Sterilizovaná kápia do šalátov

Autor receptu: danda3

Nálev mám od mojej maminy, ale nezaváram ju celú ani neobáram ako ona, ale nakrájam, zalejem, natlačím do pohárov, sterilizujem. Používam do šalátov spolu s nálevom, ktorý nikdy nevylievam.

30 minút
príprava
60 minút
na 100 °C

Postup

  1. Kápiu očistíme, nakrájame na rezance, natlačíme do pohárov a zalejeme horúcim nálevom, ktorý pripravíme zvarením všetkých surovín. Koreniny dávam od oka, toľko, čo sa zmestí medzi prstami. Poháriky poukladáme na plech vystlaný papierom alebo novinami, zalejeme vodou po okraj plechu. Sterilizujeme na 100°C jednu hodinu. Ak mi ostane nálev, nechám ho vychladnúť, dám do pohára a do chladu, použijem ho do šalátu napr. zemiakového, cestovinového.
  2. Mala som 4 kg kápie, vyšlo mi 18 malých pohárikov a nálev som robila z dva a pol litra vody.
  3. Robila som cestovinový šalát, do ktorého dávam aj kápiu, odfotila som ju, aby ste verili, že nie je rozvarená, práve naopak, chrumkavá.
  4. Od svokry som dostala za vedro paprík, lečo už mám, tak som ju zavarila ako kápiu, snáď bude na chlebíky dobrá.