Sterilizovaná cvikla (fotorecept)
Autor receptu: an3da
Naučila som sa z Varechy sterilizovať, všetko dávam ako aj skorej, iba konzervans nie. Nálev
robím ako ma naučila moja mamka - ocot piatu čiastku, na liter( 2 dl ocot a 8 dl vody)
jednu veľkú lyžicu soli a dve-tri lyžice cukru. Tak robím aj na uhorky.
15 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- Cviklu som varila v sobotu. Nechala som cez noc aby sa vychladila. Potom som ju obielila a pokrájala na takomto krájači.
- Preto že som prvú a druhú dávku krájala na vlnité kolieska, tentoraz som chcela ináč. Ked som pokrájala, videla som kolko toho mám a prichystala som si ocot a vodu aby bolo spolu 3 litry a ocot aby bol jedna pätina z toho. Druhá dávka mi bola väčšia a vtedy som musela mať 5 litár. Pridala som 3 polievkové lyžice soli a 9 polievkových lyžíc cukra. Pomiešala dobre a vyliala do tej nádoby kde som mala cviklu.
- Potom som plnila poháre. Dostala som od susedy také pekné, vysoké, 3,3 dl. Mali tam špargle.
- Mala som aj iné. Sterilizovala som v hrnci 15 minút. Tu sú všetky.