Štedrák (fotorecept)

Štedrák (fotorecept)
Foto: tatranka
tatrankaTatranka, recept pridal: 3. decembra 2010 10:19Ďalšie jeho recepty

Recept je z minulého roku.Pečiem ho každé Vianoce.Je z kysnutého cesta a preto ho chystám tesne pred Vianocami. Tento bohatý a chutný koláč plnený všetkými dobrotami, si doprajeme naozaj len na vianočné sviatky.Nie že by na dobroty nebolo.No u nás je to vianočný koláč.Vtedy na sviatočnom stole nesmie chýbať.Je to jeden zo symbolov našich Vianoc.

Suroviny

60
minút
príprava
60
minút
na 160-150 °C

Postup prípravy receptu

1

Ingrediencie na spracovanie cesta.Pripravíme kvások.Má to byť dosť husté kysnuté cesto.Spracujeme ho rukou.Má byť pekné,lesklé.Keď vykysne,rozdelíme ho na päť dielov.
Štedrák (fotorecept) - obrázok 1

2

Vykysnuté cesto.
Štedrák (fotorecept) - obrázok 2

3

Prvé cesto vyváľkame a preložíme na pomastený plech.Natrieme orechovou plnkou. Ingrediencie orechovej plnky zmiešame a varíme asi 2 minúty.Mala by byť konzistencie na rozotretie.Rozotierame letnú plnku. Vyváľkame ďaľší plát a zakryjeme orechovú plnku,cestom.
Štedrák (fotorecept) - obrázok 3

4

Potrieme makovou plnkou.Spracujeme ju tak,ako orechovú plnku.Nasleduje ďaľší plát,na ktorý nanesieme lekvárovú plnku.
Štedrák (fotorecept) - obrázok 4

5

Plát potretý lekvárovou plnkou.Na posledný plát nanesieme tvarohovú plnku.Cukor vymiešame s žĺtkom,vanilkovým cukrom.Pridáme do tvarohu,premiešame,pridáme citr.kôru,múku a nakoniec sneh z jedného bielka.
Štedrák (fotorecept) - obrázok 5

6

Posledná,tvarohová plnka.Zakryjeme koláč posledným plátom.
Štedrák (fotorecept) - obrázok 6

7

Povrch koláča potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme upiecť.Pečieme na 160 stupňov asi hodinu.Teplotu a povrch koláča sledujeme,aby sme ho nepopálili.
Štedrák (fotorecept) - obrázok 7

8

Hotový a upečený koláč,bez ktorého by sa naše Vianoce nerátali.
Štedrák (fotorecept) - obrázok 8

9

Pochúťka,samých dobrôt.
Štedrák (fotorecept) - obrázok 9



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 7 ľudí (3,6 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • vierocka63, 3. decembra 2010 o 10:54
    Mnam musi byt vyborny.Urcite vyskusam!


  • stefanm, 3. decembra 2010 o 11:09
    ...klasická klasika.Toto treba naučiť robiť vnúčatá aby sa na tradície nezabudlo.U nás sa to nerobí.Len klasický orechovník,makovník a pod.Ale kysnuté koláče na vianoce patria.Ten tvoj sa ti minulého roku pekne vydaril.Dúfam,že sa ti podarí taký fajný a "letos"!!!


  • lubjak, 3. decembra 2010 o 11:13
    Taky krasny stedrak,ja ho robim naozaj ako tradiciu,na maly plech,nie je taky krasny ako tvoj ,ale mam pocit ,ze na vianoce musi byt.Tento rok ho urobim podla tvojho receptu,dakujem


  • strigus, 3. decembra 2010 o 11:19
    presne tak, klasika, tradícia.., ktorá nesmie chýbať, tiež ho robievam


  • cistinka, 3. decembra 2010 o 11:33
    aj my ho robievame...presne takto....pekný recept


  • palokuchki, 3. decembra 2010 o 11:39
    @tatranka , velmi pekny recept. Kolacik musi byt velmi chutny, same dobra veci su v nom.


  • anina43, 3. decembra 2010 o 11:47
    aj v našej rodine ho máme veľmi radi, robila som ho aj bez tvarohovej plnky, aj tak bol výborný a tiež susedka ho piekla vo väčšej tortovej forme a nemal chybu


  • dorisa, 3. decembra 2010 o 12:20
    Krásne sa ti vydaril, tak, vy doma už máte riadne Vianoce.


  • torticka, 3. decembra 2010 o 13:29
    Tatranka, veľmi pekný štedráčik. U nás zase nemôžu chýbať kysnutý orechový a tvarohový koláč. Ja mám rada na štedrý deň na raňajky kakavko a kysnutý koláč.


  • danculka, 3. decembra 2010 o 13:30
    Každý rok sa zberám ho upiecť,u nás sa nepekáva,ale mne sa vždy žiadalo ho pripraviť,uložím si ho do KK,dík.


  • evusik, 3. decembra 2010 o 13:53
    aj ja robím presne tak isto, ale až jedeň deň pred Vinocami, teraz je ešte zavčasu.... pekne sa ti vydaril, ja dávam ešte na vrch mriežku z cesta :-)


  • tatranka, 3. decembra 2010 o 14:55
    @evusik ,tie fotografie sú z minulého roka.Aj ja ho pečiem deň dva pred Štedrým dňom.Veď by mi aj splesnel,ak by som ho teraz piekla.A do mrazničky? Potom by som tam už nič nedala.Začínam piecť tak 5-6 dní pred sviatkami.Nemám rada staré koláče.


  • jerica, 3. decembra 2010 o 15:22
    @tatranka vieš vytiahnuť prekvapko z tajného šuplíka perfektný receptík , ukladám.Neviem či sa dostanem k veľkému vypekaniu. Čakajú ma perné predsviatočné dni .


  • kozima, 3. decembra 2010 o 15:56
    Je uzastny,robievam ho tiez.


  • sovka62, 3. decembra 2010 o 16:59
    Toto je aj naša vianočná klasika. Už som to chcela vzdať, ale jeden zo zaťov sa úplne zhrozil, keď som to spomenula. Robievam skoro celkom rovnako, len poradie plniek je iné, začínam lekvárom a na tvaroh nekladiem plát cesta, ale mriežku. Je to výborný koláč a u nás nahradí makovníky, orechovníky, tvarožníky. Okrem neho z kysnutého pečiem už len vianočku.


  • janger, 3. decembra 2010 o 17:21
    @tatranka , je nadherny!


  • hubarka35, 3. decembra 2010 o 17:22
    aj ja robim ako Sovka62,s tou mriežkou na vrchu..je to vyborny koláč,a netreba už makovnik,orechovnik...je to styri v jednom...


  • emica, 3. decembra 2010 o 17:44
    aj ja ho robim v tortovej forme a poslledny plat je natrety slivk lekvarom a na to mriezka vypada pekne aj tento


  • zitar, 3. decembra 2010 o 20:51
    Nádherný koláč, teraz som asi samu seba presvedčila, že ho na Vianoce upečiem. Ináč pekávam kysnuté záviny .


  • vybusna, 3. decembra 2010 o 21:20
    @tatranka stedrak je bajecny kolac, pekavala ho moja babka a pozera uz z nebicka ako sa ho snazila upiect moja mamka a tej sa nikdy nepodaril, furt mu nieco bolo. a kedze ja moju mamku povazujem za cukrarenskeho a pekarenskeho fachmana a cez to vsetko sa jej nedari a nedari, nikdy som ho neskusala piect....ja sa ho bojim. a preto zavidim kazdemu kto ho dokaze upiect, pretoze je to lahodka prevelika....u mna mas 100 bodov.


  • celka, 3. decembra 2010 o 21:47
    Takový koláč Štědrák neznám. Určitě ho upeču tyto vánoce ale bez
    tvarohové náplně, protože moje děti i vnuci mají alergii na mléko.


  • elisticka, 3. decembra 2010 o 23:34
    Martuska ja som robila len raz stedrak a mala som ho straaasne vysoky ale ked vidim aky mas ty krasny tak sa pokusim urobit podla teba:-))ukladam ...


  • alexdidi, 4. decembra 2010 o 06:59
    Vydaril sa Ti prekrásne...ja som robila tiež len raz štedrák, aj sa tiež vydaril, aspoň podľa mňa, ale u nás nemajú úspech takéto koláče ako štedrák, žerbo a pod., dokonca ani baklava sa neujala, žiaľ...tak už ho nerobím.


  • lidia3, 4. decembra 2010 o 08:13
    Tento vynikajúci kolač som robievala ked nas bolo doma viac ale teraz pre dvoch ludi je to vela.,a ešte ked mam viac druhov kolačov.


  • agath, 4. decembra 2010 o 09:12
    krása, robievam ho tiež, no a naviac je aj výborný, no a samozrejme sýty; nuž ale vianoce nez neho by neboli vianocami


  • jeka, 4. decembra 2010 o 09:27
    vydaril sa ti pekne,ja ho tiež robievam,lenže v skrátenej podobe,deti nemajú rady mak a orechy,tak iba tvaroh a lekvár a nám ostatným mak a orechy,prajem ti príjemené pečenie.


  • mariena1, 4. decembra 2010 o 12:35
    Mnam,ja ho robim tiež na Vianoce ale s trochou obmeny plnk...


  • tatranka, 4. decembra 2010 o 12:56
    Ďakujem,za komentáriky.My sme tiež len dvaja s manželom.No zvyk,je železná košeľa.Pečiem ho v rodine ja a potom po kúskoch putuje k dcérke a synovi. Výmena koláčov je u nás zvykom.A potom sú na stole rôzne druhy.
    Chcela som len podotknúť tie jednotlivé cestá,musia byť na tenko vyváľkané.Aj tak cesto narastie.


  • tatranka, 4. decembra 2010 o 13:02
    @vybusna , kľudne sa pusť do štedráka.Uvidíš,že ho upečieš.Držím ti palec.Nie je to ani také náročné ako sa zdá.Je to vlastne tradičný vianočný koláčik.Potom už nepečiem ani makovník,ani orechovník.A koláčik chutí,ako chutný zákusok.Skús,držím päste.


  • tatranka, 4. decembra 2010 o 13:04
    @sovka ,rozprávaš mi zo srdca.Aj u nás je to presne tak.A tvojmu zaťkovi sa nečudujem,že sa nechce vzdať štedráka.To ani my.


  • evulines, 4. decembra 2010 o 13:54
    Moja svokra robievala taký, nemal chybu. Ale teraz mladý vymysleli namiesto kysnutého cesta dat tam klasické linecké. Je to tiež velmi dobré.


  • slavicek, 4. decembra 2010 o 15:39
    fantasticky kolac,najlepsi na ranajky s horucim mliekom


  • rastatouille, 4. decembra 2010 o 16:22
    Vyborne spracovany recept! Stedrak je naozaj velmi chutny kolac - rozhodne odporucam vyskusat!


  • diabambulka, 4. decembra 2010 o 18:07
    tento rok sa prvy krat chystam na túto vianičnú klasiku, u nás to boli vždy záviny všeho druhu, tak si ma navnadila že už sa teím kedy ho upečiem, ukladám do kk a toho tvarohu stačí len 125g ? a ký používaš tvaroh? ďakujem plánujem ho urobiť aby sme si mohli na ňom pocutnávať na štedrý večer pri raňajkách:-)))spomeniem si na teba a urebíme aj kakavko


  • tatranka, 4. decembra 2010 o 20:20
    @diabambulka , tvarohu 150 g.Ver,že stačí.Je to dostatočná vrstva.Používam jemný tvaroh.


  • maci1111, 4. decembra 2010 o 21:52
    tento supersky kolacik nemoze u nas na vianocnom stole chybat. Ja robievam velmi tenke cesto ale plnky bohato. Robievam ho uz roky jeden den pred vianocami, je to makacka ale oplati sa veru.Sestra sa boji kysnuteho cesta ale podla mojho receptu ho zvlada lavou zadnou,chichi


  • tatranka, 5. decembra 2010 o 11:59
    To je dobre.Škoda,že si neuviedla@maci1111 či je podobný môjmu receptu.


  • maci1111, 5. decembra 2010 o 12:52
    mila @tatranka recept je navlas rovnaky ako moj, iba plnky davam viac, ako je v tvojom recepte. Davam 2 salky orechov, 2 salky maku, 2 tvarohy. Mame radi stedrost. Inak tento recept mam z vynikajucej knizky "Vianocna kucharka" od J.Štigela. Vyskusaj, budete mnamkat.


  • tinca, 5. decembra 2010 o 19:53
    @tatranka krásny rcp aj ja mám skoro tento istý, často sme ho nerobili. U nás bola tradícia orechový, makový závin a nesmela chýbať ťahaná štrúdľa. Všade ináč :-)


  • bedrunka, 6. decembra 2010 o 14:05
    Toto budú prvé Vianoce bez mamy. Mama každé Vianoce napiekla z 2 kg múky tvarožníky a makovníky. Jej koláče nemali chybu a ja som sa ani len nesnažila odkukať jej "grífy". Kysnuté koláče pečiem, ale už nikdy to nebudú "mamine" - najlepšie na svete, a aj preto vyskúšam tvoj štedrák.


  • tinca, 6. decembra 2010 o 17:23
    @bedrunka tie prvé vianoce bez maminy sú snáď najťažšie, nesmúť budeme aspoň v mysli s tebou


  • tatranka, 6. decembra 2010 o 17:37
    @bedrunka viem že prvé Vianoce budú naozaj pre teba a tvoju rodinu,bez maminky ťažké.No dármo,taký je život.Držím ti päste,nech sa ti Vianoce vydaria a to nie len koláčmi.


  • jarunka, 8. decembra 2010 o 06:45
    Uz mam jeden recept. Ulozim si aj tento.


  • havino, 9. decembra 2010 o 21:56
    robievam každý rok,aj ked ho jem len ja a potom rozdávam, chalani,no len tak po kúsku
    poslednú dávam tvarohovú plnku, na to mriežku z cesta a sem tam do mriežok dávam hrozienka,pre chuť,aj pre farebne pre oči


  • dorisa, 16. decembra 2010 o 16:39
    Blahoželám ku výhre, uži si ju.


  • jerica, 16. decembra 2010 o 21:24
    @tatranka gratulujem k výhre , teším sa s Tebou , dúfam že sa ti poľavilo , :-))


  • tatranka, 16. decembra 2010 o 23:03
    @jerica ,@dorisa , ďakujem za gratuláciu k výhre.Pre @jericu ešte nie som fit,ale je to oveľa lepšie.Vďaka,že myslíš na mňa.Je to príjemne vedieť.


  • elisticka, 17. decembra 2010 o 00:54
    Martuska blehozelam ku krasnej a zasluzenej vyhre.-))))


  • hubarka35, 17. decembra 2010 o 09:03
    i ja sa pripájam ku gratulantom,nech sa dari....


  • jerica, 17. decembra 2010 o 09:18
    Martulík to vieš že áno , viem o čom to je!! :-((


  • remcula, 17. decembra 2010 o 11:10
    Gratuluji!!!!!


  • diabambulka, 17. decembra 2010 o 11:45
    gratulujem k výhre:-))) a pekné sviatky:-)))


  • janger, 17. decembra 2010 o 21:58
    Blahozelam k vyhre, @tatranka !


  • tatranka, 28. decembra 2010 o 14:41
    Ďakujem ku gratuláciam a krásnym prianiam.


  • cuvi, 9. apríla 2011 o 23:24
    stedrak musi byt aj u nas je to vynikajuci kolac, z ktoreho nam zostane malo,lebo ho vacsinou rozdam,ale ja z posledneho cesta ukladam mriezky tak vyzera este krajsie.


  • alena45, 10. apríla 2011 o 08:59
    neviem vložiť fotku svojho štedráku, ale z poslednej dávky cesta vykrajujem vianočnými formičkami stromčeky, hviezdičky, podkovičky, kometky a iné, poukladám na vrch, potriem opatrne vajíčkom a je to ešte viac vianočné.


  • mariaklara, 14. apríla 2011 o 21:26
    Fantastický koláč.


  • 1956, 28. apríla 2011 o 08:07
    Ja robím presne ten istý, máme ho veľmi radi a je veľmi sýty.


  • danielas, 4. mája 2011 o 13:08
    Je krásny a fajnový.Najlepšie nám chutí na Štedrý deň na raňajky.Potom už vydržíme ľahšie do večere.Tiež som ho robievala.Ale každým rokom je ten plech ťažší do rúry...Dnes už má u nás v rodine pokračovateľov, delíme si ho a s veľkou chuťou papkáme.Nesmie chýbať.


  • tatranka, 13. júna 2011 o 19:57
    Ďakujem za blahoželanie k výhre a ku komentárikom.


  • marta5, 11. júla 2011 o 22:02
    Možno upečiem na Vianoce,chutnala som ho,je super-dakujem za recept


  • heureka, 3. augusta 2011 o 21:06
    Aj ja mám tento recept,je vynikajúci a vyzerá velmi dobre.Odlozím do KK.


  • tatranka, 4. augusta 2011 o 08:04
    @heureka ja som tiež s týmto receptom spokojná.U nás nesmie chýbať na žiadne Vianoce.


  • mihlenka, 21. septembra 2011 o 11:47
    Ja ho zbožňujem. Bez kapustnice a tohto koláča si neviem Vianoce ani len predstaviť!!!


  • varechaa, 16. novembra 2011 o 14:07
    milujem štedrák, mama ho robieva a je najlepší na svete, ne vrch urobí mriežku a do vzniknutého štvorca ešte vloží 1/2 orecha vyskúšaj naozaj delikateska, super recept :-)


  • tatranka, 16. novembra 2011 o 15:18
    Ďakujem za tip @varechaa.Vianoce sa blížia,takže štedrák ma čaká.Vyskúšam.Dúfam,že nezabudnem.


  • lola6, 11. decembra 2011 o 16:01
    Túto superchutnú kalorickú bombu nám nosil kolega do práce na svoje meniny. Nikdy nemala čas "splesnivieť". Tak s chuťou do pečenia!!!


  • slavnicanka, 15. decembra 2011 o 10:23
    ja som ho ešte nikdy nepiekla,lebo sa mi to zdalo veľmi zložité,ale teraz ho skúsim podĺa vášho receptu,mohol by sa podariť potom dám vedieť.:))))


  • tatranka, 15. decembra 2011 o 15:17
    @slavnicanka Ja ho idem tento rok urobiť do väčšej bábovkovej formy.Už ho toľko nezjeme vnúčatá držia líniu a my sa snažíme tiež trochu ubrať zo sladkosti.Takže aby sa mi Vianoce rátali,bude relatívne menší.Ale o nijakú dobrotu ho neoberiem.


  • alka18, 22. decembra 2011 o 12:40
    aj ja ho robim.je to taka vianocna tradicia,inak to nejde.super recept...mnam


  • jaromira43, 23. decembra 2011 o 12:02
    ja ho prave teraz robim dufam že bude taky ako tvoj


  • tatranka, 25. decembra 2011 o 09:27
    @jaromira43 predpokladám,že štedrák sa ti vydaril.Aj ja som ho opäť robila,tiež by sa mi Vianoce bez neho nerátali.Želám ti pekné vianočné dni a veľa zdravia a pohody v Novom roku.


  • mia2404, 25. decembra 2011 o 15:46
    asi do buducich vianoc nevydržím a urobím už teraz :-))))


  • tatranka, 25. decembra 2011 o 19:14
    @mia2404 skús,budeš to mať ako premieru.


  • xilia, 29. decembra 2011 o 13:00
    jej tento kolacik je mnamkovy, skusim urcite ukladam do kk, dakujeeem


  • petka33, 22. marca 2012 o 19:55
    jeeej, takyto kysnuty nepoznam, len tie klasicke mamickovske kysnute, raz vyskusam urcite, mne sa velmi kysnute nedaria, vzdy mi popraskaju


  • geneviv, 29. septembra 2012 o 10:37
    prekrasny,urcite vyskusam,dufam ze mi tento rok na vianoce svokor prinesie mak.Bohuzial,tu na Tenerife :-( je nemozne ho zohnat


  • tatranka, 29. septembra 2012 o 14:30
    @geneviv a bez makovej plnky štedrák nie je štedrákom.Jedno obdobie aj u nás hrozilo,že zakážu mak pestovať.Nerobím veľa makových koláčov,ale sú jedlá bez ktorých by som si nevedela predstaviť ich chuť na tanieri bez maku.


  • anina6, 12. októbra 2012 o 14:10
    aj ja robím štedrák každé Vianoce, len plnky dávam trochu v inom poradí a to tak, že prvú dávam lekvárovú, potom makovú, orechovú a vrchné cesto na tvaroh nedávam plát cesta, ale robím z neho mriežky. ale v podstate je to isté a bez štedráka si Vianoce ani nevieme predstaviť.


  • tatranka, 12. októbra 2012 o 19:49
    @anina6 presne tak ako robíš ty s mriežkou som robila aj ja.A myslím,že budem tak robiť zas.Cesto na vrchu ne praskne.Predsa sa tam tvorí hodne odparenej pary, z plniek.Myslím,že na poradí plniek nie veľmi záleží.U nás sa tiež Vianoce nepočítajú bez štedráka.


  • nazarboncuk, 18. decembra 2012 o 06:52
    @tatranka , výborný recept ďakujem! :)




  • tatranka, 18. decembra 2012 o 08:47
    @nazarondcuk nádherný,nádherný,štedrák.Ja by som sa mala prísť učiť k tebe.Naozaj sa ti veľmi podaril a ja sa veľmi teším. Pekné Vianočné sviatky aj s chutným štedrákom.


  • vareska78, 18. decembra 2012 o 20:09
    Ja davam do štedraku aj postruhanu citronovu kôru a chutito super.Mate s tym niekto skusenosti?


  • tatranka, 18. decembra 2012 o 20:18
    @vareska78 sú koláčiky kde sa bez citrónovej kôry nedá.A tá vôňa je vítana v každom koláčiku.Ani tu nemôže poškodiť,naopak vylepšiť.Vieš ja do makovej plnky automaticky dávam citrónovú kôru. A tá to v koláči rozvonia.Sama si kôru aj šťavu z citróna mrazím a ukladám do malinkých sáčkov.Potom ju mám stále po ruke. Pripájam foto.



  • tatranka, 18. decembra 2012 o 20:23
    A ešte šťavičku.Takto som pripravená na zimu.



  • vareska78, 18. decembra 2012 o 20:40
    Dobry napad,super to vyzera.Všeličo sa da spravit.


  • afataga, 3. decembra 2013 o 10:39
    kazdy rok sa ho chystam upiect a vzdy nakoniec vyhra moje, ze sa mi nechce :-), ale mam ho strasne rada, tak snad sa odhodlam tento rok podla tvojho rcp, len ja davam do orechovej aj makovej plnky rum, teda ked robim zavin alebo nieco take


  • tatranka, 3. decembra 2013 o 19:11
    @afataga ten rum nie je na škodu.Naopak chuť len vyzdvihne.Ja zase tento rok idem skúsiť štedrák urobiť z lineckého cesta.Tiež som naň počula veľa chvály.Tak uvidím. Je s tým trochu roboty,ale na sviatočné dni je to ako za odmenu...


  • dydya, 6. júna 2014 o 22:39
    krasny sa vam podaril ja som kedysi robievala zaviny ale posledne roky robievam tiez tento stedrak len davam viacej plnky a mriezku na vrch pretoze nasi to tak maju radi a tiez ho robievam len na vianoce nieze by sa mi nechcelo ale je to taky nas symbol vianoc a ktomu robim z kynuteho uz len vianocku a opekance a to su nase stedre ranajky na stedry den a horuce kakavko k tomu ...milujem tie spolocne ranajky vonu vianoc.....


  • tatranka, 7. júna 2014 o 19:06
    @dydya štedrák aj ja už robím tak ako píšeš.Tiež je vrchná vrstva mriežka.Lepšie sa mi tak vidí.Je to chutný kláčik a robievam ho špecialne len na Vianoce.
    Pripájam štedrák z tohtoročných Vianoc.




Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Predvianočné obdobie – magický čas kúziel a čarov
Aj keď vonku to tento rok veľmi nevyzerá na to, že by sa Vianoce blížili, predsa len, keď nazrieme do kalendára, zistíme, že tu už budú čo nevidieť. O týždeň začína prvou adventnou nedeľou advent – najmagickejšie obdobie roka.

Od mágie k borovičke
- Inzercia -
Borievka obyčajná je všetko, len nie obyčajná! Lahodné srdce Spišskej borovičky – tekutého klenotu, ktorý nám závidia až za hranicami – bolo odpradávna súčasťou tajomných magických rituálov u nás i vo svete.

Čatajské praclíky
„Šedesátka neny bohvíjaký vek, mosíš sa jej šak dožit,“ hovoril kedysi modranský mäsiar Vinco Held.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 48/2014: Zabíjačkové dobroty Zabíjačkové dobroty
Časopis Varecha v piatok 28. novembra v denníku Pravda.


TOPlist