Štedrovečerný trojboj u Blaškovcov v Iowe (fotorecept)

Autor receptu: sracz

… už je síce po tohoročných Vianociach, ale možno sa niekomu zíde ako pomôcka aj na budúce! Táto Štedrovečerná zostava sa u nás opakuje už siedme desaťročie. Zahajujeme poďakovaním, spomienkou ma „odídených“, kalíškom domácej, oplátkou s medom a plátkom cesnaku, nasleduje kapustnica, po nej už iba po „troške“ zemiakového šalátu s rybou a napokon „vihodňarske bobaľky“. Dojedáme až v priebehu ďalších dňov, ako sa u nás hovorí „na zobky“. Pred rokmi som toho zvládol oveľa viac, ale dnes už akosi …!

6 - 8
porcií
25 - 30 minút
príprava
100 - 120 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. prípravu našej Štedrovečernej zostavy zahajuje podľa tradície Blaškovcov po meči, zásadne a vždy ehmm „hlava“ rodiny. U nás som to teda ja. Po raňajšej káve som postavil variť zemiaky na majonézový šalát (6 väčších červených a jeden veľký biely), pomlel ¼ kg maku. Do väčšieho „vajndlingu“ som nasypal opekance_bobaľky, prstami som pridal štipku soli a zasypal ich pomletým makom. Chuť výsledného diela je závislá na perfektnej zálievke. Skaramelizoval som 7 PL kryštálového cukru, keď sa roztiekol a získal Vianočnú vôňu, nadstavil som ho 8 PL masla, potom veľmi opatrne zalial dobrým litrom vriacej vody, odstavil a primiešal 3 PL tmavého medu (ešte mám zvyšok z Tatranských Matliarov). Premiešal, zakryl čistou utierkou a odstavil. Vrátim sa ku nim o hodinku.
  2. zemiaky v šupke (odskúšal som varenie s nadrezaním v ich polovičke, tak do 2÷3 mm) sa medzitým uvarili,
  3. olúpal som ich a pomocou drôtenej mriežky pokrájal do ďalšieho „vajndlingu“ na kocky až „štangličky“; 6 červené zemiaky sa nerozvaria a biely zemiak naopak, po zmiešaní vytvára v šaláte funkciu pojiva; pridal som veľkú a malú konzervu zliateho sterilizovaného hrášku s mrkvou, kocky 4 uhoriek a 4 vajíčok na tvrdo, veľkú červenú cibuľu na drobné kocky (ako do tatarského bifteku), veľké tvrdé červené jablko pokrájané na 2÷3 mm trojuholníčky a pokrájanú mortadellu (so zľavou som kúpil odrezok dovezený priamo z Talianska),
  4. všetky ingrediencie šalátu som zalial zálievkou (500 g majonéza, 150 ml šťava zo sladko- kyslých uhoriek, 2 PL horčice, po KL soli a čMČK), zamiešal, zakryl a uložil do chladnej komory; z času na čas ho premiešam, ochutnám a do večere bude „akurvát“
  5. hodinu „ušla“ čo by dupol; bobaľky sa trošku napili, vychladli; teraz som ich zasypal, hrozienkami, postrúhanou citrónovou, mandarínkovou a pomarančovou kôrou. Prilial rumom, a 3 PL panenského olivového oleja, premiešal, zakryl, odstavil a o hodinu opäť dovidenia
  6. Štedrovečerná kapustnica – tak toto je môj super „tromf“ a rokmi som ho vyšperkoval, teda aspoň podľa mňa a reakcií posudzovateľov tohoto vrcholu mojeho „umenia“! Vo veľkom hrnci som rozohrial po 2 PL oleja a masti, krátko orestoval veľkú postrúhanú cibuľu a pretlačený cesnak. Priložil dobré „kilo“ kyslej kapusty, s pamiatkou na moju predobrú mamku Aňuci zalial ½ litrom šťavy z kyslej kapusty a posypal KL mletého jalovca; zamiešal a
  7. do krátko podusenej vložil na ½ uvarené klobásy (košická domáca, myslavská, gombasecká, púchovská čabajka, uhorská, grazianni a hríbikovskú), údené kolienko bez kože, 4 hrste zmesi sušených húb (zhodou okolností ich bolo, tak ako klobás, z 8 zdrojov = od mojej dcérky, prof. Krúpu, jeho suseda z Kysaku, sestričky Ágiky, kamaráta TibÝka, Davalčiat z TV, srbské sušené kuriatka a talianske porcini), zalial vlažnou vodou (vodu z predvarených klobás mám v zálohe pre prípad, že by kapustnica bola málo „výrazná“ a nechal variť
  8. nezabudol som pomiešať bobaľky; takto vyzerajú po asi 5÷6 premiešaní
  9. teraz som už zalial kapustnicu na finálny objem, priložil 4÷5 bobkových lístskov a nožom poprepichovanú feferónku; ohrev nastavil na „režim buľkokotanie“ a mám na chvíľku-dve pokoj,
  10. než sa kapusta a hlavne kolienko dovaria (uvarené klobásy som už pred hodinou vybral z polievky); stačí už len popražiť na drobno pokrájanú cibuľu (na PL rastlinného oleja a PL škvarenej masti) a cez sitko jej výpek zamiešať do kapustnice
  11. 30´ pred 18_ou ešte opiecť filety osoleného a oeMČeKovaného halibuta na masle a oleji a môžeme sadať k Štedrovečernému stolu
  12. po príhovore, prípitku, oplátkach s medom a cesnakom, dobre padol tanier horúcej kapustnica, do ktorej som poukladal pokrájané kúsky z každého druhu klobás,
  13. po šaláte s halibutom
  14. ešte desert v podaní už vláčnych voňavých a lahodných bobaliek s makom
  15. náš Pán Božko nás asi má naozaj rád lebo v priebehu prípravy Vianočnej Štedrej Večere nám nadelil aj snehovú perinku; záber je dôkaz odfotený z našeho balkóna asi o 11,00. … možno Vás týmto mojim rozsiahlejším „trojrecp“ budem inšpirovať na Vianoce 2016. Dovtedy: V Novom roku všetko naj, všetko, po čom túžiš, maj, šťastie, úspech, lásku aj smiech, niekedy aj kľud, no a hlavne po celý rok v dobrom zdraví buď!