obmenou ingrediencií vzniklo viacero verzií tejto skvelej minútky. Veľmi mám rada toto jedlo a vo veľa reštauráciách ho uvádzajú ako "Stroganov",inde zasa "Stroganoff",obe sú správne. V tých lepších ho podávajú mäso zaliate šťavou /ktorá sa pripraví zvlášť zo šalotky,pretlaku,čerstvej papriky,smotany a rozmixuje.Ozdobí sa restovanými šampiňónmi s uhorkami.@kukulienka71 tvoj Stroganov je super robím veľmi podobne,bez vína. 5*:)
andiss
Tak toto vyzera a urcite aj chuti SKVELE :O
Mnam mnam mnam,chvalim :-)
bozulka
@2010 , vtedy tuším ešte hviezdičky neboli,ale mám v KK v mojej súkromnej.
martinat
Dnes som kupila svieckovu. Zabudla som sa pozriet na recept kolko jej treba tak som kupila 1kg. $47!!!!! Skoro ma porazilo. To aj na Slovensku je take drahe? Doma som sa ale ukludnila ked recept uvadza 30 dkg a bude to len pre mna a manzela tak to asi staci. Zbytok je v mrazaku:-) Uz som ten kus masa dala do vzduchotesnej nadoby a len dufam ze do pondelka sa odlezi.. Nebude to maso smrdiet? Vopred dakujem za odpoved.
zolik
@martinat , to si este kupila lacno. U nas (Svajciarsko) stoji kilo pravej svieckovej 120CHF co je v prepocte 100€!
kukulienka71
@martinat , :-) u nás je sviečkovica tiež veľmi drahá(okolo 25 eur), mäsiari ju ani nechcú objednávať, lebo nejde na odbyt. Aspoň v menších mestách je to tak. Predávajú tu celé kusy sviečkovice, tiež ju rozdelím a dám do mrazu, aj ked viem, že jej to neprospeje. Ak bolo mäso čerstvé a nádoba je vzduchotesná, nemalo by sa pokaziť. Bude mať inú farbu ako za čerstva, to je zrením. Používa sa aj spôsob vákuovania v hrubšej fólii, to je už aj na dlhší čas ako týždeň. Niečo to stálo už aj v boxe, aj keby si to nedala odležať, aj tak bude jemné, lebo je to sviečkovica. Okrem odležania sa dá u mäsa dosiahnuť krehkosť aj marinádou s kyslastou zložkou, ako sú sójové omáčky, trocha octu, alebo ovocné kyseliny. To sa skôr používa pri tuhšom mäse, ktoré nie je také drahé. Držím palce, aby sa podarilo a potom sa prosím ozvi, ako vám chutilo.
renulienka
@martinat , pokial mas mlade maso z byka, mozes kludne odlezanie vynechat ;-) Raz mi po telefone znama ponukla svieckovicu za ,,dobru,, cenu, ....no nekup to!!!.... a priniesla mi svieckovicu zo starej kravy a tej by teda ani ,,panbozko,, nepomohol. Steak bol jak podosva, tak sme zo zbytku spravili tatarak, ale ani to uz nebolo ono ;-)
kukulienka71
Možno tam, kde @martinat býva, majú viac býkov v predaji, u nás je to úbohé:-( predávajú sa poväčšine kravy), mäso mladého zvieraťa poznáš na pohľad podľa jasne červenej farby a lepšie drží tvar, staršie kusy majú tmavé mäso, placatie a tuk je nažltlý, nie pekne biely. Cena sviečkovice z mladého býka je aj u nás vyššia, aj vyše 30 eur/kg. Podozrivo nízka cena by ma určite odradila:-( niektorí mäsiari balia mäso do strech fólie natesno vo viacerých vrstvách, aby sa tam nedostal vzduch a držia mäso v boxe pri 1-2°C. Takže, @martinat , nízka teplota v chladničke(do tých 5°C) je tiež dôležitá!
2010
Pre tych co ziju vonku kde je China Town, azijci nerobia velky rozdiel medzi cenou chudeho masneho a masa - oblubuju masnejsie maso, bocik u cinske masiara je podobna cena ako bravcova svieckova, hovadzie nie je az tak popularne a je podstatne lacnejsie ako u europskych masiarov alebo v retazcoch.
martinat
Dakujem vsetkym za odpovede a komentare. Ako vidim vsade je to drahe nielen tu v Canade. Isto dam vediet ako to dopadlo. Pre 2010 : na China Town si davam pozor, lebo ked som v NY alebo u nas v Toronte videla ako zaobchadzaju s potravinami, hlavne masom az mi prislo nevolno. A pritom rada si dam kvalitnu cinu, velmi mi chutilo v NY Dim Sum ale nesmiem vidiet a moc rozmyslat ako to pripravovali;-)
martinat
Kukulienka 71: vecera dopadla super, velmi to manzelovi chutilo, masko bolo ozaj fine makkucke. Ako prilohu som dala pecene " hranolky" a celkom sa to k tomu hodilo. Este raz vdaka za recept.
kukulienka71
@martinat , takáto reklama sa mi páči najviac;-)) Som nesmierne rada, že sa mäsko dobre odležalo, večera chutila a že si spokojná, ďakujem pekne za odozvu:-)
kristka
Tak tento recept je uplne bohovsky. Vyborna kombinacia chuti. Uz som ho raz robila a v nedelu ho idem robit znovu pre rodinu ako slavnostne jedlo. Minule som urobila nechtiac viacej omacky (viacej cibule, viacej vinka, viacej pretlaku, viacej smotany) takze som k tomu zvolila knedle, ale vzhladom na mnozstvo omacky to bolo vhodnejsie. Skutocne vyborny recept, uz teraz ma "Pavlov reflex" ked si spomeniem na tu vybornu chut. Dakujem za recept
slice
pekný recept. len miesto obyčajnej horčice by som použil dijonskú..
kukulienka71
@katarina64 (13.3.2021 08:26)

som rada, že ti recept poslúžil. Cestovinu tiež milujem, aj by som si to dala teraz takto:-) Ďakujem za milú odozvu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia