Štôlske zapraženo fotorecept

mojack - fotkamojack, 5. apríla 2013
Štôlske zapraženo (fotorecept)
Foto: mojack

Písal sa rok 1935. V malej dedinke Štôla pod Vysokými Tatrami sa stretávali po večeroch ženičky na Kurzy varenia. A varili aj Zobraziť celý popisPísal sa rok 1935. V malej dedinke Štôla pod Vysokými Tatrami sa stretávali po večeroch ženičky na Kurzy varenia. A varili aj túto polievku ...varím ju aj ja hoci je rok 2013.

20 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 - 5 ks
 na zápražku
Na rezance:




Postup

  1. 1

    Zemiaky nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody.

    Štôlske zapraženo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z hrubej múky, vajíčka a soli urobíme cesto, ktoré rozvaľkáme na tenko, a nakrájeme na hrubé rezance. Keď sú zemiaky skoro uvarené, pridáme rezance a ešte trošku povaríme.

    Štôlske zapraženo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Slaninu nakrájame a

    Štôlske zapraženo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    opražíme,

    Štôlske zapraženo (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pridáme hladkú múku

    Štôlske zapraženo (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    popražíme do tmava,

    Štôlske zapraženo (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    odstavíme zo sporáka a zalejeme studenou vodou.

    Štôlske zapraženo (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Rozmiešame a vlejeme do polievky , necháme prevariť ak je potrebné tak dosolíme a

    Štôlske zapraženo (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    podávame z kyslou smotanou alebo kyslým mliekom ( kyškou).

    Štôlske zapraženo (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Dôkazom je aj tento zošit : Kurz varenia vo Štôle z roku 1935.

    Štôlske zapraženo (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Je od mojej starej mamy, občas prelistujem a som prekvapená ako jednoducho sa varilo z toho čo doma bolo. Neutekali do obchodu ....nebol a isť pešo kilometre...

    Štôlske zapraženo (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    už aj vtedy sa vedelo pekne písať :)))

    Štôlske zapraženo (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

jody
Paradne, velmi sa mi to paci.
mirop
super recept, je skvele ze sa na regionalnu kuchynu nezabuda a ze sa taketo recepty dostavaju na svetlo... vyskusam.... urcite je to lepsie ako koktejly z vegety a kecupu co su tu casto vidiet
karolka
"Takôto zapraženô" sa varievalo aj u nás doma, písal sa rok 1960-1970, ale kyslá smotana sa nepridávala. Občas sa pridala zelenina (mrkva, petržlen, kaleráb). Je to výborná sýta polievka.
honestka
pamatam sa, ze aj u nasej starkej som to kostovala.
a ako to vtedy chutilo tiez len takto bez zeleninky iba ona posypala cervenou paprikou a rascou. Veru poklady vyludili takmer z nicoho a preto mam rada tieto starodavne recepty. dobre je ich oprasovat. dakujem za pripomienku.
mariamka
je že aké "Škótske" a to je Štôlske :) jednoduchá ale zaujímavá polievka, nepoznám a vyskúšam, som zvedavá na tú chuť, aspoň si po rokoch zopáknem domáce rezance :)
hubata
Hlavne oceňujem že polievka je z domácich surovín a preto zdravá pre všetky vekové kategórie. Jednoduchá, chutná, rýchlo hotová. No troška tie slíže zaberú čas, ale dá sa z nich urobiť aj hlavný chod: s makom, tvarohom, s orechami. Potom by som ich ale nedala do polievky ako závarku.

Slovenská klasika, ktorá každému chutí a dá sa s malými obmenami variť často, takže sa nikdy nezunuje.
mesiar50
Naši predkovia boli umní a vynaliezavý ludia.
Som rád,že si zverejnila tento rcp.Polievka vyzerá viac ako lahodne.Skopírujem do kk.Pekne ďakujem
ancicka
No mielen pred rokmi,ale určite aj teraz veľa gazdiniek takúto zapraženú polievočku varí.Ja jú varím taktiež a to vtedy,ked robím niečo s cesta a z vary použijem vodu do z polievky.Co ja viem,pamätám si z rospravania babky,že takéto a podobné ,rýchlé polievky sa varili na ráno,lebo boli syté.
garanco
Naozaj rýchla a dobrá polievka! Zaujal ma ten zošit - úplný poklad! - len si ho opatruj aj pre deti a vnúčatá :-))
radost
môj nebohý svokor mal na raňajky najradšej takéto zapražené polievky "zovčera"...doma i u babky boli často na stole-aj so zeleninou-aká bola...niekedy dali rezance=slíže...niekedy hrstku krupov...veru tak..skromne..jednoducho...žili viac v pokore..vážili si-čo mali...nezahadzovali...padnutý chlebík oprášili...pobozkali...požehnali...
krásne "spomienkovo"...
mijaita
A ja jsem si ji musela vymyslet sama :-) Tmavsi zaprazku, siroke nudle. Misto brambor ale davam kvetak. Vic mi chutna s rezancema nez brambory. Pravda, uz to neni polevka stolska, ale je vic nez vyborna!
mojack
Dakujem, kedysi davno sa naozaj varilo iba z toho čo bolo doma. Starý otec mal rad tuto polievku. Je syta a skoro uvarena- ved casu bolo naozaj malo, ziadny TV ,PC ale praca na poli - aby bolo z čoho varit.
mariamka
@radost ja mam odjakziva zafixovane ked chlebik padne: zodvihnut - pofukat - pobozkat, a robia to tak aj moje deti, bez nejakeho prikazu , // CHLIEB JE DAR // a ked ideme nakrojit novy pecen - prezehnat, az potom nakrojit:) prepac @mojack tu kazim temu, ja len ze si ctim tradicie a vazim kazdeho kto ich dodrziava, tvoju polievocku uz mam ulozenu :)
mojack
mariamka- suhlasím s tebou...moje deti ani nenapadne aby chlebik skončil v koši.
ancicka,- na Spiši odkiaľ pochádza moja mama varili niečo podobné. Volali to PAPCUN- ale namiesto širokých rezancov dávali do polievky - rajbaničku.
huck
@ ,ojack vdaka, že si nám umožnila nazrieť do tvojho rodinného skvostu -zbierky starých receptov . Polievka je super! Bola by som ti mimoriadne vdačná, ked by si sem tam aj v budúcnost, i načrela do tejto starej písanky a podelila sa s nami s nejakým tým starým pomaly zabudnutým jedlom starej mamy ..
janealli
@mojack ,páči sa mi táto polievka, pripomenula si mi moje detstvo. U nás sa varievalo podobným spôsobom, ale namiesto rezancov sa do vriacej polievky hádzali haluštičky z takého polotekutého cesta s vajíčkom a volalo sa to "liatô", veľmi mi to ako dieťaťu chutilo. Žiaľ, odkedy mi zomrela stará mama, už som to nejedla. Smotana tam už ale nešla.
danda3
Takéto jednoduché polievky sú najlepšie, výborný recept, ďakujem.♥
manya
bez smotany a stenšími rezancami varievala moja starká,teraz varím aj ja, rozdiel je len v tom, že starká vedela perfektne krájať rezance ručne a ja ich vaľkám a krájam na strojčeku.
elysa
aj mňa zaujala, stojí za skúšku...KK
sovka62
Zapražená polievka! Tá bola na stole vždy, keď sa varili ošúpané zemiaky, alebo nejaké rezance, halušky a podobne. Lebo tá voda, v ktorej sa varili, sa nevylievala. A táto je ešte vylepšená slaninkou.
Ďakujem, mám rada jednoduché jedlá z mála surovín, aj toto mi bude chutiť.
Ak v písanke ešte nájdeš podobné skvosty, pridaj ich, prosím ťa, iste sa nám zavďačíš.
denisa1986
waw..uzasne!Strasne sa mi paci ta vasa knizka z receptami z 1935!Je to historicka pamiatka!Mam k takym veciam velku uctu!
ariela6
pekny recept vždy sa mi pačia tieto stare recepty jednoduche a chutne
mojack
Ako sa hovorí...iný kraj iný mrav. V susednej dedinke sa tato polievka varila aj s červenou mlet. paprikou.
Dakujem všetkým za príspevky.
joel
nech si myslo kto čo chce, ale ja aj teraz si na raňajky radšej dam akukoľvek polievku než ovocný čaj
mojack
veru ano, a hlavne jednoduchosť.Ja osobne ak mam variť polievku tak mam väčši problém ako napiecť kysnutý koláč.:-)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia