Strapačky s domácou kyslou kapustou a škvarkovými mrvencami fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 14. novembra 2012

Na tieto strapačky s kapustou a mrvencami zo škvariek čakám vždy .Nie vždy mi zostanú mrvence zo škvariek..keď vyprážam slaninu na masť,zvyknem pred dokončením Zobraziť celý popisNa tieto strapačky s kapustou a mrvencami zo škvariek čakám vždy .Nie vždy mi zostanú mrvence zo škvariek..keď vyprážam slaninu na masť,zvyknem pred dokončením pridať aj sadlo a z toho sa urobia mrvence..keď je ich viac,robím aj škvarkovú pomazánku..toto je naše obľúbené jedlo a najradšej ich mám s kyslým mliekom...

40 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

cesto na halušky:
16 ks
1/2 čl
1/2 kg
1 ks
1 PL
štipka
1 čl
1/2 PL




Postup

  1. 1

    Najprv som si vybrala kyslú kapustu zo suda..zvyknem polovicu pokrájať na menšie kusy a polovicu nechám celú..

    Strapačky s domácou kyslou kapustou a škvarkovými mrvencami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    dala som do rajnice 1 lyžicu masti..

    Strapačky s domácou kyslou kapustou a škvarkovými mrvencami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pridala som lyžicu kryštálového cukru skaramelizovať..

    Strapačky s domácou kyslou kapustou a škvarkovými mrvencami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pridala pokrájanú cibuľu..

    Strapačky s domácou kyslou kapustou a škvarkovými mrvencami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    na upraženú cibuľu som dala kapustu, premiešala a nechala 15 min. zakrytú podusiť...občas som premiešala..

  6. 6

    očistila som si zemiaky do cesta..na mixéri som ich postrúhala...dala som si na sporák hrniec s vodou, aby zovrela, kým urobím cesto..

    Strapačky s domácou kyslou kapustou a škvarkovými mrvencami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    urobila som cesto...pridala som malú lyžičku soli, polohrubú a hladkú múku, pol na pol, nevážiala som ju preto, lebo to nie smerodatné, každý zemiak a aj múka je iná, takže toľko som pridala, aby vzniklo polotuhé cesto..

    Strapačky s domácou kyslou kapustou a škvarkovými mrvencami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Keď zovrela voda, na tanierovom haluškori za pomoci strieky soím sádzala halušky do osolenej vriacej vody..

    Strapačky s domácou kyslou kapustou a škvarkovými mrvencami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    dusenú kapustu som uložila do pripravej rajnice, do ktorej budem vyberať uvarené halučky..

    Strapačky s domácou kyslou kapustou a škvarkovými mrvencami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    keď halušky vyplávali na vrch, vybrala som ich do pripravenej rajnice na kapustu..

    Strapačky s domácou kyslou kapustou a škvarkovými mrvencami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    pripravila si bravčovú masť do malej rajničky a nechala ju roztopiť, keď bola horúca pridala som do nej škvarkové mrvence...lina som všetko pomiešala a vypla plyn pod rajničkou, aby sa mrvence prehriali..

    Strapačky s domácou kyslou kapustou a škvarkovými mrvencami (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    takto vyzerajú mrvence...

    Strapačky s domácou kyslou kapustou a škvarkovými mrvencami (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    hotové halušky som poliala masťou s mrvencami a všetko dobre premiešala..

    Strapačky s domácou kyslou kapustou a škvarkovými mrvencami (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    nabrala na taniere a prejem vám dobrú chuť... no nevyzerajú chutne?

    Strapačky s domácou kyslou kapustou a škvarkovými mrvencami (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

medulienka122
je to výborné, aj keby som sa ja osobne neodvážila zapíjať kyslú kapustu kyslím mliekom:-))))))) no naozaj vyzerajú chutne!
1x svedka
stacy77777
och,Izka moja, stará dobrá klasika,dobrota od našich prababičiek, je super,že takéto recepty nestarnú
izabella929
@medulienka122 ,ja to môžem zapíjať mliekom a veľmi mi chutí..) aj mne sa stáva,že sa zameriam na obsah a urobím hrúbku..)dík za komentár.-)
izabella929
@stacy77777 , toto je tiež spomienka na staré dobré časy, keď nám túto skvelú vec varila mamička.. sme sa nabaštili.-)dík za milý komentár.-)
helca103
Fajnotka veru a domáce škvarky k tomu tak to neodmietne asi nik. Tiež ich milujem a keď robím bryndzové halušky tak robím aj takéto s kyslou kapustou, na tanier si naložím pol s kapustou a pol s bryndzou.
afataga
pomoooc :-) neskutocne chute robis, toto je jedno z mojich najoblubenejsich jedal, moc casto ho nerobim, lebo to neviem prestat jest a nechcem byt ako sud :-) akurat ja nedavam cukor, mam rada ked je kapusta kysla ako cert :-)
izabella929
@afataga , teším sa, že sa ti moja fajnotka páči.-) kapustu mám moc kyslú, takže cukor to trošku tlmí, ale chuť je skvelá...pozn. pridala som pri recepte: jablkové kolieska v lístkovom ceste..cyklámen, ktorý som slúbila ...pozri, aký je teraz krásny...dnes som ho fotila...
malusa
mam dotaz,kde si kupila ten tanierovy haluskovac,velmi prakticka vec.
izabella929
@malusa. videla som ho na 4Home, potešila som sa,lebo nemusím v ruke držať haluškárku..položím si to na hrniec, prejedem 3-4 x stierkou a halušky sú v hrnci...je k tomu aj stierka z umelej hmoty..objednala som si to cez internet...parádna vec...vrelo doporučujem.-)
tatranocka
@malusa v kuchynských potrebách majú takýto z plastu,položí sa na hrniec a ruky sú voľné.Je to profilované a sedí na rôzne priemery.A stojí 10x menej.Ja keď som videla tú cenu...36 € od Fissler-a, to je sila !
bosorkatt
Izka, znova si nesklamala, tie tvoje recepty sú úžasné, len ako potom budeme vyzerať keď to všetko popapkáme, super rcp, určite uvarím
frezia68
Veru,obľúbená fajnotka.Akurát tie mrvence mi budú chýbať :-) Nezvýšilo?
izabella929
@kimlo , po takejto dávke by sme mohli hádam aj do lesa drevo rúbať.-)))) že? teším sa, že sa ti páčia moje strapačky.-) a ďakujem prekne za komentár.-)
duschko
Strapacky ale aj halusky su u nas velmi oblubene. S oskvarkami som este nerobil. Tie u nas idu do skarkovych pagacikov a hlavne natierky. Vzdy si sprazim udenu domacu slaninu. Ta udenina doda trosku viac vone. Je pravda ze su potom mastnejsie, ale ked vsetko chutne vraj je zdraviu skodlive. Co by potom robili lekari? V tomto jedle je to velmi vyvazene. Kysla kapusta velmi zdrava a slanima dava energiu. Tak myslim, ze to ide spolu a preto je to take oblubene jedlo na Slovensku. Dobre spracovany postup a aj foto je vvydarene.
izabella929
@duschko..ano , ano, ale to si ešte necítil vôňu, keď sa prihrejú v horúcej masti škvarkové mrvinky...myslím, že by si volil toto, jednak nie je to tak mastné a chuť, no čo ti budem, vyskúšaj...)veľmi pekne ti ďakujem za milý komentár-)
izabella929
@frezia68 , no fajné boli veru..) zostali mi mrvinky, no ve´d ešte ich chcem vychutnať na bryndzových a tvarových haluškách...parádne budú.-)ďakujem pekne za komentár.-)
turistka
Izabella929, tak halušky s kapustou si urobím, ako prvé po diéte a hneď zhreším touto dobrotou. Na halušky v akejkoľvek podobe nemám dno.
ebaka
toto jedlo som sa naučila jedávať u manželovej mamy a dodnes ho milujem,kapustičku nabíjať do súdka mňa tiež ona naučila,keď som s manželom asistovala....staré dobré časy...už tu nie je,ale strapačky s kapustou mi ju pripomenuli...hneď zapálim za ňu sviečku,pekný deň
ivanko46
Mohol by mi prosím vás niekto konečne vysvetliť rozdiel medzi: haluškami,strapačkami,nokerľami ... ,nemyslím čo sa týka oblastných názvov,ale technologie výroby.Ja si totižto myslím,že halušky s kapustou ako sú uvádzané v tomto recepte z cesta zo zemiakmi sú HALUŠKY a nie strapačky s kapustou.Napríklad Kurací paprikáš sa prevažne podáva s nokerľami, možno v inom kraji sa nazývajú inak ktoré sú z cesta, bez zemiakov. Myslím si ,že strapačky sú tiež bez pridania zemiakov. Preto mi nejde do hlavy že pod nadpisom Strapačky s kyslou kapustou..., sú vlastne Halušky s kyslou kapustou.Prosím Vás vyvedie ma niekto z omylu a vrát ik správnemu názvu.
izabella929
@turistka , tiež mám rada halušky vo všetkých vydaniach, len nie často...)veselé zhrešovanie.-))a ďakujem pekne za komentár.-)
izabella929
@ebaka , aké krásne spomienky, treba zapáliť sviečku..veru...aha, takže nie som sama, čo toto jedlo milujem.-) a ďakujem pekne za komentár.-)
jody
Neviem, či to niekedy niekto vysvetľoval, ale podľa mňa strapačky sú výhradne halušky zo surových strúhaných zemiakov. Strapačky sú teda druh halušiek. :-)
"strapačka -y obyč. mn. strapačky -čiek ž. halušky zo zemiakového cesta: bryndzové s-y"
izabella929
@ivanko46 , nie som prosím odborníčka, ale u nás, kde ja žijem poznajú len 2 druhy halušiek: halušky, ktoré sa vždy robia zo zemiakového cesta a nokedle, ktoré sa robia iba z múky, vajca a troška vody..prvý recept, ktorý som tu uviedla minulý rok, boli halušky s kapustou,,,skoro všetky komentáre hovorili o strapačkách, čo sa tento termín v mojom kraji nepoužíva...a tak teraz, kěď som ich opätovne pridala a v inom kabáte, som dala názov strapačky..Neviem, či som ti to dostatočne vysvetlila, ale nech sa volajú akokoľvek, je to výborné papaníčko...) ďakujem ti pekne za komentár.-)
izabella929
@jody , nemám dôvod nesúhlasiť s tvojim názorom..halušky, strapačky, nokedle, všetky mám rada a nech sa už volajú hocijako.-)prajem krásny deň a ďakujem za tvoj odborný výklad.-)
boxik
Môže niekto mne nevzdelancovi vysvetliť rozdiel medzi strapačkami a haluškami. Nedávno som túto debatu , priznám pri poháriku, viedol s profesionálnym kuchárom a k jednoznačnému výsledku sme nedospeli.Keďže máme dnes doma, neviem či to píšem správne, halušky s kapustou aj zo škvarkami veľmi ma zaujíma čo vlastne jem. Ešte to vyskúšam s tými škvarkovými mrvencami, môže to byť fajn.
izabella929
@boxik , to čo práve papkáš je určite fantastricky dobré a vôbec nech ťa to netrápi, ako sa to volá.-))) s tými mrvencami to skús, budeš mať ,,nebíčko v papuľke,,)pozdravujem a prejem dobrú chuť.-) dík za koimentár...)
turistka
@boxik , u nás halušky= strapačky a sú robené so zemiakmi
noky, nočky,nokedle,nokerle = robené z múky, vajíčka vody, niekto dáva i na riedenie cesta smotanu.
Na jednej dolnoliptovskej dedine volajú rezance = halušky, čo je tiež pre mňa zaujímavé, keď sa ma opýtali koľko Ti dať halušiek a kládli rezance do taniera k slepačej polievke. Predpokladám, názvy sa menia podľa krajov
izabella929
@dogagador ,si ma rozosmiala,,,to vážne, teda ja som expert, keď tá vôňa až tak dlho vydržala.-) no vaňali krásne a chutili, no čo povedať..parádne.-) veľmi pekne ďakujem za milý koment a pozdravujem za veľkú mláku.-)
romanenka
uz som robila tvoje pagace a boli skvele, cez tyzden urcite vyskusam strapacky, uz sa tesim...mas skvele recepty... :-)
romanenka
uz su spapkane su fakt skveleee :-) pozerala som tvoje dalsie recepty a uz viem co budem varit cez vikend... :-)))
margaretka28
Jéj, toto ja môžem aj o polnoci, len ja nedávam cukor, mám rada kyslú kapustu, takú čo až vykrúca.:-))
miloss2
Dnes som ich robil na obed,výborný recept,aj manželke chutili.Už len odfukujem,ani hýbať sa mi nechce.
izabella929
@miloss2 , to ti aj verím haha.-) je to sýte jedlo vhodné aj pre drevorubača.-))môžeš ísť odhadzovať sneh nie len sebe , ale aj susedovi.-))))))))daj si jabĺčko, dobre ti to pretroví a môžeš pokračovať.-)) prosím, neuraz sa.-)
modrykamen
Až po roku som si všimol tento recept. Podľa mňa :- zemiaky na halušky sa "rajbú" (na drsnej strane strúhadla), na strapačky sa strúhajú na strúhadle s malými slzičkami na tenulinké rezančeky (po uvarení sú akési strapaté). Nokerle sú halušky bez zemiakov, ale miesené s vajcom (obyčajne k perkeltom, či paprikášom).
rea1
sú dva druhy jedál, ktoré keď varím, už potom nejem. Halušky akéhokoľvek druhu a zemiakový šalát s majonézou. totiž pri "kontrole kvality" - veď to treba kontrolovať, či sú stále rovnako dobré - sa, dámy a páni prepáčia, nažeriem až po uši. následný obed či večeru by som už nezvládla. pri ničom inom sa mi to nestáva ale halušky, či sú to už strapačky či nokerle a majonézový šalát je moja diétová smrť.
a u nás sa varia: bryndzové halušky, kapustové strapačky a bez zemiakov sú to nokerle, zvané aj biele halušky. a dnes nemám v robote obed, :-((, takže aspoň olížem monitor. možno to pomôže. :-)))
izabella929
@modrykamen...presne také isté, ako sú na fotke, mám teraz na obed..úplne super a zostali mi zase zo škvariek drobence, tak sú vynikajúce...škoda, že nemám k nim kyslé mlieko..Ďakujem pekne za komentár.-)
izabella929
@real1..toto sa mi stáva iba pri šaláte..halušky nekvárim..))ale halušky mám veľmi rada na všetky spôsoby..)vidím,že mám dvojča.-)) ďakujem pekne za komentár.-)
vikus155
dnes som robila 1.x halušky s kyslou kapustou a myslím, že sa podarili super. Ďakujem za skvelú inšpiráciu.
kukulienka71
@izabella929 ,strapačky s kyslou kapustou mám veľmi rada!mala by som ich čo najskôr uvariť.Ja robievam s opraženou slaninkou,ako aj bryndzové halušky.Vôňu praženého sadla akosi neznášam:-)Ďakujem za pripomenutie tohoto výborného jedla.
eviana
@izabella929 , ver či never, ale v lete na dovolenke na Liptove som prvýkrát ochutnala halušky s kyslou kapustou a prišla som na to, že mi chutia viac ako s bryndzou. A tieto Tvoje vyzerajú veľmi fajne a tie oškvarkové mrvence k tomu, no lakocinka veľká. Ukladám a vyskúšam podľa Teba, ďakujem za recept :)
mijaita
Po navratu ze Slovenska jsem musela uvarit i strapacky, i halusky bryndzove. Slovenské strapacky byvaji na me moc kysele, ale v salaši na Spiši vari dokonale, uzasne, vyborne a ja miluju kysele zeli. Tak tam jsem se nacpala :-) Bryndzove, bohuzel, jsou z 99% s redenou bryndzou a to se u nas nedela. Do halusek, vytazenych z vody se rovnou rozmicha bryndza a pak oskvarena slanina. Tak jsem si dneska zavarila :-) Jak famozni jsou halusky, jakekoliv!






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia