Štedrák fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 3. decembra 2010
Štedrák (fotorecept)
Foto: tatranka

Recept je z minulého roku.Pečiem ho každé Vianoce.Je z kysnutého cesta a preto ho chystám tesne pred Vianocami. Tento bohatý a chutný koláč plnený všetkými Zobraziť celý popisRecept je z minulého roku.Pečiem ho každé Vianoce.Je z kysnutého cesta a preto ho chystám tesne pred Vianocami. Tento bohatý a chutný koláč plnený všetkými dobrotami, si doprajeme naozaj len na vianočné sviatky.Nie že by na dobroty nebolo.No u nás je to vianočný koláč.Vtedy na sviatočnom stole nesmie chýbať.Je to jeden zo symbolov našich Vianoc.

60 minút
príprava
60 minút
na 160-150 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
1 ks
medzi prsty
70 g
80 g
20 g
3 dcl
1 ks ,na potretie
Orechová plnka:
120 g mleté
100 g
trochu na rozriedenie
1ks
Maková plnka:
120 g mletý
100 g
pre chuť,trochu
na rozriedenie
lyžičku  strúhaná
Lekvárová plnka:
150 g
na rozriedenie,trochu
40 g
pol lyžičky
2 lyžice
Tvarohová plnka:
150 g
2 lyžice
1 ks
1 lyžica
celé
1 lyžica
1 lyžica  na potretie plechu.




Postup

  1. 1

    Ingrediencie na spracovanie cesta.Pripravíme kvások.Má to byť dosť husté kysnuté cesto.Spracujeme ho rukou.Má byť pekné,lesklé.Keď vykysne,rozdelíme ho na päť dielov.

    Štedrák (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vykysnuté cesto.

    Štedrák (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Prvé cesto vyváľkame a preložíme na pomastený plech.Natrieme orechovou plnkou. Ingrediencie orechovej plnky zmiešame a varíme asi 2 minúty.Mala by byť konzistencie na rozotretie.Rozotierame letnú plnku. Vyváľkame ďaľší plát a zakryjeme orechovú plnku,cestom.

    Štedrák (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potrieme makovou plnkou.Spracujeme ju tak,ako orechovú plnku.Nasleduje ďaľší plát,na ktorý nanesieme lekvárovú plnku.

    Štedrák (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Plát potretý lekvárovou plnkou.Na posledný plát nanesieme tvarohovú plnku.Cukor vymiešame s žĺtkom,vanilkovým cukrom.Pridáme do tvarohu,premiešame,pridáme citr.kôru,múku a nakoniec sneh z jedného bielka.

    Štedrák (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Posledná,tvarohová plnka.Zakryjeme koláč posledným plátom.

    Štedrák (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Povrch koláča potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme upiecť.Pečieme na 160 stupňov asi hodinu.Teplotu a povrch koláča sledujeme,aby sme ho nepopálili.

    Štedrák (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Hotový a upečený koláč,bez ktorého by sa naše Vianoce nerátali.

    Štedrák (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pochúťka,samých dobrôt.

    Štedrák (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

stefanm
...klasická klasika.Toto treba naučiť robiť vnúčatá aby sa na tradície nezabudlo.U nás sa to nerobí.Len klasický orechovník,makovník a pod.Ale kysnuté koláče na vianoce patria.Ten tvoj sa ti minulého roku pekne vydaril.Dúfam,že sa ti podarí taký fajný a "letos"!!!
1x dydya
lubjak
Taky krasny stedrak,ja ho robim naozaj ako tradiciu,na maly plech,nie je taky krasny ako tvoj ,ale mam pocit ,ze na vianoce musi byt.Tento rok ho urobim podla tvojho receptu,dakujem
strigus
presne tak, klasika, tradícia.., ktorá nesmie chýbať, tiež ho robievam
1x dydya
anina43
aj v našej rodine ho máme veľmi radi, robila som ho aj bez tvarohovej plnky, aj tak bol výborný a tiež susedka ho piekla vo väčšej tortovej forme a nemal chybu
dorisa
Krásne sa ti vydaril, tak, vy doma už máte riadne Vianoce.
torticka
Tatranka, veľmi pekný štedráčik. U nás zase nemôžu chýbať kysnutý orechový a tvarohový koláč. Ja mám rada na štedrý deň na raňajky kakavko a kysnutý koláč.
danculka
Každý rok sa zberám ho upiecť,u nás sa nepekáva,ale mne sa vždy žiadalo ho pripraviť,uložím si ho do KK,dík.
evusik
aj ja robím presne tak isto, ale až jedeň deň pred Vinocami, teraz je ešte zavčasu.... pekne sa ti vydaril, ja dávam ešte na vrch mriežku z cesta :-)
tatranka
@evusik ,tie fotografie sú z minulého roka.Aj ja ho pečiem deň dva pred Štedrým dňom.Veď by mi aj splesnel,ak by som ho teraz piekla.A do mrazničky? Potom by som tam už nič nedala.Začínam piecť tak 5-6 dní pred sviatkami.Nemám rada staré koláče.
jerica
@tatranka vieš vytiahnuť prekvapko z tajného šuplíka perfektný receptík , ukladám.Neviem či sa dostanem k veľkému vypekaniu. Čakajú ma perné predsviatočné dni .
sovka62
Toto je aj naša vianočná klasika. Už som to chcela vzdať, ale jeden zo zaťov sa úplne zhrozil, keď som to spomenula. Robievam skoro celkom rovnako, len poradie plniek je iné, začínam lekvárom a na tvaroh nekladiem plát cesta, ale mriežku. Je to výborný koláč a u nás nahradí makovníky, orechovníky, tvarožníky. Okrem neho z kysnutého pečiem už len vianočku.
hubarka35
aj ja robim ako Sovka62,s tou mriežkou na vrchu..je to vyborny koláč,a netreba už makovnik,orechovnik...je to styri v jednom...
emica
aj ja ho robim v tortovej forme a poslledny plat je natrety slivk lekvarom a na to mriezka vypada pekne aj tento
zitar
Nádherný koláč, teraz som asi samu seba presvedčila, že ho na Vianoce upečiem. Ináč pekávam kysnuté záviny .
vybusna
@tatranka stedrak je bajecny kolac, pekavala ho moja babka a pozera uz z nebicka ako sa ho snazila upiect moja mamka a tej sa nikdy nepodaril, furt mu nieco bolo. a kedze ja moju mamku povazujem za cukrarenskeho a pekarenskeho fachmana a cez to vsetko sa jej nedari a nedari, nikdy som ho neskusala piect....ja sa ho bojim. a preto zavidim kazdemu kto ho dokaze upiect, pretoze je to lahodka prevelika....u mna mas 100 bodov.
celka
Takový koláč Štědrák neznám. Určitě ho upeču tyto vánoce ale bez
tvarohové náplně, protože moje děti i vnuci mají alergii na mléko.
elisticka
Martuska ja som robila len raz stedrak a mala som ho straaasne vysoky ale ked vidim aky mas ty krasny tak sa pokusim urobit podla teba:-))ukladam ...
alexdidi
Vydaril sa Ti prekrásne...ja som robila tiež len raz štedrák, aj sa tiež vydaril, aspoň podľa mňa, ale u nás nemajú úspech takéto koláče ako štedrák, žerbo a pod., dokonca ani baklava sa neujala, žiaľ...tak už ho nerobím.
lidia3
Tento vynikajúci kolač som robievala ked nas bolo doma viac ale teraz pre dvoch ludi je to vela.,a ešte ked mam viac druhov kolačov.
agath
krása, robievam ho tiež, no a naviac je aj výborný, no a samozrejme sýty; nuž ale vianoce nez neho by neboli vianocami
jeka
vydaril sa ti pekne,ja ho tiež robievam,lenže v skrátenej podobe,deti nemajú rady mak a orechy,tak iba tvaroh a lekvár a nám ostatným mak a orechy,prajem ti príjemené pečenie.
mariena1
Mnam,ja ho robim tiež na Vianoce ale s trochou obmeny plnk...
tatranka
Ďakujem,za komentáriky.My sme tiež len dvaja s manželom.No zvyk,je železná košeľa.Pečiem ho v rodine ja a potom po kúskoch putuje k dcérke a synovi. Výmena koláčov je u nás zvykom.A potom sú na stole rôzne druhy.
Chcela som len podotknúť tie jednotlivé cestá,musia byť na tenko vyváľkané.Aj tak cesto narastie.
tatranka
@vybusna , kľudne sa pusť do štedráka.Uvidíš,že ho upečieš.Držím ti palec.Nie je to ani také náročné ako sa zdá.Je to vlastne tradičný vianočný koláčik.Potom už nepečiem ani makovník,ani orechovník.A koláčik chutí,ako chutný zákusok.Skús,držím päste.
tatranka
@sovka ,rozprávaš mi zo srdca.Aj u nás je to presne tak.A tvojmu zaťkovi sa nečudujem,že sa nechce vzdať štedráka.To ani my.
evulines
Moja svokra robievala taký, nemal chybu. Ale teraz mladý vymysleli namiesto kysnutého cesta dat tam klasické linecké. Je to tiež velmi dobré.
rastatouille
Vyborne spracovany recept! Stedrak je naozaj velmi chutny kolac - rozhodne odporucam vyskusat!
diabambulka
tento rok sa prvy krat chystam na túto vianičnú klasiku, u nás to boli vždy záviny všeho druhu, tak si ma navnadila že už sa teím kedy ho upečiem, ukladám do kk a toho tvarohu stačí len 125g ? a ký používaš tvaroh? ďakujem plánujem ho urobiť aby sme si mohli na ňom pocutnávať na štedrý večer pri raňajkách:-)))spomeniem si na teba a urebíme aj kakavko
maci1111
tento supersky kolacik nemoze u nas na vianocnom stole chybat. Ja robievam velmi tenke cesto ale plnky bohato. Robievam ho uz roky jeden den pred vianocami, je to makacka ale oplati sa veru.Sestra sa boji kysnuteho cesta ale podla mojho receptu ho zvlada lavou zadnou,chichi
maci1111
mila @tatranka recept je navlas rovnaky ako moj, iba plnky davam viac, ako je v tvojom recepte. Davam 2 salky orechov, 2 salky maku, 2 tvarohy. Mame radi stedrost. Inak tento recept mam z vynikajucej knizky "Vianocna kucharka" od J.Štigela. Vyskusaj, budete mnamkat.
tinca
@tatranka krásny rcp aj ja mám skoro tento istý, často sme ho nerobili. U nás bola tradícia orechový, makový závin a nesmela chýbať ťahaná štrúdľa. Všade ináč :-)
bedrunka
Toto budú prvé Vianoce bez mamy. Mama každé Vianoce napiekla z 2 kg múky tvarožníky a makovníky. Jej koláče nemali chybu a ja som sa ani len nesnažila odkukať jej "grífy". Kysnuté koláče pečiem, ale už nikdy to nebudú "mamine" - najlepšie na svete, a aj preto vyskúšam tvoj štedrák.
tinca
@bedrunka tie prvé vianoce bez maminy sú snáď najťažšie, nesmúť budeme aspoň v mysli s tebou
tatranka
@bedrunka viem že prvé Vianoce budú naozaj pre teba a tvoju rodinu,bez maminky ťažké.No dármo,taký je život.Držím ti päste,nech sa ti Vianoce vydaria a to nie len koláčmi.
havino
robievam každý rok,aj ked ho jem len ja a potom rozdávam, chalani,no len tak po kúsku
poslednú dávam tvarohovú plnku, na to mriežku z cesta a sem tam do mriežok dávam hrozienka,pre chuť,aj pre farebne pre oči
jerica
@tatranka gratulujem k výhre , teším sa s Tebou , dúfam že sa ti poľavilo , :-))
jerica
Martulík to vieš že áno , viem o čom to je!! :-((
cuvi
stedrak musi byt aj u nas je to vynikajuci kolac, z ktoreho nam zostane malo,lebo ho vacsinou rozdam,ale ja z posledneho cesta ukladam mriezky tak vyzera este krajsie.
alena45
neviem vložiť fotku svojho štedráku, ale z poslednej dávky cesta vykrajujem vianočnými formičkami stromčeky, hviezdičky, podkovičky, kometky a iné, poukladám na vrch, potriem opatrne vajíčkom a je to ešte viac vianočné.
1956
Ja robím presne ten istý, máme ho veľmi radi a je veľmi sýty.
danielas
Je krásny a fajnový.Najlepšie nám chutí na Štedrý deň na raňajky.Potom už vydržíme ľahšie do večere.Tiež som ho robievala.Ale každým rokom je ten plech ťažší do rúry...Dnes už má u nás v rodine pokračovateľov, delíme si ho a s veľkou chuťou papkáme.Nesmie chýbať.
marta5
Možno upečiem na Vianoce,chutnala som ho,je super-dakujem za recept
heureka
Aj ja mám tento recept,je vynikajúci a vyzerá velmi dobre.Odlozím do KK.
mihlenka
Ja ho zbožňujem. Bez kapustnice a tohto koláča si neviem Vianoce ani len predstaviť!!!
varechaa
milujem štedrák, mama ho robieva a je najlepší na svete, ne vrch urobí mriežku a do vzniknutého štvorca ešte vloží 1/2 orecha vyskúšaj naozaj delikateska, super recept :-)
lola6
Túto superchutnú kalorickú bombu nám nosil kolega do práce na svoje meniny. Nikdy nemala čas "splesnivieť". Tak s chuťou do pečenia!!!
slavnicanka
ja som ho ešte nikdy nepiekla,lebo sa mi to zdalo veľmi zložité,ale teraz ho skúsim podĺa vášho receptu,mohol by sa podariť potom dám vedieť.:))))
tatranka
@slavnicanka Ja ho idem tento rok urobiť do väčšej bábovkovej formy.Už ho toľko nezjeme vnúčatá držia líniu a my sa snažíme tiež trochu ubrať zo sladkosti.Takže aby sa mi Vianoce rátali,bude relatívne menší.Ale o nijakú dobrotu ho neoberiem.
alka18
aj ja ho robim.je to taka vianocna tradicia,inak to nejde.super recept...mnam
tatranka
@jaromira43 predpokladám,že štedrák sa ti vydaril.Aj ja som ho opäť robila,tiež by sa mi Vianoce bez neho nerátali.Želám ti pekné vianočné dni a veľa zdravia a pohody v Novom roku.
mia2404
asi do buducich vianoc nevydržím a urobím už teraz :-))))
xilia
jej tento kolacik je mnamkovy, skusim urcite ukladam do kk, dakujeeem
petka33
jeeej, takyto kysnuty nepoznam, len tie klasicke mamickovske kysnute, raz vyskusam urcite, mne sa velmi kysnute nedaria, vzdy mi popraskaju
geneviv
prekrasny,urcite vyskusam,dufam ze mi tento rok na vianoce svokor prinesie mak.Bohuzial,tu na Tenerife :-( je nemozne ho zohnat
tatranka
@geneviv a bez makovej plnky štedrák nie je štedrákom.Jedno obdobie aj u nás hrozilo,že zakážu mak pestovať.Nerobím veľa makových koláčov,ale sú jedlá bez ktorých by som si nevedela predstaviť ich chuť na tanieri bez maku.
anina6
aj ja robím štedrák každé Vianoce, len plnky dávam trochu v inom poradí a to tak, že prvú dávam lekvárovú, potom makovú, orechovú a vrchné cesto na tvaroh nedávam plát cesta, ale robím z neho mriežky. ale v podstate je to isté a bez štedráka si Vianoce ani nevieme predstaviť.
tatranka
@anina6 presne tak ako robíš ty s mriežkou som robila aj ja.A myslím,že budem tak robiť zas.Cesto na vrchu ne praskne.Predsa sa tam tvorí hodne odparenej pary, z plniek.Myslím,že na poradí plniek nie veľmi záleží.U nás sa tiež Vianoce nepočítajú bez štedráka.
1x dydya
tatranka
@nazarondcuk nádherný,nádherný,štedrák.Ja by som sa mala prísť učiť k tebe.Naozaj sa ti veľmi podaril a ja sa veľmi teším. Pekné Vianočné sviatky aj s chutným štedrákom.
vareska78
Ja davam do štedraku aj postruhanu citronovu kôru a chutito super.Mate s tym niekto skusenosti?
tatranka
@vareska78 sú koláčiky kde sa bez citrónovej kôry nedá.A tá vôňa je vítana v každom koláčiku.Ani tu nemôže poškodiť,naopak vylepšiť.Vieš ja do makovej plnky automaticky dávam citrónovú kôru. A tá to v koláči rozvonia.Sama si kôru aj šťavu z citróna mrazím a ukladám do malinkých sáčkov.Potom ju mám stále po ruke. Pripájam foto.

afataga
kazdy rok sa ho chystam upiect a vzdy nakoniec vyhra moje, ze sa mi nechce :-), ale mam ho strasne rada, tak snad sa odhodlam tento rok podla tvojho rcp, len ja davam do orechovej aj makovej plnky rum, teda ked robim zavin alebo nieco take
tatranka
@afataga ten rum nie je na škodu.Naopak chuť len vyzdvihne.Ja zase tento rok idem skúsiť štedrák urobiť z lineckého cesta.Tiež som naň počula veľa chvály.Tak uvidím. Je s tým trochu roboty,ale na sviatočné dni je to ako za odmenu...
1x dydya
dydya
krasny sa vam podaril ja som kedysi robievala zaviny ale posledne roky robievam tiez tento stedrak len davam viacej plnky a mriezku na vrch pretoze nasi to tak maju radi a tiez ho robievam len na vianoce nieze by sa mi nechcelo ale je to taky nas symbol vianoc a ktomu robim z kynuteho uz len vianocku a opekance a to su nase stedre ranajky na stedry den a horuce kakavko k tomu ...milujem tie spolocne ranajky vonu vianoc.....
tatranka
@dydya štedrák aj ja už robím tak ako píšeš.Tiež je vrchná vrstva mriežka.Lepšie sa mi tak vidí.Je to chutný kláčik a robievam ho špecialne len na Vianoce.
Pripájam štedrák z tohtoročných Vianoc.

1x cvikla
marta5
@tatranka - Tvoje koláče sú lahodné a chutné. Minulý rok som spravila štedrak podľa Tvojho receptu. Neviem vyjadriť slova vďaky - obdivujem Ťa. Každý kto ochutnal chválil-pochvala patri Tebe. U nás babka piekla orechový a makový závin,ja som pokračovala v tradicii. Teraz mám napečené išlerky,medvedie labky a karamel na oplátke. Možno bude aj štedrak. Všetkým Vám želám požehnané Vianoce .
tatranka
Ďakujem ti @marta5 za prianie a aj pochvalu.Vždy m poteší,ak je niekto z varecháčov spokojný s receptom.U nás by sa Vianoce bez štedráka nerátali.Ešte som h nepiekla,lebo tam ide kysnuté cesto a to pomerne rýchlo schne aj keď je rozválkané na tenko.Nebudeme predsa jesť staré koláče.Zatiaľ som piekla len suché veci a plnené perníčky,čo môže stáť dlhšie a tým nadobúda aj na chuti a dobrej konzistencii.
Aj ja tebe a tvojej rodinke želám pekné a pokojné Vianoce.
lubkabubka
Aj ja môžem potvrdiť, tiež som minulý rok piekla štedrák podľa Vášho receptu, len bez maku, manžel nemôže, a bol skutočne vynikajúci. Ste vskutku výborná kuchárka, už som vyskúšala pár receptov od Vás a boli výborné. Chválim Vaše umenie.
alena45
tento rok som si vybrala tento recept na Štedrák, dcéra hovorí, že zatiaľ je najlepší vôbec. Takže ďakujem za recept, a prajem krásne pokojné sviatky.
mijaita
Ten je @alenka krasny! Ja to nikdy pect nebudu, ale obdivovat muzu a hvezdicky muzu taky dat i tobe , ze? ***** :-) Ty vykrajovane tvary jsou rovnou do testa nebo jsou tam nalepene predem pecene?
alena45
tak ako sa robí mriežka, len uložením na plnku, tak aj tieto vykrajované tvary. Trochu potriem vajcom a hotovo.
janger
@tatranka , robila som stedracik podla teba. Je velmi chutny. Cesta som mala trochu malo, velmi tenucke platy, tak to by som si druhykrat spravila trosku viac, alebo na nieco mensi pekac. Ale mozno mam trochu vacsi pekac ako ty. Alebo tebe nakyslo lepsie. Plnky som spravila viac, tak z 200g maku, 200 orechov...Nechala som vrch otvoreny, spravila som podla @alena , pomocou formicky. Tvaroh som este trochu posypala hoblinkami mandli. Dakujem za chutny recept. Iste zopakujem. Muz uz tiez maskrtil :-). Idem ho zabalit (ten kolac), a schovat ;-). Prajem pekne Vianoce.


diababka
Mám takmer rovnaký recept. V okolí TN odkiaľ pochádzam nesmel na Vianoce chýbať. Babka a maminka ho piekli takto vrstvený, neskoršie sme si ho so sestrami začali robiť kruhový na cesto slivkový lekvár, a potom kruhy z plnky - orechov, maku a tvarohu. Aby bolli nakrájané trojuholníky /8/ ešte krajšie použijem ozdobu na plnky. Na orechovú 1/2 sušených marhulí, na makovú brusnice a na tvarohovú hrozienka prípadne čo špajza dala, nech sa aj oči popasú. V okolí TT kde žijem sa vôbec nepečie, ale mne to nikdy nedá, aby som neupiekla a potom šup do krabíc na pizzu a rozdávam, keď už si ho nemôžemm dopriať ja.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia