Strapkáč

zdenulla - fotkazdenulla, 30. septembra 2013
Strapkáč
Foto: zdenulla

S týmto jedlom som sa prvý raz stretla u maminy môjho priateľa a veľmi mi zachutilo. Tak som si vypýtala tip na jeho prípravu:)

Suroviny

300 g
300 g
200 g
2 PL
3 - 4 ks
3 ks
 (nemusí byť)
1 ks
2 strúčiky
 (klobáska alebo iná údenina podľa chuti)




Postup

  1. 1

    Fazuľu si namočíme (najlepšie na noc, no stačí aj na zhruba 4-5 hodín). Kyslú kapustu uvaríme v malom množstve vody- aby bola voda len pár milimetrov nad kapustou. Kapustu nepremývame, ale môžme ju pokrájať na menšie kusy.

  2. 2

    Fazuľu dáme variť spolu s na menšie kocky pokrájanými zemiakmi, údeninou, celou cibuľou, cesnakom a ostatnými koreninami (okrem majoránky a mletej papriky). Pokiaľ fazuľa nebola namočená cez noc, zemiaky pridávame až keď nám fazuľa začne mäknúť.

  3. 3

    Pripravíme si zátrepku z hladkej múky a mlieka. Pridáme aj mletú papriku a dobre premiešame.

  4. 4

    Keď máme zemiaky a fazuľu takmer uvarené, pridáme uvarenú kyslú kapustu (aj so zvyšnou vodou, v ktorej sa varila) a premiešame. Za stáleho miešania prilievame zátrepku a ešte pár minút povaríme. Na záver dochutíme majoránkou a podľa potreby dosolíme. Ja ešte nakoniec vyberám z polievky cibuľu a (pokiaľ sa nerozvaril) aj cesnak. Dobrú chuť!

  5. 5

    Strapkáč sa (vraj :D) dá spraviť aj za 15 minút- v kuchte. Všetky suroviny (fazuľu, kapustu, zemiaky, cibuľu, cesnak a koreniny) dáme variť do kuchty a po 15 minútach zatrepeme. Ja kuchtu nemám a teda som to takto ešte nevarila, ale priateľova mama to má odskúšané :)

Diskusia k receptu

ursula4
túto polievku varím už roky rokúce a ešte sme sa jej neobjedli.Varím ju presne ako ty,ale nedávam majoránku-nabudúce skúsim aj s ňou
eviana
...velmi zaujimava polievočka... veru neodmietla by som.... hádam aj zo dva taniere by som zvládla nalačno :) chválim, super, že si si recept vypýtala :)
orchidea
bez tej kapusty ale ináč tak isto ju varievame doma...zaujímavá kombinácia s kapustou musím vyskúšať...
zdenulla
@ursula4 ja som strapkáč varila dnes po prvý krát, ale vyšiel na výbornú. Priateľ povedal, že je dobrý, taký ako robí jeho mama aj starká. A to je pre mňa veľká pochvala :) Tou majoránkou som si nebola istá, ale každopádne neublížila :) @eviana , tejto polievky zjem aj ja pokojne aj zo dva taniere :)
izabella929
u nás sa táto polievočka volá bôbkapusta...a varím ju presne takto...) výborná vec, najviac mi chutí v lete, keď je poriadne horúco, ani si ju nehrejem, výborne občerství...)
manya
u nás je to dupkáč a varíme bez majoránky.
smejkad
u nas sa zatrepka robi s kyslou smotanou a bez majoranky, bola to specialita mojho ocina, mnam :-)
slavnicanka
Aj ja varievam takúto polievku,a voláme ju-šutelica.Je fakt dobrá,hlavne v zime keďže je tam tá kyslá kapustička,zdroj vitamínov.
hubata
U nás na Záhorí sa toto jedlo nevarievalo, ale pripomína mi to svokrin šolet ktorý robievala aj s mäsom. A dusila ho v rúre. Bolo to dobručké.
brambora
u nas sa to vola kacafrc. :D polievocka je skvela, zasyti...
brambora
u nas sa to vola kacafrc. :D polievocka je skvela, zasyti...
beatah
u nás na Horehroní sme to volali strapkáč a dupkáč boli varené zemiaky rozmágané s kyslou kapustou a oškvarkami,bola to veľká dobrotka,teda aj je
raptor221
super polievocka, trosku som si ju vylepsil ak dovolis. Pridal som aj trochu susenych vonavych hub. konecny vysledok bol super. Dik za dobry recept. Tie huby skus ak chces.
rea1
polievka na tento spôsob sa u nás varí na štedrý večer. len miesto fazule šošovica a miesto zemiakov sušené hríby. je to mňamóza, skúsim aj takúto, fazuľovú. :-)
amelie
pridávam si tvoju polievku do KK, je veľmi zaujímavá, takže ju určite urobím:-)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia