Štedrák fotorecept

tatrankaTatranka, 70 ročná žena, Kežmarok, 3. decembra 2010 10:19
Ďalšie jej recepty »

Štedrák (fotorecept)Foto: tatranka

Recept je z minulého roku.Pečiem ho každé Vianoce.Je z kysnutého cesta a preto ho chystám tesne pred Vianocami. Tento bohatý a chutný koláč plnený všetkými dobrotami, si doprajeme naozaj len na vianočné sviatky.Nie že by na dobroty nebolo.No u nás je to vianočný koláč.Vtedy na sviatočnom stole nesmie chýbať.Je to jeden zo symbolov našich Vianoc.

60 min
príprava
60 min
na 160-150 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
1 ks
medzi prsty
70 g
80 g
20 g
3 dcl
1 ks ,na potretie
Orechová plnka:
120 g mleté
100 g
trochu na rozriedenie
1ks
Maková plnka:
120 g mletý
100 g
pre chuť,trochu
na rozriedenie
lyžičku  strúhaná
Lekvárová plnka:
150 g
na rozriedenie,trochu
40 g
pol lyžičky
2 lyžice
Tvarohová plnka:
150 g
2 lyžice
1 ks
1 lyžica
celé
1 lyžica
1 lyžica  na potretie plechu.

Postup prípravy

  1. 1

    Ingrediencie na spracovanie cesta.Pripravíme kvások.Má to byť dosť husté kysnuté cesto.Spracujeme ho rukou.Má byť pekné,lesklé.Keď vykysne,rozdelíme ho na päť dielov.

    Štedrák (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vykysnuté cesto.

    Štedrák (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Prvé cesto vyváľkame a preložíme na pomastený plech.Natrieme orechovou plnkou. Ingrediencie orechovej plnky zmiešame a varíme asi 2 minúty.Mala by byť konzistencie na rozotretie.Rozotierame letnú plnku. Vyváľkame ďaľší plát a zakryjeme orechovú plnku,cestom.

    Štedrák (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potrieme makovou plnkou.Spracujeme ju tak,ako orechovú plnku.Nasleduje ďaľší plát,na ktorý nanesieme lekvárovú plnku.

    Štedrák (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Plát potretý lekvárovou plnkou.Na posledný plát nanesieme tvarohovú plnku.Cukor vymiešame s žĺtkom,vanilkovým cukrom.Pridáme do tvarohu,premiešame,pridáme citr.kôru,múku a nakoniec sneh z jedného bielka.

    Štedrák (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Posledná,tvarohová plnka.Zakryjeme koláč posledným plátom.

    Štedrák (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Povrch koláča potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme upiecť.Pečieme na 160 stupňov asi hodinu.Teplotu a povrch koláča sledujeme,aby sme ho nepopálili.

    Štedrák (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Hotový a upečený koláč,bez ktorého by sa naše Vianoce nerátali.

    Štedrák (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pochúťka,samých dobrôt.

    Štedrák (fotorecept) - obrázok 9
ohodnoť recept:
Hlasovalo 10 ľudí (3,9 hviezdičiek)
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist