Domáce cestoviny
Domáce cestoviny

Štikance fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 9. februára 2019
Štikance (fotorecept)
Foto: ancicka

Jednoduché halušky vhodné ako závarka do polievky. Vhodná do husteších polievok.

10 minút
príprava

Suroviny

1 ks
štipka
troška
podľa potreby




Postup

  1. 1

    V miske si zmiešame uvedené suroviny tak, že k vajcu pridáme trocha vody a soľ a vidličkou rozšľaháme. Postupne pridávame múku, aby cesto bolo polomäkké.

    Štikance (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto vyložíme na dosku a prehnetieme, aby bolo hladké.

    Štikance (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom cesto vyvaľkáme asi na 1 cm a lyžičkou štikáme malé kúsky cesta.

    Štikance (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravené na zavarenie do polievky.

    Štikance (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

terinka55
Super. Tiež robím, ale struhám na veľkých očkách a aj suším. Mám to od nebohej svokry, volali to “strúhanka”. Osmažené a dusené aj ako príloha.
45678
@ancicka , u nás sciskance,zemiakové cesto,posciskane,zapečené v rúre.Urcite nabudúce urobím podľa Teba štikance:-))
evanaaa
@Terinka55 , ale toto je iné ako strúhanka, (drobenka) tá sa dá robiť aj do zásoby, riadne vysušená, aspoň si myslím, tieto cestovinky budú niečo iné.....
@Ancicka , tak toto si aj ja uložím do KK.....páčia sa mi tvoje štikance, a ten názov :-)
garanco
Anička, páči sa mi postup na štikance, výborné ako závarka do polievky. Takýto recept ani nemusím ukladať do kk, uložený je už v hlave.
@oline čka, tiež pochádzam zo Spiša, papcun vždy volali mrveničku, ktorú buď strúhali, alebo "ušuľkali" guľôčky medzi prstami a cesto bolo iba z vajíčka a múky bez vody. Toto Aničkine mi pripadá také rezancové:-)) , ale všetko je v polievke chutné...
1x drajan
sovka62
@Ancicka , ukladám a ukladám do KK a tíško dúfam, že tá babičkina písanka má veľa stránok, lebo toto sú recepty pre mňa. Nakoniec, všetky tvoje recepty, ktoré som vyskúšala boli výborné,tak len pridávaj, budem vďačne skúšať.
hubata
@45678 (9.2.2019 17:36)

Ale scískance sú úplne niečo iné - nie je to závarka do polievky, ale samostatné jedlo: zo zemiakového cesta sa vyvaľkajú kolesá vo veľkosti lokše, potrú sa masťou, posypú hrubou krupicou a posolia. Zrolujú sa ako lokša. Takto sa zaplní celý plech, ktorý sme vymastili masťou. Vrch sa potrie mliekom alebo smotanou a pečú sa v rúre. Myslím, že aj na varecha.sk je recept. Je to jedlo z regiónu okolo Modry a Budmeríc. Robia sa napr. na hody, vinobranie aj k vínu, alebo ku kyslej polievke ako napr. fazuľovej, šošovicovej, zemiakovej, kapustovej, zo zelenej fazuľky, hríbovej a pod.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia