Strapačky s kyslou kapustou bez halušiek

zuzananoskova - fotkazuzananoskova, 7. decembra 2015

Toto jedlo je MEGA, naozaj. Teda priznávam, že človek musí mať rád kyslú kapustu a jačmeň tiež. A potom už naozaj nie je čo Zobraziť celý popisToto jedlo je MEGA, naozaj. Teda priznávam, že človek musí mať rád kyslú kapustu a jačmeň tiež. A potom už naozaj nie je čo riešiť :-)

3-5
porcie
20 minút
príprava
360-720 minút
tepelná úprava

Suroviny

 (alebo udené tempeh)
 nerafinovaná




Postup

  1. 1

    Ako prvé sa budeme venovať jačmeňu. Jačmeň je pre nás najdokonalejšia obilnina. Podporuje v nás húževnatosť, dodáva veľa dlhých cukrov, dlho nás zasýti. Môžeme ho variť bez problémov aj 12 hodín, pomaličky. Čím dlhšie sa varí, tým dlhšie bude, po konzumácii, zahrievať náš organizmus. A poradím Vám fintu ako ho uvariť, mne ju poradila kamarátka. Jačmeň, asi 300g, prepláchnite a nechajte v sitku odkvapkať. Do väčšieho hrnca dajte prevarenú horúcu vodu 3-4 l a plameň stíšte na minimum. Jačmeň opatrne nasypte do hrnca a NEMIEŠAJTE!!! Zrnká samé popadajú a uložia sa ako im to vyhovuje :-) Ja ho dávam variť o 22 hod. a ráno o 6 hod. ho scedím. Je to odskúšané niekoľkokrát a neprihorí. Môžete tak variť aj ostatné obilniny, ryžu natural, pšeno, atď.

  2. 2

    Cibuľu nakrájajte nadrobno, tofu nastrúhajte, prípadne tempeh nakrájajte na menšie pásiky.

  3. 3

    Na rozpálenom oleji poduste cibuľu, pridajte kapustu. Po prehriatí prisypte jačmeň uvarený a spolu premiešajte.

  4. 4

    Časť z cibule opražte zvlášť aj s tofu alebo tempeh a posypte "jačmeňky" na tanieri. Verím, že si pochutíte tak ako aj my :-)

  5. 5

    Dobrú chuť :-)

    Strapačky s kyslou kapustou bez halušiek - obrázok 5

Diskusia k receptu

denyany
Ja by som aj ochutnala, ale doma by nadšení neboli, pravdepodobne. A odrádza ma to dlhé varenie. Ale zas je to zdravé ...
denyany
Teraz mi napadlo, či by som miesto jačmeňa nemohla použiť jačmenné krúpy? Ja viem, to by už bolo o inom, ale...
zuzananoskova
@denyany : určite môžeš použiť aj jačmenné krúpy najväčšie :-) Varenie nie je zdĺhavé, veď spíš a potom je to raz dva ;-)
zuzananoskova
@denyany : určite môžeš použiť aj jačmenné krúpy najväčšie :-) Varenie nie je zdĺhavé, veď spíš a potom je to raz dva ;-)
slavka2012
Vyzera to dobre. Uz som jedla vege kolozvarsku kapustu s jacmenom a tofu a velmi mi chutila. Vdaka za inspiraciu.
farbuska
celkom sa mi to pozdáva a asi skúsim, ale len s jačmeňom, bez tofu alebo tempehu. vďaka.
takina48
ja to vyskúšam s jačmennými krúpami.. koložvársku kapustu tiež robím s jačmennými krúpami namiesto ryže.. je to super..aj lečo som minule robila s krúpami, naozaj zahreje i zasýti..
jozka2
Zuzanka,ked citam podrobne tvoj popis neda mi nedat ti 5 bodov i ked je ich tam pridanych menej.Vyborny recept.S podobnym som sa stretla,ked som bola u znamych v New Orleans a divila som sa ako vedia chutne pripravit rozne kase a bolo to prave z jacmena co i ked sme ho mali doma na metraky nikoho nenapadlo pripravit z neho takuto kasu, alebo pouzit ovos,bulgur, atd.Recept je vyborny,len ja ho nemozem pouzit pre seba a ani tofu nie,ale to urobim pre deti.5*
patroveckypitrs
Tak toto sa aj ja mäsožravec mám rád.podobne robím s krúpou a namiesto tofu dávam údený sýr je to fakt dobré. Som rád, že si sa podelila s nami o tento recept. Inak 5*.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia