Sterilizovaná cvikla (fotorecept)

Autor receptu: an3da

Naučila som sa z Varechy sterilizovať, všetko dávam ako aj skorej, iba konzervans nie. Nálev robím ako ma naučila moja mamka - ocot piatu čiastku, na liter( 2 dl ocot a 8 dl vody) jednu veľkú lyžicu soli a dve-tri lyžice cukru. Tak robím aj na uhorky.

15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Cviklu som varila v sobotu. Nechala som cez noc aby sa vychladila. Potom som ju obielila a pokrájala na takomto krájači.
  2. Preto že som prvú a druhú dávku krájala na vlnité kolieska, tentoraz som chcela ináč. Ked som pokrájala, videla som kolko toho mám a prichystala som si ocot a vodu aby bolo spolu 3 litry a ocot aby bol jedna pätina z toho. Druhá dávka mi bola väčšia a vtedy som musela mať 5 litár. Pridala som 3 polievkové lyžice soli a 9 polievkových lyžíc cukra. Pomiešala dobre a vyliala do tej nádoby kde som mala cviklu.
  3. Potom som plnila poháre. Dostala som od susedy také pekné, vysoké, 3,3 dl. Mali tam špargle.
  4. Mala som aj iné. Sterilizovala som v hrnci 15 minút. Tu sú všetky.