Strapačky s kyslou kapustou fotorecept

jerica - fotkajerica, 12. apríla 2010
Strapačky s kyslou kapustou (fotorecept)
Foto: jerica

Síce je to skôr zimné jedlo , ale mala som takú chuť na strapačky , nedalo mi , aby som neskočila na centrálne, kúpiť Zobraziť celý popisSíce je to skôr zimné jedlo , ale mala som takú chuť na strapačky , nedalo mi , aby som neskočila na centrálne, kúpiť kyslú kapustu , ktorú máme radi na akýkoľvek spôsob.

Suroviny





Postup

  1. 1

    Pripravím si všetko, aby mi to išlo ako po masle, vodu do väčšieho hrnca, zemiaky, múku, soľ, haluškovač, sito na vyberanie halušiek, kastról na hotové halušky, pokrájanú na kocky údenú slaninu,masť, pokrájanú kyslú kapustu.

  2. 2

    Očistené zemiaky, mala som 5 veľkých ks, postrúhame na strúhadle, niekto dáva do mixéra, ja dávam prednosť strúhaniu.

  3. 3

    Pridala som na to množstvo zemiakov hladkú múku cc.45 dg (450g), soľ, dobre premiesiť, masa nemá byť ani riedka, ale ani veľmi hustá.

  4. 4

    Zatiaľ voda zovrela, hneď som hádzala cez haluškovač, niekedy som halušky robievala klasicky na doštičke. Halušky povarím cca pol minúty, vyberiem (neoplachujem!!) dám do kastróla s trochou masti.
    >

  5. 5

    Na halušky dám surovú pokrájanú kyslú kapustu, a to všetko zalejem horúcou usmaženou na masti, údenú slaninku, potom všetko dobre premiešam, môžeme hneď podávať. Takto robievam aj halušky s bryndzou, na halušky dám bryndzu, zalejem usmaženú slaninku s masťou, premiešam.

Diskusia k receptu

frezia68
Ešte mám zvyšok kapusty v súdku a veru využijem na strapačky.Ďakujem,že si mi pripomenula :-))
jerica
Ahojko @frezia68 , len málo k receptu, na kapustu nalejem hneď horúcu masť s údenou slaninkou , na kapuste to musí "zaškvrčať",premiešam,tak ma to naučila teta z Hýb pri LM.
frezia68
Ja kyslú kapustu trochu podusím a to by už taký efekt nemalo.A masť zo slaninky nalejem na halušky a až na hotové halušky na tanieri nasypem chrumkavé škvarky.Robíme trocha odlišne,ale sú fajné :-))
sjuz
jój, tak toto jedlo milujem:) Minulý víkend sme išli do Žiliny, stavili sme sa na obed v Terchovej v jednej novej reštaurácii - krásny interiér, a mali kapustové, tak som si natešená objednala. Priniesli plnú misu - ale už keď somich zbadala, vedela som, že to "nie je ono"....a aj tak bolo.Tvrdé, okolo zemiakov ani len nešli, kapusta tvrdá, priveľa rasce...no tak som si nepochutila. Ale tieto na obrázku vyzerajú fantasticky:))!
1x jerica
sjuz
frezia, aj dusím kapustu, je ľahšie stráviteľná...
ches
Aj ja podusim na slaninke sudovu kapustu a zamiesam halusky so zemiakoveho cesta a na to nalejem vyprazenu slaninku.Dame si ktomu cierne pivecko a mame plne bruska.;
cukrarka
joj dnes sme mali na obred v praci, tiež boli super, ale cesto bolo z prašku, ale domace, keď robim nemajú chybu.... kapustu tiež trošku dusím, aby nebola mäkká, aby trošku chrumkala pod zubami a domácaa slaninka... uf...namá chybu takéto jedlo..
jerica
Nič lepšie na strapačkách nie je ako surová kapusta , ja som tiež dusila kapustu, ale keď som skúsila tento recept , nerobím inak , je to super, treba vyskúšať. dôležité na kapustu naliať horúcu masť s údenou slaninkou, kto má rád ešte na strapačkách slaninku, pri servírovaní dám ešte na halušky . Je to super.
hannah22
bože dievčatá fantázia ,je ráno a ja slintám nad haluškami na nete , veru dobré halušky to je vzácna vec a toto nemá chybu ... :))))))
bozulka
Ja robievam tak,že spením cibuľku do červena,pridám pokrájanú kapustu okorením ,osolím troškou vegety,špetkou cukru a len chviľku miešam, nezakrývam ,nepodlievam len kapusta aby chytila šmak a hodím na horúce halušky ,dobre zamiešam a na tanier si sá osmaženú slaninku každý podľa chuti,ale dosť.
bozulka
@jerica ešte som zabudla pochváliť krásnu prípravu a postup a určite dobrú chuť halušiek !!!
cistinka
Jarka musím pochváliť výborný recept, peknú fotodokumentáciu a tiež super výsledok....Mám rada tie tvoje receptové seriály...lepšie než Dallas :-))
1x jerica
honestka
Tak halusky mozem na vsetky sposoby, na druhy den pripecene snad este viac... ale s kyslou kapustou ako ich podavas su prda len moje NAJ, A TO SME SA UZ KONECNE DOPRACOVALI AJ TU K DOBREMU OVCIEMU SYRU. takze vdaka za inspiraciu, urcite ich varim cez weekend, pride nasa nevesta a ta ich tak rada, ze sa jej robia gulky za uskami... pozdravujem ta, aj tvoju zrucnost!
honestka
Jarka, hakusky budu dnes decka pridu na veceru... teraz je tu 9.23 AM pekne sobotnajsie ranko, aj slniecko sa zacina stverat na oblohu....
honestka
Jarka, halusky budu dnes - decka pridu na veceru... teraz je tu 9.23 AM pekne sobotnajsie ranko, aj slniecko sa zacina stverat na oblohu, aj obrazok (zo stvrtka) mozem zmenit, lebo sneh sa uz takmer stopil....
honestka
Jarka, halusky boli vyborne a urobila som si pre seba dvojitu davku s kapustou, aby som mohla prihriat...

dakujem aj za doporucenie radia, pocuvam rada tuto stanicu, napr, dnes bolo medzi 10-11hod literarne rozhlasove citanie, kede som po dlhom case pocula "nazivo" oblubene hlasy nasich milacikov (eg. kroner...)
je to fajn.ked nieco robim s computerom, mam to vzdy v pozadi alebo nieco z youtube. Dakujem, ze si spomenula, lebo keby som ju nemala, mrzelo by ma to; ozaj sme vyskusali viacej stanic, ale tato ostala oblubena. dnes som mala sama obed a urobila som si pre zmenu inu "pasta" ako tu hovorime veciam z cestovin, dam asi recept, tak nakukni. pozdravujem!
1x jerica
jerica
Ďakujem , za pozdrav , v nedeľu sme boli u svatovcov , svatka mala super koláč z rebarbory, ja som dala na varechu jablkové pyté,budem ho robiť, ale miesto jabĺk dám rebarboru , perfektná kyselkavá chuť .
jerica
a čo sa týka "rozhlasu" nedopustím na SR1 , veľa hovoreného,literárne žánre , samozrejme dobrá hudba. Túto stanicu počúvam aj z mobilu,slúchadlá mám vždy v kabelke , keď niekde dlhšie čakám , tak som stále s mojou obľúbenou rozhlasovou stanicou .
talia
Dakujem za napad,ale ja ešte davam na strapačky dusene mäsko alebo dusene kura je to svele a pochutia si na tom aj chlapi.
1x jerica
janulala
Prefektné! už aj idem variť...!!:))dakujem za inšpiráciu dávam do kk..:)
jarbra
...dakujem za receptik, takto robievala moja mama a stale nam chutili,takze idem varit,, tvoje halusticky,,...dik :-)
stankoko
Otázka znie: aký je rozdiel medzi strapačkami a haluškami. V názve tohoto receptu sú "strapačky" a v celom recepte a v diskusii sa hovorí o haluškách. Halušky sú identické so strapačkami alebo sú to rozdielne potraviny? Ak sú identické je lepšie použiiť jedno pomenovanie, lebo potom neznalý terminológie (ako napríklad ja) má z toho chaos.
stankoko
Otázka znie: aký je rozdiel medzi strapačkami a haluškami? V názve tohoto receptu sú "strapačky" a v celom recepte a v diskusii sa hovorí o haluškách. Halušky sú identické so strapačkami alebo sú to rozdielne potraviny? Ak sú identické je lepšie použiiť jedno pomenovanie, lebo potom neznalý terminológie (ako napríklad ja) má z toho chaos.
hajajel
strapačky s kyslou kapustou som práve dojedla, kapustu tiež dusím a vyškvarenú slaninku dávam hneď na hotové strapačky, mňamkové jedlo to je a veruže sa z toho najedia aj chlapi
jerica
@Kimlo (26.9.2018 07:55) ďakujem, potešilo :-) aj u nás boli minulý týždeň :-)

kukulienka71
Jarka, slinky sa mi zbiehajú, budem robiť určite koncom týždňa. Zatiaľ najlepšie strapačky som jedla v Českom Krumlove v rodinnej reštaurácii Cikánská jizba. Neskutoçne chutne tam varila gazdinka.
bugout
@kukulienka71 (23.1.2022 23:43) ja robím troch inak, najskôr dam stopiť slaninku (veľká panvica, wok), potom k nej pridám cibuľku trochu opiecť následne len prehriať kapustu a pridávam halušky ak su čerstvé len premiešam, ak nejaký zvyšok tak nechám prehriať... Robím zväčša jednu porciu zo zvyšných halušiek (alebo aj cestovín). Kyslá kapusta je u mňa doma v postavení ako polievka; síce ju mám veľmi rád, ale jem ju sám 😂😂
2x haji a jerica
bugout
Som sa zamotal vo vlastnom texte 🤣 ak robím so zvyškov prvé idú na slaninku a cibuľu halušky/cestovina a potom vmiešam kapustu
1x haji
jerica
@kimlo (26.9.2018 07:55) potešenie na mojej strane, aj keď ten čas tak letí.